Válogatottunk este fél kilenckor lép először pályára a horvát-magyar rendezésű Európa-bajnokságon. Ellenfelünk az egykor ellenállhatatlan Oroszország lesz, melynek csapatát ugyan ismét a zseniális Trefilov mester irányítja, de játékosai tudása igencsak elmarad a korábbiakétól, ráadásul komoly ellentétekről is hallani. Minden remény megvan tehát arra, hogy jól kezdje hazai világversenyét a magyar válogatott.

Adecemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság kabalafigurája: egy rókalány. (kép: keziszovetseg.hu)
A világverseny kabalafigurája: egy rókalány. (kép: keziszovetseg.hu)

Csapatunk játéka már csak azért is érdekes lesz, mert eddig nem sokat láthattunk Németh András taktikai elképzeléseiből: az elmúlt hónapok a játékoskeresés jegyében teltek. Sokan kaptak lehetőséget, és egészen a tegnapi napig még nyitott kérdések is voltak bizonyos posztokon. Végül kimaradtak váratlan húzásként remélt régi visszatérők (Temes Bernadett, Soós Viktória, Triffa Ágnes) és újoncok (Tóth Gabriella, Schatzl Nadine, Szekerczés Luca), de a rutinos játékosok mellett kerültek be meglepetésemberek és fiatal, szép jövő előtt álló játékosok is keretünkbe. Nézzük, kik is ők!

Kapusok:

biro_blanka2-250x340
Bíró Blanka

Bíró Blanka, az Ipress Center Vác 20 éves kapusának ez lesz az első világversenye a felnőtt válogatottban. Bár posztján nálunk az utóbbi időben nem szokás három embert nevezni, most mégis sor került rá. Reméljük, hogy Herr és Kiss mellett valóban szerepet kap majd, ugyanis a klubjában és a felkészülési meccseken egyaránt bíztatóan védő Bíró lehet az, aki az újoncok közül leginkább igazolhatja majd a fiatalítás szükségességét. Védési stílusa Pálingeréhez hasonlít, egykori világklasszisunk ráadásul most személyesen is foglalkozik vele.

herr_orsolya3-250x340
Herr Orsolya

Herr Orsolya a legrutinosabb játékosunk ezen a poszton. A 30 éves hálóőr pályafutása nagy részében második számú kapusként szerepelt. Ez jelentősen befolyásolta is teljesítményét, az utóbbi évek mellőzöttsége – a norvég Katrine Lunde mögött nem sok lehetőséget kapott évközben – rányomta bélyegét válogatottbeli játékára. Idén azonban ez másként volt, Lunde anyai örömök elé néz, így Herr többet mutathatott magából klubjában. Ha végre sikerül egyenletes játékot nyújtania, ez az év a válogatottban is áttörést jelenthet számára: itt az ideje, hogy vezérré váljon!

kiss_eva2-250x340
Kiss Éva

Kiss Éva jelenleg a Fehérvár KC játékosa, korábban hosszabb ideig játszott Debrecenben, majd a csapat gyengülése és a több játékidő reményében előbb a Veszprémben, majd Siófokon próbálta ki magát. 189 centiméter magas kapusunk a végletek embere: képes hatalmas bravúrokra és óriási potyagólok beengedésére is, tehát akárcsak Herr, ő sem nyújtott még kiegyensúlyozott teljesítményt. Míg korábban Pálinger mindig hozta világklasszis színvonalát, addig most olyan kapusaink vannak, akik (az eddigiek alapján) rövid időre jelenthetnek megoldást. Feltehetően épp ezért vannak jelenleg hárman is ezen a poszton. Ha Németh Andrásnak sikerül jól forgatnia őket, megoldhatják.

 hirdetes_300x300  

Balszélsők:

erdosi_ildiko1-250x340
Erdősi Ildikó

Erdősi Ildikó egyik újoncunk. A Siófok (korábban pedig a Dunaújváros) 25 éves szélsője elsősorban gyors indulásaiból eredményes. Támadójátéka révén évek óta a bajnokság legjobbjai közé tartozik posztján, védekezése azonban még nem érte el ezt a szintet. Teljesítménye sajnos a válogatottban is aggasztó volt ebben a játékelemben, ráadásul most még erősebb, nemzetközileg jegyzett ellenfelekkel kell felvennie a küzdelmet. S ha ez nem lenne elég, a felkészülés során azt láthattuk, az újoncok közül ő játszik a leginkább megilletődötten. Erdősinek tehát össze kell szednie magát, magabiztosabb játékra, harcosságra lesz most szükség, hiszen nem lesz igazi cseréje.

kovacsics_aniko2-250x340
Kovacsics Anikó

Kovacsics Anikó ugyanis valóban igazi jollyjoker és bárhol bevethető, feltehetően irányítóban is komoly szerepet kap majd. Fiatal kora (23) ellenére is rutinos, igazi győztes-típus, támadásban és védekezésben egyaránt ellenállhatatlan. Mindezt egy Európa-bajnoki bronz és kétszeres BL-győzelme is igazolja: mindkettő megszerzésében komoly részt vállalt. Az ő esetében nem is a játék, inkább az lesz kérdéses, hogy mennyi ideig fogja bírni. Bár klubjában elnyűhetetlen, igazi energiabombaként láthatjuk, most komoly sorozatterhelést fog kapni irányítóban, átlövőben, szélen és védekezésben.

Balátlövők:

bulath_anita2-250x340
Bulath Anita

Bulath Anita ugyancsak komoly játéktapasztalattal rendelkező játékos. A Dunaújváros 31 éves átlövője számos klubcsapatban (Győr, a dán FCK Håndbold és Viborg, a horvát Podravka, a Debrecen, illetve Veszprém) megfordult, mindig teljes erőbedobással játszik, nem kímélve sem az ellenfelet, sem önmagát. Ez azonban sajnos sokszor kiegyensúlyozatlan teljesítményt, tizensok dobott gólt és legalább ennyi eladott labdát, rossz védekezést hoz magával. Ennél most jobbra, nagyobb összpontosításra lesz szükség a csupaszív játékostól.

 

triscsuk_krisztina3-250x340
Triscsuk Krisztina

Triscsuk Krisztina, orosz származású átlövőnk jelenleg Bulath csapattársa a Dunaújvárosban és szintén olyan játékos, aki szívét-lelkét kiteszi a pályára, bárki is legyen az ellenfél. A válogatottban eddig főleg védekezésben volt jó, támadójátéka annak ellenére bizonytalan volt, hogy a bajnokságban ezen a téren kiemelkedőt szokott nyújtani. Tőle is formajavulásra lesz tehát szükség, hiszen posztján most az ellenállhatatlan Zácsik Szandra hiányát kell pótolni.

klivinyi_kinga2-250x340
Klivinyi Kinga

Klivinyi Kinga ugyan már játszott felnőttként világversenyen, az igazi áttörést ez az EB hozhatja meg számára. Támadásban sokkal nagyobb szerepet kaphat, mint korábban, s mivel idén végre klubjában (ÉRD) és a válogatottban is remekül játszik, számíthatunk óriási góljaira. Ugyanakkor védekezésben ő lesz az egyik gyenge láncszem, ha nem sikerül cserélni, ez pedig a mai, gyors tempójú játéknál komoly hiányosságot jelent.

Irányító:

szucsanszki_zita2-250x340
Szucsánszki Zita

Szucsánszki Zita, a Ferencváros irányítója az egyetlen, akit végül erre a posztra nevezett Németh András. Temes Bernadett, de még inkább Tóth Gabriella kihagyása bátor húzásnak tűnhet ennek fényében – mindketten ezen a poszton játszanak –, viszont azt is tudni kell, hogy Kovacsics, Tomori és Triscsuk is bevethető irányítóként. Reméljük, sor kerül erre, hiszen Szucsánszki remek játékos, a válogatottban is többször bizonyított már, de védekezésben és támadásban is fontos szerepe lesz, ami csere nélkül hamar túlterhelheti.

Beállók:

mayer_szabina2-250x340
Mayer Szabina

Mayer Szabina neve többször felmerült már a válogatott kapcsán, ám a jelenleg fehérvári színekben játszó beálló védekezése olyan gyenge, hogy eddig nem kaphatott igazi szerepet. Mivel hiányposztról van szó, most mégis megmutathatja, mit tud. Támadásban határozottan biztató, a bajnokságban ő a leggólerősebb ezen a poszton, lehetetlen helyzetből is képes megszerezni és kapuba vágni a labdát. Jól helyezkedik, indulni is tud, ugyanakkor eddig a Győrén kívül nem találkozott komoly védelemmel.

meszaros_rea1-250x340
Mészáros Rea

Mészáros Rea a Vác csapatából került a Ferencvárosba, ahol elsősorban védekezésben számítanak rá. A bajnokságban már bizonyította, hogy bárkit képes megállítani, bivalyerős, ügyes játékos ezen a téren, de támadásban még több tapasztalatot kell szereznie. Ő is újonc egyébként, ám ennek ellenére komoly évet tudhat maga mögött, klubcsapatában és (talpsérülése ellenére) a korosztályos válogatottban is komoly megterhelést kapott. Reméljük, ereje még az év végéig kitart.

piros2-250x340
Szamoránsky Piroska

Szamoránsky Piroska szintén a Fradiban játszik. Évek óta a csapat és a válogatott oszlopos tagjának számít, Kulcsár Anita tragikus elvesztése óta pedig ő az egyetlen beállónk, aki képes volt nemzetközi szinten is remekelni, háromszor nyert KEK-et, a pekingi olimpián negyedik, 2012-ben pedig Európa-bajnoki bronzérmes. Támadásban nagy szükségünk lesz tudására. Aggasztó viszont, hogy a térde már nem bírja a sorozatterhelést (igazából az egész meccseket sem) és bár pályája elején még védekezőspecialistaként játszott, ma már megnyugtatóbb, ha ebben a játékelemben Mészáros váltja őt.

Jobbátlövők:

planeta_szimonetta3-250x340
Planéta Szimonetta

Planéta Szimonetta óriási reménysége a magyar kézilabdának. Remek fizikai adottságai (balkezes, erős és közel két méter magas) miatt évek óta komolyan foglalkoznak vele edzői. A Győrben kezdte, de egy ilyen csapatba nehéz fiatalként bekerülni – óriásiak az elvárások és sztárjátékosok vannak minden poszton –, ezért a Győr Veszprémmel, az idei évvel pedig a Mosonmagyaróvárral kötött megállapodást: fiatal játékosait ezekbe a csapatokba küldik, ahol a győri utánpótlás kiemelkedő személyisége, Róth Kálmán az edző. Veszprémi tapasztalatszerzése után idén Planéta ismét a Győr játékosa lett, ahol eddig elég önbizalomhiányos volt játéka. Magabiztosságára most óriási szükség lenne, hiszen ő az egyetlen balkezes ezen a poszton válogatottunkban.

tomori_zsuzsanna2-250x340
Tomori Zsuzsanna

Tomori Zsuzsanna szerepel még a keretben jobbátlövőként, de ő jobbkezes. Ennek ellenére akár itt, akár a védelem oszlopaként, akár balátlövőben is világklasszis teljesítményre képes, legyen szó sorozatterhelésről, vagy kiélezett szituációkról. Remekül olvassa a játékot, ami védekezésben segít, képes a váratlan húzásokra és a megalkuvást nem tűrő támadójátékra. Sokszor említik, hogy a pályán hamar elveszti a fejét, ezek az ügyek azonban nem egyszer sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak, mint amekkora jelentőséggel bírtak. Ráadásul most ő a csapatkapitányunk, ami feltehetően fegyelmezettebb magatartásra ösztönzi.

Jobbszélsők:

bodi_bernadett2-250x340
Bognár-Bódi Bernadett

Bognár-Bódi Bernadett rutinos játékos, kétszeres BL-győztes, első válogatott mérkőzését 2005-ben vívta, 28 éves. Jelenleg a Győr egyedüli jobbszélsője (társa, Orbán Adrienn sérült), támadásban világklasszis, remekül indul, technikás, biztoskezű játékos, a védekezést megoldja. Betegség, illetve a nagy terhelés miatt a közelmúltban fásultabb volt játéka, de remélhető, hogy a hazai rendezésű EB-re összekapja magát és megmutatja igazi arcát.

kovacsicz_monika2-250x340
Kovacsicz Mónika

Kovacsicz Mónika a Ferencváros szélsője, klubcsapatában és a válogatottban is sok párharcot megélt már. Támadásban gyors, és egészen lehengerlő játékra képes, védekezése viszont sokszor aggodalomra adhat okot, lekésik ellenfeléről, amit aztán rossz döntésekkel próbál orvosolni. Ettől függetlenül ez a poszt az, ahol talán nyugodtak lehetünk, két teljes értékű, remek képességű játékosunk van.

Csapatunkat az 1-6. hely valamelyikére várják.

 

 

(képek: keziszovetseg.hu és kezilabdaszeretlek.hu)

 

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!