Hat évvel ezelőtt Peter Sagan valami egészen rendkívülit vitt véghez – megnyerte a Tour de Pologne lengyel kerékpárversenyt, mégpedig mindössze 6 másodperces előnnyel, melyet az utolsó szakaszon szerzett meg.

 

Akkor ismeretlen, ma szupersztár

 

Ez 2011-ben történt. A Sagan név akkor még szinte ismeretlen volt, a versenyen is esélytelenként indult, bár ügyes versenyzőnek tartották, aki a sprintek során és a dombos szakaszokon is tud meglepetést okozni.

 

 hirdetes_810x300  

A zsolnai versenyző akkor alig 21 éves volt, teljesen más célokkal indult a megmérettetésen. Nem a győzelem volt a célja, bár az ötödik szakasz után, amikor vezette a versenyt, tudta, hogy nem hagyhat ki ekkora esélyt.

 

Idén azonban már minden megváltozott. A világbajnokot több száz szurkoló is elkíséri Lengyelországba, hogy élőben láthassák versenyezni. Az utolsó, hetedik szakasz vége alig10 kilométerre van a szlovák határtól, Sagan azonban már korábban is begyűjthet győzelmeket – például szombaton, Krakkóban.

 

Erős ellenfél

 

Sagan egy vitás döntésnek köszönhetően kényszerült távozni a Tour de France versenyről (ahol már évek óta a legjobb sprinter), sokan tartották igazságtalannak kizárását. Most azonban mindenképp bizonyítani szeretne a szurkolóknak és a csapatnak, bár az összetett győzelemért kollégája, a lengyel Rafal Majka fog küzdeni.

 

A szlovák kerekes a legjobb sprinterként szeretné befejezni a versenyt, legnagyobb ellenfele az ausztrál Caleb Ewan lesz, aki a Girón is nyert szakaszt. A többiek – Modolo, Debusschere vagy Bonifazio – verhető ellenfeleknek számítanak.
Nehezebb dolga lesz viszont Majkának, sok nagymenő ugyanis a Vueltára készülve Lengyelországban szeretné megcsillogtatni képességeit. Versenyezni fog például Rui Costa, Vincenzo Nibali, Rus Zakarin és Adam Yates is.

 

Fontos pontokat lehet gyűjteni

 

Az önbizalomnövelésen kívül fontos tényező, hogy Lengyelországban újabb pontokkal lehet erősíteni az országok világranglistán elfoglalt helyet, ami nagyon fontos az országúti kerékpáros világbajnokság szempontjából. Az országok aktuális rangsora alapján a szlovákok a 12. helyen állnak, így 6 versenyzőt küldhetnek a VB-re, viszont ha sikerülne a legjobb 10 közé kerülni, akkor már 9 kerekes állhatna rajthoz.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!