E heti Légióskörképünkben négy magyar gólt is megmutatunk, beszámolunk a külföldön élő és dolgozó magyar focisták mérkőzéseiről, valamint szemezgetünk nyilatkozataikból is – a teljesség igénye nélkül.

 

Fortuna Liga (Szlovákia)

 

A DAC szombaton a Slovant fogadta otthonában, melyről itt számoltunk be. A mérkőzésen a hazaiaknál kezdő volt Vida Kristopher, aki egészen a 90. percig maradt a pályán (ekkor még 0:0). Priskin Tamás, akivel a rangadó előtt portálunk is készített nagyinterjút, (szerencsére) most nem volt sikeres.

 

 hirdetes_810x300  

Sajnálom, hogy az utolsó percben kaptunk gólt. Ezzel elúszott a bajnoki cím számunkra Azt gondolom, hogy a teljesítményünk alapján nem érdemeltunk vereséget A döntetlen igazságosabb lett volna Az atmoszféra fantasztikus volt – nyilatkozta a Körképnek Priskin Tamás, a Slovan csatára.

 

Kép: Körkép.sk

 

Bundesliga (Németország)

 

A Dárdai Pál által vezetett Hertha BSC 1:0-ra kikapott a Mönchengladbachtól. A 3 pontot érő gólt a doborgazi Bénes László jegyzi, aki most lépett másodszor pályára a Bundesligában, ebből először kezdőként. A felvidéki futballista már a 16. percben betalált az ellenfél hálójába, és bár a későbbiekben a Hertha több helyzetet is kialakított, nem tudtak szépíteni. Bénesre nagy reménységként tekint a szlovák válogatott is. Jelenleg az U20-as és az U21-es válogatottnak is tagja, az előbbinek csapatkapitánya.

 

 

A vasárnapi játéknapon Dárdai csapata 2:0-ra győzte le otthon az Augsburgot.

 

Dárdai Pál a Kickernek adott interjút, melyben elárulta, hogy tavaly több csapat is megkereste őt nem csak Németországból, hanem külföldről is, ő viszont egy ajánlatot sem hallgatott meg.

 

„Régóta Berlinben élek, ez most egy álom számomra. A Hertha nem csupán egy munkáltató, annál sokkal többet jelent nekem. A klub filozófiája nagyon tetszik, a városban ismét pozitívan beszélnek a Hertháról. Számomra ezek nagyon fontos tényezők.”

 

Bénes László a szombati játéknapon csupán 1 percet kapott a pályán a Köln ellen, az összecsapáson a Möchengladbach 3:2-re győzött idegenben.

 

Szalai Ádám csapata, a Hoffeinheim óriási góllal győzte le a listavezető Bayern Münchent a Bundesliga keddi játéknapján. Andrej Kramaric 20 méterről találta el védhetetlenül a labdát. Szalai a 62. percben lépett pályára, ekkor már vezetett csapata, és a támadás helyett inkább a védekezésre helyezték a hangsúlyt.

 

Szalaiék szombaton a Hamburg otthonába látogattak. A magyar támadó cserepados volt. A Hoffenheim 2:1-re kapott ki.

 

Gulácsi Péterék is győzni tudtak a Mainz ellen. A magyar kapusnak többször is mentenie kellett, de még így is kétszer betaláltak a hálójába. Végül csapata, a Leipzig a 91. percben tudta megszerezni a 3 pontot érő gólt. Mainz – Leipzig 2:3.

 

nemzetisport.hu

 

A szombati játéknapon ismét pályára lépő Gulácsiék drámai hajrában gyűjtötték be a három pontot a Bayer Leverkursen ellen. Gulácsi kezdő volt, csapattársa, Poulsen a 93. percben szerezte meg a győzelmet érő gólt.

 

Gulácsi biztos pont csapatában. Erről Ralf Rangnick, a csapat sportigazgatója számolt be az rblive.de-nek.

 

„Biztos vagyok benne, hogy Gulácsi Péter a következő szezonban is minket erősít. Elképzelhető, hogy valaki még érkezik, attól függ, mi történik Fabio Coltortival vagy Marius Müllerrel. Annak viszont nincs értelme, hogy öt kapus legyen a keretben”

 

A Leipzig kapuját a múlt hétvégi Darmstadt elleni találkozót leszámítva – amikor is influenza miatt nem játszott – minden bajnokin Gulácsi védte, 25 mérkőzésen 28 gólt kapott.

 

Bundesliga II (Németország)

 

A Würzburg Kickers 1:1-es döntetlent játszott a Karlsruhe vendégeként. A würzburiaknál játszó Nagy Dániel a 87. percben kapott játéklehetőséget. Ezután a tabella élén álló Hannovertől is sikerült pontot rabolniuk a pénteki játéknapon. Nagy a mérkőzés első félidejében volt a pályán. A találkozó 0:0-s döntetlennel végződött.

 

Megyeri Balázs és Pintér Ádám is játéklehetőséget kaptak a Kaiserslautern – Greuther Fürth összecsapáson. A Fürthben játszó magyarok végig a pályán voltak, ám csapatuk 2:0-ra kapott ki otthon. A Kaiserslauternben Stieber Zoltán bár csereként nevezték, nem kapott játéklehetőséget.

 

Bundesliga (Ausztria)

 

Szántó Tamás az Osztrák Kupa negyeddöntőjében kapott kezdőként 78 percnyi játéklehetőséget a St. Pölten ellen 3:1-es győzelmet arató Rapid Wienben.

 

A szombati játéknapon Szántó ismét kezdőként lépett pályára, és egy félidőt kapott – ekkor még 0:0 volt az állás, a második félidőben azonban 3 gólt kapott csapata a Ried-től.

 

Varga Barnabást nem nevezték a Mattersburg keretébe.

 

Serie A (Olaszország)

 

A Bologna fiatal magyar középpályása, Nagy Ádám hétközben a Tuttobolgnaweb-nek adott interjút, melyben beszélt saját beilleszkedéséről az olasz csapatban.

 

„Az első két hónap nehéz volt, bár ez szerintem normális. Országot váltottam, nem tudtam semmit a csapattársaimról, most azonban már minden rendben, boldog vagyok itt, és próbálom tudásom legjavát nyújtva segíteni a csapatot. Donadoni? Folyamatosan mondja nekem, hogy a játék mely aspektusaiban kell fejlődnöm, például hogyan lehetek hatékonyabb támadásban. Sokat segít a fejlődésben, így komplettebb középpályássá válhatok.”

 

Nagyék vasárnap a Roma-t fogadták és kaptak ki 3:0-ra.

 

Sallai Roland és Balogh Norbert csak a kispadról nézhette, ahogy a Palermo rögtön az első félidőben három gólos hátrányba kerül a Milan otthonában. A mérkőzés végeredménye Milan-Palermo 4:0.

 

Az olasz sajtót komolyan foglalkoztatta, hogy Sallai miért nem került be a kezdőcsapatban. Erre Diego López, a szicíliaiak vezetőedzője adott választ.

 

„Fiatal, tehetséges futballista, aki az utóbbi időszakban sokat fejlődött, de jelenleg nem ő az első számú jelöltem a posztján. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kap lehetőséget. A Cagliari elleni mérkőzésen szerkezetet váltottunk, átálltunk a 3–5–2-es hadrendre, s van, aki Rolandnál jobban beleillik. Szó sincs arról, hogy az olasz labdarúgók előnyt élveznek, nincs semmiféle hierarchia a csapaton belül.”

 

Ligue 2 (Franciaország)

 

Bese Barnabás góljával szerezte meg a vezetést a Le Havre a francia másodosztályban péntek este, végül 2:0-ra nyertek is a Lavalt ellen. Bese végig a pályán volt, gólját a 68. percben szerezte, egy szabadrúgásból beívelt labdát fejelt a kapuba. A magyar válogatott védőnek ez volt az első franciaországi gólja.

 

 

Bese a mérkőzés után a Nemzeti Sportnak nyilatkozott:

 

„Nemcsak fontos, hanem különleges is volt, mert ez az első gólom Franciaországban, amióta a nyáron ideigazoltam. Vártam már rá, még akkor is, ha jobbhátvédként nem a gólszerzés az elsődleges feladatom, de azért mindig jó a kapuba találni, pláne hazai pályán. Az ezt megelőző három bajnokin csupán két pontot szereztünk, úgyhogy nagyon fontos volt, hogy győzzünk. Az önbizalmunkkal nincs gond, csak így kell folytatnunk. Nem tekintünk nagyon előre, mindig a következő mérkőzéssel foglalkozunk, úgyhogy az előttünk álló feladat az, hogy pénteken újabb győzelmet arassunk.”

 

Spanyolország

 

Tajti Mátyás csapata, a Málaga II négy fordulóval a vége előtt bebiztosította bajnoki címét a spanyol negyedosztályú bajnokságban.

 

Lengyelország

 

Gyurcsó Ádám csapata, a Pogon Szczecin a Lengyel Kupa elődöntőjének visszavágóján is sikeresnek bizonyult, így bejutott a fináléba, ahol az Arka Gdynia lesz az ellenfele. Gyurcsó végigjátszotta a Lech Poznan egygólos győzelmével záruló meccset.

 

A szombati játéknapon Gyurcsó gólpasszal járult hozzá csapata 5:1-es győzelméhez, melyet az Arka Gdyna felett arattak. A magyar légiós 88 percet játszott a Pogonban.

 

Vasárnap este a Legia Warszawa a Lech Poznan otthonában tudott győzni az utolsó percekben. Nagy Dominik nem volt a kezdőcsapatban, az 58. percben állt be csereként és több szép megmozdulása is volt.

 

Litauszki Róbert a kispadról követte a Cracovia győzelmét, melyet a Slask Wroclaw felett arattak. A Cracovia 6 forduló után tudta végre begyűjteni a 3 pontot.

 

Dánia

 

Kalmár Zsolt neve is felkerült a Bröndby falára, melyen a csapat válogatott játékosai kaptak helyet. Kalmár immáron nyolcszoros válogatott, a Portugália elleni vb-selejtezőn csereként lépett a pályára. A lipcseiek kölcsönjátékosa szerződése szerint 2018 nyaráig marad a Bröndbynél.

 

nemzetisport.hu

 

Kalmárék vasárnap a Lyngbly otthonában nyertek 2:1-re. Az eredményhez Kalmár egy gólpasszal is hozzájárult. A magyar légiós kezdőként lépett pályára, és a 61. percig volt játékban.

 

 

Belgium

 

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Köteles László három gólt is kapott a Waasland-Beveren kapusaként a belga bajnokság EL-rájátszásának 1. fordulójában a Sint.Truidentől. Köteles nem vette jó néven a pontvesztést, a walfoot.be-nek nyilatkozva a következőket mondta:

 

„Szégyenletes teljesítményt nyújtottunk. Teljesen kiegyenlített volt az első félidő, aztán a másodikban nem tudom, mi történt. Teljesen összeomlott a csapat az első gól után.” (…) „Remélem, hogy a csapattársaimnak nincsenek motivációs gondjaik, attól függetlenül, hogy nem a bajnoki rájátszásban vagyunk. Ha így van, akkor abba kell hagyni a labdarúgást, hiszen mindig, mindent ki kell adni magunkból a pályán. Ha ez probléma, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz.”

 

A szombati játéknapon Köteles végigvédte a rájátszás 2. fordulójának találkozóját, melyet 4:1-re elvesztettek a St. Gilloise ellen.

 

Svájc

 

Vécsei Bálint, a Lugano magyar játékosát bár nevezték, játéklehetőséget nem kapott csapata 4:2-es győzelmével végződő mérkőzésen.

 

Ukrajna

 

Kádár Tamás Dinamo Kijevje 1:0-ra nyert a Naftovik-Ukrnafta otthonában, ezzel bejutottak a kupa elődöntőjébe. A magyar válogatott védője végig a pályán volt.

 

Kádár a napokban komoly változáson ment át. A 27 éves védő hosszú idő után változtatott frizuráján és levágatta haját.

 

I was in love with my long hair but sometimes you need to change your lookshort hair️

A post shared by Kádár Tamás ♥️..4..♥️. (@kadikaaaa) on

 

Kádárék vasárnap az Olimpik Donecket fogadták otthonukban. A magyar védő végigjátszotta a kijeviek fölényes, 4:0-ás győzelmével végződő mérkőzést.

 

MLS (USA)

 

Nikolics Nemanja újra betalált a Chicago Fire-ban a Columbus Crew ellen. A Chicago az ő góljával szerezte meg a vezetést, mely győztes találatnak bizonyult. Nikolics végigjátszotta a mérkőzést.

 

 

Törökország

 

Koman Vladimir végigjátszotta az Adanaspor – Rizespor összecsapást, melyen csapata 3:1-re kikapott.

 

Egyesült Arab Emírségek

 

Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott csapatkapitánya lett a hónap játékosa márciusban. Az al-Vahda 30 éves támadója 2 góllal és 5 gólpasszal segítette csapatát az ázsiai Bajnokok Ligájában.

 

Az al-Vahda szerdán idegenben győzte le 2:1-re az Emirates Club-ot. Dzsudzsák kezdőként lépett pályára és 81 percnyi játékidőt kapott.

 

Katar

 

Németh Krisztián nélkül, 2:1-re győzött az al-Garafa hazai pályán. Németh még mindig sérüléséből gyógyul.

 

Kazahsztán

 

Elek Ákos, a Kajrat Almati magyar légiósát a Nemzeti Sport kérdezte első kazahsztáni benyomásairól.

 

„Elképesztő profizmus fogadott. Sok mindenre fel voltam készülve, de csak tátottam a számat, amikor megláttam az edzőközpontunkat. Ha a körülményeket, valamint a keret erősségét nézem, ez a legjobb hely, ahol eddig futballoztam. De nem szabad általánosítani, a miénk az egyetlen magánkézben lévő egyesület. A többi csapatnál azért más a helyzet.”

 

Elek Ákos. Kép: nemzetisport.hu

 

„A legfontosabb, hogy bíznak bennem. Új helyzetbe csöppentem. Diósgyőrben csapatkapitány voltam, itt viszont egy vagyok a sok közül. Minden mérkőzésen kaparnom kell. Úgy érzem azonban, hosszú távon ez is a hasznomra válik.”

 

„Jó döntés volt idejönni, csak az időjárás lehetne kegyesebb. Két nappal ezelőtt még tizennyolc Celsius-fok volt, most meg esik a hó. Ám ezek apróságok. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat a családommal, és hamar beilleszkedtem. Remélem, meg sem állunk a bajnoki címig és az Európa-ligáig!”

 

Elekék szombaton a Sahtyor Karagandi-val találkoztak, ahol a magyar középpályás végigjátszotta a mérkőzést, a Kajrat Almati pedig 4:1-re győzött.

 

Izrael

 

A Beer-Sevában magyar légiósa, Korhut Mihály végigjátszotta a vasárnapi Maccabi Petah-Tikva elleni mérkőzést, melyet csapata 2:1-re meg is nyert.

 

Hongkongi Bajnokság

 

Vadócz Krisztián is játéklehetőséget kapott a Kitchee SC csapatában a pénteki játéknapon. A Kitchee 10:00-ra győzte le a Hong Kong FC-t. A magyar légiós végig a pályán volt.

 

Kína

 

Huszti Szabolcs megszerezte első gólját a kínai bajnokságban, ezzel pontot mentett a Csangcsun Jataj-nak. Huszti tizenegyest értékesített. A magyar középpályás végigjátszotta a mérkőzést.

 

 

 

Guzmics Richárd térdsérülése miatt továbbra sem lépjet pályára a Jenpien Fundeban, akik négyből a harmadik verségüket szenvedték el.

 

Dél-Korea

 

Feczesin Róbert és a Csonnam Dragons ötödik meccsükön is kikaptak a dél-koreai bajnokságban. Feczesin a 71. percben lépett a pályára.

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: körkép.sk/kollázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!