Amennyiben a 2018-as pjongcsangi téli olimpia ünnepélyes megnyitóján a szlovák sportolók után fog tekingetni, akkor fekete-fehér egyenruhás, csicsmányi népi motívumokkal díszített sálakba és sapkákba öltöztetett sportolókat keressen.

 

A szlovákok ismét a hagyományokra alapoztak az olimpiai egyenruhák megalkotásakor. A többi sportoló közül a szlovákokat a csicsmányi népi építészet motívumai fogják megkülönböztetni. A motívumokat a sportolók sálain, sapkáin, kesztyűin és szvetterein is megtaláljuk majd.

 

Más színt akartak

 

 hirdetes_810x300  

81 nappal a téli olimpiai játékok hivatalos megnyitója előtt hivatalos prezentáción mutatták be a szlovák képviselet tagjainak ruháit. Az egyenruhákat egyelőre még egyetlen sportoló sem próbálta fel.

 

A színes kombináció nem éppen a legszerencsésebbre sikeredett. A szürke, a piros és a fehér különböző árnyalatai dominálnak benne. A hivatalos megnyitón a szlovák sportolónők fehér ruhában lesznek, míg a férfi sportolók feketében.

 

„Sajnálom, hogy a Dare 2b nem nem volt képes méretre varrt kollekciót bebiztosítani nekünk. Az olimpiai játékokra készülő sportolók megérdemelték volna. Sajnos az eladásra kínált kollekcióból kellett választanunk, ezért néz ki az egyenruha úgy, ahogy kinéz, és nincs benne sok a nemzeti színekből” – mondta a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) helyettese, Boris Demeter.

 

Nem hinném, hogy az olimpiai egyenruháknál állandóan a fehér, kék és a piros színeket kellene használnunk. Úgy gondolom, hogy az a nemzeti szimbólum, ami a sportolóknak a mellkasán lesz, kötelezni fogja őket arra, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Szerintem nagyon szép kollekciót sikerült kiválasztanunk” – vélekedik a SOV elnöke, Anton Siekel.

 

Fotó: SME – Gabriel Kuchta

 

Fotó: SME – Gabriel Kuchta

 

Fotó: SME – Gabriel Kuchta

 

A csehek elégedettek

 

A szlovákokkal ellentétben a csehek rendkívül elégedettek az olimpiai küldöttségük egyenruhájával. A kollekció legmenőbb darabja az a kétoldalas kabát, amelynek a külseje fehér színű, míg a belseje arany. Amennyiben a cseh sportoló aranyérmet szerez az olimpián, elég, ha kifordítja a kabátját, és rögtön arany színben fog pompázni.

 

Ehhez az ötlethez a snowboardos Eva Samková nyújtotta az inspirációt. „Azután, hogy 2014-ben Szocsiban aranyat nyert, kifordította a kabátját. Akkor azt mondtuk, hogy ez egy remek dolog, és még egyszer meg kell ismételnünk” – mondta az Alpine Pro vezérigazgatója, Václav Hrbek.

 

A cseh sportolók egyenruhái közül további érdekességnek számít a „raškovka”-nak elnevezett sapka, amit a síugró Jiří Raška győzelmének 50. évfordulója alkalmából terveztek. A kollekció egyik további motívuma a százas, ami a Csehszlovák Köztársaság megalakulásának századik évfordulójának állít emléket.

 

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Sme – Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!