Nem szegte a kedvét a losonci 49. alkalommal megrendezett Karácsonyi Futóverseny résztvevőinek az, hogy a sűrű ködbe borult város utcáin kellett megtenniük az általuk vállalt táv megtételét.

 

Úgy gondoljuk, hogy egy nagyon kellemes sportnapot töltöttünk el ma együtt

 

– értékelték a napot a délután megtartott eredményhirdetésen a szervezők.

 

dsc_8668
Regisztráció. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

A nap folyamán belehallgatva a futók és a résztvevők beszélgetéseibe tapasztalhattam, hogy sokan elsősorban próbatételként vették azt, hogy lefussák az 5, 10 vagy éppen a 20 km-es távot. Az is elmondható, hogy mindenki nyert, hiszen valamennyi futó a célba érkezése pillanatában megkapta a futóverseny érmét, és a frissítők mellett lehetőséget kapott a rappi termálfürdőbe való belépésre is.

 

dsc_8681
A startvonalon a legifjabbak. Felvétel: Puntigán József.

 

Pályarekordok nem dőltek meg, a nyirkos, ködös idő és a vizes út sem támogatta ezt. A futóverseny 49 évvel ezelőtt István napi futásként indult. A 20 km-es távot akkor a Losonc-Apátfalva-Kálnó  majd a Losonc–Apátfalva–Gács útvonalon tették meg a futók, s azután lett teljes egészében Losoncra áthelyezve. Losonc utcáin a résztvevőknek egy 5 km-es kört kellett négyszer megtenniük.

 

dsc_8698
A legifjabb, némi szülői segítséggel. Felvétel: Puntigán József.

 

A versenyzők zöme szlovákiai volt, de más országokból is jöttek. A verseny férfi kategóriájának abszolút győztese Olaszországból érkezett, több helyezést értek el magyarországi  futók, de  voltak lengyel, ukrán versenyzők is.

 

dsc_8787
Olasz győzelem… Felvétel: Puntigán József.

 

49 évvel ezelőtt a futóverseny egyik kezdeményezője Miroslav Brada volt, aki idén is végigfutotta a távot. A megnyitó részeként a jelenlévők 1 perces néma csenddel emlékeztek az orosz repülőszerencsétlenség áldozataira, hiszen az Alexandrov együttes többször nagy sikerrel vendégszerepelt Losoncon.

 

dsc_8758
A rajt-cél kapu előtt. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény egyik fő szervezője Pavol Baculík, Losonc város polgármester-helyettese a Körkép.sk-nak elmondta, hogy az idei futóverseny 5 km-es szakaszán  522-en vettek részt, a hagyományos 20 km-es táv megtételére 95-en vállalkoztak, a 2×10 km stafétaversenyen 57 páros, azaz 114  futó,  összesen 731, 7 évesnél idősebb  futó vett részt.

 

Ehhez jön 88, 6 évesnél fiatalabb gyerkőc, akik valószínűleg megélik még a 100-ik évfolyamot is. Megtették a távot  a Nordic walking hívei is, akik 16-an voltak. A több, mint 800 résztvevő losonci viszonylatban egy tisztes eredmény. Annál is inkább, hiszen karácsony van, ünnepi időszak.

 

dsc_8808
Losonc utcáin, a zsinagóga mellett. Felvétel: Puntigán József.

 

Külön kiemelném a losonciakat, akik a „Losonci futók (Lučenský bežci)” név alatt vettek részt a futáson. Ők egyéb versenyeket is rendeznek ill. a város képviseletében részt vesznek más versenyeken.  A legközelebbi ilyen Besztercebányán lesz Háromkirályok ünnepén.

 

dsc_8743
Losonc utcáin … Felvétel: Puntigán József.

 

A gyerkőcök bevonását a besztercebányai BBKS Tour szervezet kezdeményezte, akiknek a futásaikon legfeljebb hatéves gyerekek vehetnek részt. Az életkor tekintetében nem teljesen egyezik a nézetünk, magam úgy vélem, hogy a 7-8 éves gyermekek részére még nem biztos, hogy az 5 km egy elérhető táv, az ő megítélésük szerint viszont igen.

 

dsc_8671
Pavol Baculík. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_8761
Losonci futók. Felvétel: Puntigán József.

 

Aminek nagyon örülök, hogy karácsony harmadik napja, a sport ünnepe lett.  Ahová eljönnek az emberek, szórakoznak, remek sportolóikat és teljesítményeket láthattak. Nem célunk az, hogy nagy rajtpénzekkel kenyai vagy egyéb világhírű csúcsversenyzőket hozzunk ide. Szabadidős futókat hívunk és várunk.  Örömmel érzékelem, hogy futás egy „nagy bumm“ lett, nemcsak itt, de Szlovákiában és világméretekben is.  Csak ezt  kell folytatni.” 

 

dsc_8805
Az 5 km-e táv eredményhirdetése. Felvétel: Puntigán József.

 

„A jövő év, az 50. évfolyam egy kihívás lesz.  Nagy kihívás. Egykor mintegy 10 futóval kezdtük, azután lettünk 160-an, majd eljutottunk a 850-as résztvevői számhoz. Megkíséreljük, hogy a versenyt tisztességgel rendezzük meg.”

 

dsc_8771
Nordic walking. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei évfolyamon is részt vettek, ha nem is nagy számban Magyarországról érkezett futók.

 

Igen, szoros a velük való sportkapcsolatunk. A Nógrád Polgári Társulás Losonc városával együttműködve és besztercebányai kerület támogatásával több hasonló sportrendezvényt szervez, melyen a határ mindkét oldaláról érkeznek résztvevők: Ipolymenti futás, Nemzetközi Nógrádi Maraton, Matica futás s természetesen mindennek a csúcsa a Karácsonyi futás. Említhető még a Gácson rendezett kerékpáros verseny is, amely már a 8. évfolyamánál tart. Losonc így a sport oldaláról is láthatóvá teszi magát.

 

 

dsc_8791
Gravante Antonionak a leánya akasztotta a nyakába a verseny érmét. Felvétel: Puntigán József.

 

A férfiak 20 km-es versenyének abszolút győztese Gravante Antonio lett Olaszországból  (1:05:48 óra) megelőzve Verbivský Matúšt (Szlovákia, 1:07:47) és Balázs Leventét (Budaőrs, 1:08:39) előtt.

 

dsc_8851
A emlékérem. Felvétel: Puntigán József.

 

A női verseny abszolút győztes Grendová Andrea  (Szlovákia, 1:27:37), Gombalová Jana (Besztercebánya, 1:30:50), Kremlová Katarína (Nitrianske Právno, 1:33:31)  előtt.

 

A nők 60 év felettiek versenyét Seidlová Eva (Tlmače, 1:44:54, 1948) a férfiak ugyanezen kategóriáját Slanina Peter (Losonc, 1:35:28, 1952) nyerte meg.

dsc_8801
A nézők. Felvétel: Puntigán József.

 

A staféta 2×10 km-es versenyét a Zenit Salgótarján és a regiotel (Ondrej Bartko, Szurok Balázs, 1:14:11) páros nyerte a Losonci futók és krnái páros (Miloš Hric, Dušan Daniš, 1:15:16) illetve a „Svetielko nádeje” párosa (Erik Lenhardt, Jan Zvara, 1:15:19) előtt.

 

dsc_8826
A rendezvény egyik moderátora, Jozef Pročko és Gravante Antonio leánya. Felvétel: Puntigán József.

 

Az 5 km verseny abszolút győztese Kováč Peter (Pozsony, 0:15:33), akit Kubej Tomáš (Dlhá Lúka, 0:15:43) és Šiko Jakub (Léva, 0:16:30) követett.

 

Az 5 km-es női verseny abszolút győztese Valová Silvia (Besztercebánya, 0:18:00) lett, Laczkó Szabina (Magyarország, 0:18:28) és Budáčová Silvia (Kysucké Nové Mesto, 0:19:11) előtt.

 

dsc_8845
Győztesek. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!