5. évadának 48. estjén teltház fogadta a Komáromi Szalon idei első rendezvényét, melyet Magyar válogatott: irány Európa! címmel tartottak szerdán a RÉV-ben.

 

Gazdag József sportújságírónak Priskin Tamás és Németh Krisztián válogatott labdarúgók valamint Hajdú B. István Psportriporter személyében igazán illusztris vendégei voltak.

 

A közel három félidőt kitevő beszélgetés végén pazar focihangulattal kívánt sok sikert az Eb-re készülő vendégeknek és kívánt továbbjutást a magyar csapatnak a csoportból.

 hirdetes_300x300  

 

Az est során szó esett a magyar-norvég összecsapás legemlékezetesebb pillanatairól, a riporteri és játékos-felkészülés kulisszatitkairól, a magyar válogatott előtt álló óriási lehetőségekről, a magyar foci jövőjéről, Priskin és a DAC-szurkolók viszonyáról, a Trollfoci-jelenségről, Knézyről, Dárdairól, Németh Krisztián terveiről, de a jelenlévők azt is is megtippelték, hány pontot szerez a magyar válogatott a csoportkörben, és mindez mire lehet elég.

 

Körkép.sk összefoglaló.

 

KSZ2
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Mint ismert, a komáromi származású Priskin Tamás mellett Németh Krisztiánt is erős szálak fűzik Felvidékhez, hiszen dunaszerdahelyi menyasszonya révén lassan 10 éve jár a Csallóközbe.

 

Hajdú B. István a tömött RÉV-et látva humorosan meg is jegyezte, ha a pótselejtező első meccsének elején a norvégok betalálnak, valószínűleg nem lennénk itt ennyien, „sőt, meg sem hívtak volna bennünket„.

 

A norvég-magyarról

 

A pótselejtező legemlékezetesebb pillanatairól szólva Hajdú B. István elmondta, hogy a magyar csapat mindkét meccset uralta, amit a norvég sportriporterek is elismertek.“ A pótselejtező sorozat óta a magyar csapat volt a harmadik, amelyik kettős győzelemmel jutott ki. Fel is került a világranglista 20. helyére, ami persze nem azt jelenti, hogy ilyen magasságokban lennénk“, mondta Hajdú B. István.

 

ksz7
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Norvég kollégája a visszavágó után Hajdú B. szerint elismerte hogy „a magyar válogatott összes játékosa mindkét mérkőzésen minden labdára úgy ment, mintha azon múlna az Eb-kijutás. A norvégok nem, és azért nem annyira jó játékosok, hogy e nélkül is összejöjjön nekik.

 

Németh Krisztián és Priskin Tamás számára a selejtezőcsoport legnehezebb mérkőzése a norvég meccs volt, „de a csapat el tudta viselni, ami a válogatott erejét mutatja. Legemlékezetesebb pillanatom Priskin gólja és a szurkolókkal való ünneplés volt“ – árulta el az amerikai Kansas City játékosa.

 

Kérdésre válaszolva Priskin Tamás elismerte, hogy a szurkolók elvárása gúzsba tudja kötni a játékosok lábát.

 

Szóba került természetesen Fülön Márton halála is, aki a norvégok elleni mérkőzés napján hunyt el, pedig kora és tudása alapján akár a pályán is lehetett volna. Sokak szerint két, kapufán csattanó labda hárításában is kivette a részét. Fel is csendült a a szurkolók részéről a „Fülöp Marci, Fülöp Marci“ a második meccsen.

 

ksz5
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Hogyan készül fel a riporter a meccsekre

 

Hajdú B. István elmondta, hogy minden meccsnek megvan a rituáléja. „Alapvető elvárás, hogy mindent tudjon az ember a magyar csapatról és az ellenfélről. A riporter legfőbb feladata a játék lekövetése. Azt, hogy kinél van a labda, azért illik eltalálni. Ezen kívül kell annyi plusz, ami megjegyezhető“ mondta. „Én például utólag tudtam meg, hogy november 15-én (szerk. megj. a meccs napja) Priskin Tamás általában gólt rúgott a válogatottban. Utólag vertem a fejem, hogy ezt bemondhattam volna“ tette hozzá.

 

Hajdú B. István szerint a legfontosabb a hangulat átadása. Hogy mindenki úgy érezze, részese a sikernek.

 

KSZ3
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

A poénos beszólások titkára vonatkozó érdeklődésre elárulta, hogy ezek általában rögtönzések, ami vagy kijön, vagy nem. Több előre elkészített sziporka ugyanis lehet, hogy évekig nem jön össze.

 

Mi várható az Eb-n?

 

Németh Krisztián szerint előre természetesen lehetetlen megmondani, de a legfontosabb, hogy tisztességesen felkészüljön a csapat és ugyanazt a felfogást kell alkalmazni, mint a norvégok ellen. Németh egyébként két hete Dunaszerdahelyen is járt hasonló élménybeszámolón, amiket nagyon kedvel. „Szeretem, ha pozitív dolgokról beszélhetek“ mondta.

 

Hajdú B. István viccesen megjegyezte, hogy ha minden meccsen gólt rúg a mellette levő két úriember, akkor Franciaországban nem lehet gond. Az Ausztria, Izland és Portugália elleni esélyekről szólva azt hogy „érdekes csoportunk van, ugyanis ellentétben mondjuk egy francia vagy spanyol válogatott elleni meccsel az osztrák – magyarra nem úgy megyünk ki, hogy tuti zakó. Pedig nagyon erős csoportunk van. Mind a három jó csapat, mindegyik válogatott más és más stílusban játszik. Ezért nagy az esély, hogy aki kijut a válogatott kerettel, az nagy eséllyel pályára is lép.“

 

Mint elhangzott, a lebonyolítási rendszernek köszönhetően akár egy győzelem is elég lehet ahhoz, hogy a magyar válogatott Európa 16 legjobbja közé kerüljön. „De ehhez az kell, hogy ne higgyük el, hogy az első meccsen múlik minden“ figyelmeztetett a sportriporter.

 

Magyarországot nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, holott a három országban, akikkel egy csoportban vagyunk, valószínűleg nem kaptak sírógörcsöt, hogy a magyarokkal kell játszani. Majd utána fognak“ jegyezte meg Hajdú B. István.

 

Ki nyeri az aranylabdát és hány pontot szerzünk a csoportban?

 

Gazdag József egy rövid kérdezz-felelekre is felkérte a három vendéget. Németh Krisztián és Hajdú B. szerint az aranylabdát Messi, Priskin Tamás szerint viszont Cristiano Ronaldo nyeri.

 

KSZ4
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Ami a válogatott által szerzett pontok számát illeti a csoportkörben, Németh Krisztián és Hajdú B. egyaránt 4, Priskin Tamás 5 pontra számít, ami egybehangzóan továbbjutást jelentene.

 

A közönség kérdéseire válaszolva több érdekes téma is felmerült.

 

Knézy Jenőről például Hajdú B. Istvánnak vegyes érzelmei vannak. „Egyrészt az egyik legprofibb magyar sportriporter volt, akit ismertem, aki ha reggel hatkor kellett három percre bejelentkezni, akkor is ötkor bement munkába, hogy felkészüljön. Ugyanakkor úgy tartotta, hogy a világ legjobb riportere Knézy Jenő, ezért mindent neki kell közvetítenie.

 

Mi lesz az Eb bután?

 

Németh Krisztián szerint már eleve a kijutással nagyot nőtt a magyar játékosok ázsiója. Priskin Tamás tapasztalatairól szólva elmondta, hogy előfordult, hogy amikor külföldön kérdezték, honnan van, nem igazán tudták hova tenni Magyarországot.

 

Hajdú B. István szerint az elmúlt 15-20 évben nem találunk olyan játékost, akinek a nevéből mindenki tudná, hogy Magyarországról van. „Nincs Alabánk, mint az osztrákoknak, Ivanovicsunk, mint a szerbeknek, vagy Hamšíkunk, mint a szlovákoknak.  A Gera Zoliról Olaszországban nem tudják, hogy magyar.

 

ksz8
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Amikor az olasz sportriporter megkérdezte Hajdú B-t, hogy ki a legnevesebb magyar játékos, a Dzsudzsák név hallatán megkérdezte, hogy hol játszik. „A Bursasporban – feleltem. Aha, és ő a legjobb?” emlékezett vissza a sportriporter. Hozzátéve ugyanakkor, hogy ehhez képest nagy eredmény, hogy kijutottunk az Eb-re.

 

Hajdú B. azt szeretné, ha nem egyszeri alkalom lenne ez a kijutás. „Nem az a kérdés, hogy Cristiano Ronaldo jó, vagy rossz játékos-e, hanem hogy Fiola vagy a Kádár fogja-e leszerelni CR-t, attól függően, hogy melyik oldalra indul“ mondta.

 

Priskin Tamás és a Slovan

 

A Slovanba való igazolás szempontjairól a magyar válogatott csatára elárulta, hogy a családhoz való közelség, a bajnoki címért való küzdelem és az európai ligákban való indulás lehetősége volt a mérvadó számára.

 

A beszélgetés során az egyik DAC-szurkoló fel is állt és elnézést kért Priskin Tamástól valamint édesanyjától (aki szintén jelen volt) az őt ért atrocitásokért a DAC-Slovan mérkőzés alatt. „Nem bántad meg egy kicsit, hogy a Slovanba igazoltál? Legalább egy kicsit?” – tette fel egyúttal a kérdést Priskinnek.

 

Csak a te kedvedért egy kicsit igen. De kézenfekvőbb lett volna, ha Dunaszerdahelyről is megkeresnek” jött a választ. Priskin ugyanakkor már elfelejtette, ami történt. „A focihoz hozzátartozik az ilyen. Dunaszerdahelyen mindig jó a hangulat, és jól érzem magam, kivéve azt az egy meccset” – tette hozzá.

 

Az est során szóba került a Trollfoci-jelenség is, mely Hajdú B. Istvánt nem befolyásolja a munkájában, hiszen 25 éve közvetít, amikor a Trollfocinak még híre hamva sem volt. Ugyanakkor jó dolognak tartja. „Kell egy ilyen. A foci egy játék, nem baj, ha humorosan is beszélünk róla“ – jegyezte meg a nemrég Prima Primissima díjat kapott sportriporter.

 

Szó esett még Dárdai Pálról, a magyar, illetve külföldi edzők közti különbségről, a fradi nemzetközi szereplésének esélyeiről, de a Németh Krisztián illetve Priskin Tamás kedvenc csapatairól is (mindkettőnek a Győr a legfőbb kedvenc.)

 

Ria, Ria, Hungária

 

Franciaországban három komoly meccs vár a válogatottra, melyhez útravalóul Gazdag József buzdítására igazi, teli torokból felzúduló felvidéki Ria, Ria, Hungáriával búcsúztatták Priskinéket.

 

ksz6
Kép: Komáromi Szalon, TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Király Zsolt

Képek: Komáromi Szalon/ TÓTH ATTILA, PROfoto

 

Felvidéken így érzünk!

Közzétette: NapiGerzson – 2016. január 6.

 

A beszélgetés felvétele Králik Róbert jóvoltából megtekinthető itt:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!