Ez is a hoki-vb-n történt: Míg a magyarok küzdöttek, a szlovákok ellendrukkoltak - Körkép.sk
sport

Ez is a hoki-vb-n történt: Míg a magyarok küzdöttek, a szlovákok ellendrukkoltak

A jégkorong-világbajnokság ugyan még tart, de tegnap úgy a magyar, mint a szlovák válogatott számára befejeződtek a küzdelmek. Magyarország kiesett az elit csoportból, de heroikus küzdelmüket (úgy a jégen, mint a lelátókon) látva felemelt fejjel, hősként térhetnek haza.

 

Szlovákia maradt a legjobbak között, de mivel nem jutotta a negyeddöntőbe, teljesítményükkel (talán az utolsó, Amerika elleni mérkőzést leszámítva) nincs mire büszkének lenniük. A szlovák jégkorong-válogatott most körülbelül ott tart, ahol a magyar futball toporgott néhány évvel ezelőtt.

 

Az pedig, amit (ellen)szurkolásként sportközvetítés címén a magyar hokival szemben leműveltek, egyenesen szégyenkategória.

 

Frusztráció, rosszindulat

 

Saját tehetetlenségük, ellenfeleik szimpatikus játéka és a magyar szurkolókról szóló nemzetközi dicshimnuszok csak növelték frusztrációjukat.

 

Ami miatt viszont billentyűzetet ragadtam, az a szlovák újságírók és sportkommentátorok megnyilvánulása volt a kritikus pillanatokban.

 

Dunajszky Géza már kifejtette erről saját tapasztalatát. Mindezt csak erősítette a szlovák köztévé kommentátora, ahogy a magyar neveken és a magyar kiejtésen  szórakozott, nevetgélt, több százezer tévénéző előtt, sorozatos, bántóan durva részrehajlással a magyarokkal szemben.

 

Sportközvetítés, vagy valami más?

 

A pontot az i-re viszont a tegnapi, mindent eldöntő Fehéroroszország – Franciaország meccs tálalása volt. Az egyik legolvasottabb szlovák nyelvű internetes portál, a jobboldali, liberális SME élő közvetítése tegnap például így nézett ki (zölddel jelölve a kérdéses rész):

 

sme_hoki
“A magyarok csalódottak” – 1:0-ás Fehérorosz vezetésnél. Kép: sme.sk címlapja

 

hoki_SVK2
“Szertefoszló magyar álmok” – 2:0-ás Fehérorosz vezetésnél. Kép: SME.sk címlapja.

 

Ahelyett, hogy a mérkőzésről tudósítottak volna, folyamatosan a magyar válogatott kiesésével voltak elfoglalva. 1:0-ás fehérorosz vezetésnél a “A magyarok csalódottak” volt a legfontosabb közlendő számukra, 2:0-és vezetésnél még rátettek egy lapáttal: “Szertefoszló magyar álmok” – írtak elégedetten a cikk címébe.

 

Tömény sovinizmus, nacionalizmus, gúny, rosszakarat, káröröm.

 

Hiába, veszíteni tudni kell. Vannak, akik talán soha nem fogják megtanulni.

 

Hajrá magyarok!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

szabadavélemény?
2016. máj. 19. 02:07

Nem baj, ha elpusztul a tehenünk, ha a szomszédé is arra a sorsra jut... Amúgy Szlovákia sikerrel zárta a vb-t, nem estek ki! Nem elég? :D Jaaa? Világbajnokok akartak lenni, vagy legalább az első négybe jutni? Akkor csalódás... Amúgy nem nagyon voltak felzászlózva az autók... Talán már megszokták a kudarcokat az előző évekből... Komolyra fordítva a szót: Sok ilyen, velünk szembeni intoleráns, ellenséges megnyilvánulás az oka annak, hogy a felvidéki magyarok zöme már rég ellendrukkerré vált széphazánkban...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket