Köztudott tény, hogy a legeredményesebb versenyzők olimpiai helyezéseik alapján pénzjutalomban részesülnek. Azonban az az információ, hogy mennyibe is kerül az adófizetőknek egy-egy ötkarikás eredmény, kevésbé ismert.

 

Az egyszeri jutalom 1,2 és 35 millió forint között mozog (mintegy 3800 és 112 ezer euró között), attól függően, hogy egyéniben, párosban, legfeljebb 8 fős csapat tagjaként vagy 9-nél több tagot számláló együttesben nyer valaki, a dobogósok pedig – a 35. születésnapjukat követően – havi életjáradékot is kapnak.

 

Szász Emese és Imre Géza sem panaszkodhat

 

 hirdetes_300x300  

Az elvégzett kalkulációk alapján Szász Emese, aki párbajtőr egyéniben lett olimpiai bajnok, 120–192 millió forintot (mintegy 386–617 ezer eurót) kap életjáradékként.

 

szasz_emese nol.hu
Szász Emese (fotó: nol.hu)

 

Egy férfi aranyérmesnek – a néhány évvel kisebb várható élettartam miatt – valamivel kisebb összeg juthat, míg az ezüstérmes az aranyérmes juttatásának a 60 százalékára jogosult, aki pedig bronzérmet szerez, az a 40 százalékára. A matematika számolások elvégzése nélkül is nyilvánvaló, hogy Imre Géza, aki egy hajszálra volt a párbajtőr egyéni olimpiai bajnoki címtől, elesett 40–60 millió forinttól (csaknem 128–193 ezer eurótól), de így is 60–93 millió forinttal (193–300 ezer euróval) számolhat.

 

Lépésről lépésre

 

Mivel az olimpiai 1–8. helyezetteknek járó egyszeri állami jutalom minden helyezés után jár, nem csak a legjobb eredmény után, így a riói olimpia legsikeresebb versenyzője, Hosszú Katinka a három arany, egy ezüst és egy váltóban megszerzett 6. helyezés után 136,4 millió forintot (mintegy 438 600 eurót) kap. Imre Géza az egyéni ezüstje és csapatbronza után összesen 41 millió forintban (csaknem 131 ezer euróban) részesül.

 

ADV blikk.hu
Hosszú Katinka (fotó: blikk.hu)

 

Kapás Boglárka, aki a 800 méteres gyorsúszásban harmadikként csapott célba, 48–77 millió (hozzávetőlegesen 154–247 ezer euró) forintnak megfelelő járadékra számíthat.

 

Hosszú Katinka akkor is jól jár, ha soha többé nem ugrik vízbe

 

A szabály abban az értelemben kegyetlennek is mondható, hogy hiába szerez valaki négy ezüst- és két bronzérmet, ahogyan négy olimpiáján összesen Cseh László, fillérre ugyanannyit kap, mint az, akinek egyetlen ezüstérme van. Öt- vagy annál több aranyérem esetén azonban a járadék duplázódik, ez pedig a maximumot jelenti.

 

cseh_laszlo_pillango
Cseh László (fotó: magyaridok.hu)

 

Ebből kiindulva a háromszoros aranyérmes Hosszú Katinka 360–576 millió forintnak (mintegy 1 millió 158 ezer és 1 millió 852 ezer eurónak) megfelelő összeget kap meg élete során.

 

Természetesen nem csak a nyári olimpiai érmesek kapnak járadékot. A sakkolimpia, téli olimpia, paralimpia vagy siketolimpia dobogósait is ugyanannyi illeti meg, mint a nyári olimpián résztvevőket. És nemcsak a versenyző kap járadékot, hanem az özvegye és az edzője is, méghozzá a versenyzői járadék felét. Ha valaki versenyzőként is érmet szerez, a későbbiekben pedig egyik tanítványát is a dobogóra segíti, akkor mindkét jogcímen kap pénzt.

 

Forrás: nol.hu

Nyitókép: origo.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!