Eldőlt! Sem a magyar női, sem a magyar férfi csapat nem vesz részt a riói olimpia küzdelmeiben, miután a lányok a VB-n, a fiúk pedig az EB-n elbukva vesztették el az olimpiai részvétel reményét. És ilyen még nem volt a sportág történelmében, mert amikor Magyarország részt vett az olimpián, és annak sportágai között szerepelt már a kézilabda is, akkor vagy a nők vagy a férfiak, vagy mindkét együttes olimpiai résztvevő volt.

 

 

És nem is akárhogyan szerepeltünk ebben a népszerű csapatsportban. A férfiak nyolc alkalommal jutottak ki az olimpiára, öt alkalommal végeztek a pontszerző negyedik helyen, legutóbb Londonban is. Emlékezzünk vissza arra az izgalmas mérkőzésre, amikor a 4 közé jutásért kétszeri hosszabbítást követően vertük meg Izlandot. A női szakág eredményei között dobogós helyezések is vannak. Eddig 3 érmet sikerült begyűjteni, 2 bronzot és egy ezüstöt az olimpiai játékokon. A sidney-i olimpián álltak legközelebb a hölgyek az aranyéremhez, miután a döntőben a hajrát elbukva kikaptak a címvédő Dániától. Mocsai Lajos csapata hatgólos vezetésről az utolsó negyedórát 14:4-re vesztette el, így az aranyról lemaradtak Farkas Ágiék.

 

Köszöntöttek ránk már jobb idők is, Fotó: kezilabda-live.hu
Köszöntöttek ránk már jobb idők is, Fotó: kezilabda-live.hu

 

 hirdetes_810x300  

 

Klubszinten fut a szekér, a válogatott mégis gyengén szerepel

 

A mostani kudarc okait a szakág szakemberei bizonyára hosszasan fogják elemezni, és a válogatott sikertelenségét össze fogják vetni a klubcsapatok nemzetközi kupákban elért sikereivel. A férfiaknál a MKB-MVM Veszprém kétszeres EHF – Bajnokok Ligája döntős, és tavaly a második helyen végzett. A magyar férfi kézilabda második számú csapata, a PICK Szeged megnyerte a 2013-2014-es EHF kupát, és tavaly a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcig menetelt. A nőknél a győriek a legeredményesebbek, 2013-ban és 2014-ben is megnyerték a Bajnokok Ligáját.  A tavalyi magyar bajnok Ferencvárosnak is vannak kimagasló nemzetközi eredményei, 2011-ben és 2012-ben is elhódította a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

 

Klubszinten ilyen kimagasló nemzetközi sikerek ellenére a női és férfi kézilabda válogatott nem képes a világ legjobbjaival felvenni a versenyt! Vajon miért?

 

hatharom.com
Fotó: hatharom.com

 

Sok az idegenlégiós, kevés a magyar esély

 

A válasz kézenfekvő: a sikeres magyar klubcsapatokban sok külföldi, kimagasló képességű játékos van, és a magyar kézilabdások sok esetben csak epizódszerepekhez jutnak csapatukban.  Az MVM-MVM Veszprém keretében a 11 külföldi meghatározó játékos mellett csak 7 magyar jut különböző mértékben játéklehetőséghez. A szegedi férfi kézisek keretében 13 külföldivel kell felvennie a versenyt a csapatba kerülésért 6 magyar játékosnak.

 

A nőknél kissé jobb a helyzet, a győrieknél 10 magyar játékos szerepel 8 külföldi mellett, akik viszont jóval több időt töltenek a pályán, mint Görbiczék. A Fradi kerete a „legmagyarabb” 16 magyar és 4 külföldi játékossal. Bátran kijelenthető, hogy a Ferencváros női csapatát kivéve a másik három csapatban – és egyre több más magyar klubcsapatban is – a meghatározó játékosok többsége külföldi!

 

 

A szponzorok gyors sikereket akarnak

 

A befektetők, a szponzorok gyors nemzetközi sikereket várnak el a sportkluboktól

 

Nem az utánpótlás nevelésbe, a hazai játékosok felkészítésébe fektetnek, hanem a kész, nemzetközileg magasan jegyzett játékosok megvétele az elsődleges szempont. És főszponzoraik révén a klubok a nemzetközi kézilabdában is szokatlanul nagy pénzekkel gazdálkodhatnak! Csak egy példa: a Barcelona nem csak a fociban, hanem a kézilabdában is a világ talán legjobb csapata. De amíg fociban elképzelhetetlen, hogy mondjuk, Messit leigazolja a Videoton, miközben Nagy Lászlót, a barcelonai férfi kézilabdacsapat egyik legjobbját a Veszprém könnyen leigazolta.

Görbicz Anita, fotó: origo.hu
Görbicz Anita, fotó: origo.hu

 

De ugyanúgy nem lehetnének a többszörös világbajnok norvég női válogatott legjobbjai Győrben, mint ahogy a világ legjobbjának több alkalommal is megválasztott Görbicz Anitát sem tudta volna megtartani a csapat. De ennek az az ára, hogy a magyar tehetségek kisebb csapatokba szorulnak vagy a nagycsapatok kispadjára. Pár éve még hemzsegtek a külföldi női és férfi európai sztárcsapatokban a magyar játékosok, ma már csak elvétve itt-ott valaki kerül ki külföldre, de azok se nagycsapatokba. Magyar edzők sincsenek külföldi sztárcsapatokban, magyar (siker)csapatokba meg külföldi edzőket hívnak, kivétel képez Elek Gábor, a Fradi edzője..

 

Mindez kihat a válogatottak szereplésére!

 

Viszont az is igaz, hogy Talant Dujsebajev, a magyar férfiválogatott edzőjének nem a legfontosabb verseny előtt kellett volna drasztikusan fiatalítania, kihagyva Császárt és Lékait a két, sokat bizonyított, nagyszerű irányítót, vagy Ilyést, az egyik legjobb magyar védekező játékost. Mikler, a magyar válogatott kapusa szerint is az EB-re azok a válogatottak jöttek megfiatalított csapattal, amelyek már előzőleg biztosították az olimpiai részvételüket.

 

Dujsebajev azt nyilatkozta a magyarok utolsó veresége után, ha japán lenne, harakirit követne el. De mivel orosz meg spanyol, nem teszi! Viszont a lemondását szívesen elfogadnánk, mert aki nyolc győzelmet és EB címet ígért csapatával, és helyette egy győzelem lett és 12. hely, az csalódást okozott!

 

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: bsport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!