Tizenhét nappal az olimpia zárása után helyi idő szerint szerdán este ismét fellobbant a láng Rio de Janeiróban, és ezzel megkezdődött a XV. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart.

 

A brazilok nemzeti ünnepére esett a megnyitó

 

A magyar küldöttség elegáns formaruhájában hetvenkettedikként lépett a legendás Maracana Stadion küzdőterére, a zászlót a pedig a Barcelonában aranyérmes kerekesszékes úszó, Ráczkó Gitta vitte.

 

 hirdetes_810x300  

A megnyitó időpontja éppen Brazília nemzeti ünnepére esett, ugyanis 1822-ben ezen a napon kiáltották ki az ország függetlenségét. A szervezők nem titkolt célja az volt a műsorral, hogy a nézők ezután más szemmel nézzenek a fogyatékossággal élő emberekre, és vetkőzzék le előítéleteiket.

 

rio_paralimpia
Fotó: olimpiaijatekok.eu

 

A rajt előtti visszaszámlálást Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke indította el, majd amikor a nulla következett, Aaron Wheelz kerekesszékes extrém sportoló egy óriási, 17 méter magas rámpáról legurulva látványosan keresztülrepült a nagy méretű számon. Ezzel egy időben tűzijáték jelezte a megnyitó kezdetét.

 

Márcia Malsar már megnyerte a paralimpiát

 

A műsor végén aztán a paralimpiai láng is megérkezett az arénába, ahol négyen vitték körbe. A staféta második tagja, Márcia Malsar az eleredő esőben elcsúszott, felsegítették, az utolsó métereket pedig a közönség üdvrivalgása közepette tette meg. Utolsóként a kerekesszéket használó úszó, Clodoaldo Silva kezébe került a fáklya.

 

 

A hogy Dávid Kriszta sportlövő is elmondta:

 

„Mindenkinek a saját útját kell járnia. Az egész paralimpia a borzasztó élethelyzetekből való felállásról szól.”

 

Forrás: origo.hu/index.hu

Nyitókép: Reuters

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!