A topligák mellett a nemzetközi kupasorozatok is a végéhez értek. Elsőként ma este az Európa Ligában avatnak győztest. A címvédő Sevilla ellenfele az angol Liverpool lesz.

 

A sorozatról

 

Az Európa Liga az UEFA második számú kupasorozata a Bajnokok Ligája után. A kupát klubcsapatok számára rendezik minden szezonban. A csapatok a saját nemzeti bajnokságukon illetve nemzeti kupájukon keresztül szerezhetnek indulási jogot.

 

 hirdetes_810x300  

Első kiírása az UEFA-kupa és az Intertotó-kupa megszüntetésével a 2009–2010-es szezonban volt. Korábban UEFA-kupa, még korábban Vásárvárosok Kupája néven futott-

 

Az Európa Liga legeredményesebb csapata az idei döntős spanyol FC Sevilla és az Atletico Madrid. A Sevilla sorozatban harmadszor hódíthatja el a trófeát.  2014-ben hosszabbítás után a portugál Benficat, tavaly pedig az ukrán Dnipro együttesét győzték le a döntőben. A két spanyol gárdán kívül még az angol Chelsea és a portugál FC Porto tudott győzni.

 

Érdekesség, hogy az idei döntőben érdekelt két gárda az Európ Liga jogelődjének számító UEFA-kupát is elhódította.  A liverpooliak három alkalommal, 1973, 1976 és 2001-ben nyertek, míg a Sevilla csapata 2006 és 2007-ben győzött a döntőben.

 

Europa League Trophy
A győztesnek járó trófea

 

Helyszín

 

Az idei döntőt Svájcban rendezik. A bázeli St. Jakob-Park jelenleg az ország legnagyobb labdarúgó-stadionja, a St. Jakob Sportcentrum része. Ez az otthona a FC Basel labdarúgó csapatának.

 

A stadion befogadóképessége az átadásakor 31 539 fő volt. Jelenleg újabb emeleti szektorok nyitásával a szám 37 500-ra nőtt. A eredeti stadiont az 1954-es labdarúgó-világbajnokságra építették, és kétszer is 60 000 fő néző töltötte meg, mellyek tartja a a svájci stadioncsúcsot.

 

2297525_w2
A bázeli St. Jakob-Park

 

Út a döntőig

 

A spanyol Sevilla a Bajnokok Ligájában kezdte meg a szezont, de végül a csoportkörök után átkerültek az Európa Ligába. Az andalúziai gárda a Juventus és a Manchester City mögött végzett a csoport harmadik helyén, a német Mönchengladbachot megelőzve.

 

Az Európa Ligában a legjobb 32 között csatlakoztak a küzdelmekhez, ahol a norvég Molde együttesét simán 3:1-el búcsúztatták, majd következett a döntő helyszíne Basel. Ez sem jelentett komolyabb gondot a Sevilla játékosainak és 3:0-ás összesítéssel továbbjutottak. A negyeddöntőben azonban már nagyon meg kellett dolgozniuk a továbbjutásért Gameiroéknak, hiszen a szintén spanyol Bilbao ellen csak büntetőkkel sikerült továbbjutni.

 

Az elődöntőben viszonylag simán verték ki az ukrán Shaktar együttesét 5:3-al.

 

A Liverpool rögtön az Európa Ligában kezdte meg a szezont. Csoportjukból veretlenül csoportelsőként jutottak tovább. A legjobb 32 között azonban csak egy góllal bizonyultak jobbnak a német Augsburg együttesénél. Az első komoly feladat Klopp tanítványainak a nyolcaddöntőben következett, ahol a nagy rivális Manchester United ellen kellet továbbjutni, és sikerült is 3:1 arányban.

 

A negyeddöntőben a szezon eddigi legemlékezetesebb párharcán jutott tovább a Liverpool a német Borussia Dortmund ellen 5:4 arányban. Az elődöntőben a spanyol Villarreal következett, akiket 3:1-el búcsúztattak az angolok. A szezon második döntőjére készülhet a Liverpool Jürgen Klopp irányítása alatt.

 

europa_liga_donto-610x378
Liverpool – Sevilla döntő Bázelben

 

Egymás elleni mérleg

 

A két gárda még nem találkozott egymással a nemzetközi porondon, így a bázeli döntőben lesz az első hivatalos összecsapásuk.

 

Várható kezdők

 

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Touré, Moreno; Lallana, Can, Milner; Firmino, Coutinho; Sturridge

 

Sevilla: David Soria; Coke, Rami, Carriço, Escudero; N’Zonzi, Krychowiak; Vitolo, Banega, Konoplyanka; Gameiro

 

Ami a játékosokat illeti, az angolok oldalán a két brazil zsenitől Firmino és Coutinho-tól várják, hogy vezérletükkel megnyerik a trófeát. A gólokért pedig Sturridge-nak tapsolnának a vörösök szurkolói. A védelemre is nagy feladat hárul majd, hiszen a Sevilla oldalán olyan játékosok rohamozzák Mignolet kapuját, mint Gameiro, Banega vagy az ukrán Konoplyanka.

 

Gameiro mellesleg hét találatával a legeredményesebb játékos aki a döntőben pályára léphet.

 

Liverpooli oldalon a házi gólkirály Lallana három találatával a legeredményesebb gólvágó, őt követik két góllal Coutinho, Milner, Origi és Sturridge.

 

Promó

 

Végezetül pedig egy kis kedvcsináló az esti fináléra.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dF_cLPo6Sv4

 

A döntőt szerda este 20:45-kor rendezik. A mérkőzésről természetesen a Körkép.sk is beszámol.

 

Képek forrása: uefa.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!