Ahogy a tavalyi évben újabb lejtmenetbe váltott a magyar foci a két törpeállamtól elszenvedett vereséggel és a mutatott játékkal, úgy ível felfele rögtön az év elején a magyar tenisz. A sok kicsi fehér labda varázsa már vetekedni kezd tömegsport szinten is a nagy focilabda bűvöletével!

 

Pedig a tenisz nem olcsó sport, nem lehet akárhol űzni, ütő is kell hozzá meg pálya és háló, a focihoz meg amatőr szinten elég egy rongylabda, két-két ledobott pulóver kapuknak bármilyen kis szabad területen, és már rúghatják is. Azt is mondogatták régebben, hogy a tenisz egy úri sport, a foci meg mindenkié! Nyomták is ezerrel a grundfocit lépten-nyomon, a grundtenisz meg egyáltalán, vagy csak szervezett körülmények között űzték.

 

Ez így volt régen! Ma már többnyire üresek a játszóterek focipályái, a teniszcsarnokoknál, teniszpályáknál pedig alig tudnak leparkolni a szülők, akik edzésre hordják csemetéiket. Mondjam, hogy mi még gyerekkorunkban a teniszlabdát is rúgtuk és nem ütöttük, azzal dekáztunk, cseleztünk, csiszoltuk technikánkat, és kapunak megfelelt egy fektetett vödör is? Ugyanolyan volt a vele élért gólöröm, mint később az igazi bőrössel rúgott! Volt a Gyuri barátomnak ugyan egy szakadt húrú teniszütője, de azt leginkább arra használtuk, hogy a foci közben bokor alá gurult kis teniszlabdát kikaparjuk valahogyan.

 

 hirdetes_810x300  

Viszont ezek a mostani kimagasló magyar teniszsikerek sok-sok kisember számára teszik vonzóvá ezt a szép sportágat! Fehér sportágat akartam írni, de ma már jóformán csak a labda maradt fehér, a teniszezők tarka csodafelszerelésekben divatot diktálva versenyeznek szinte minden szinten. Sokáig kellett várni a kiugró teniszsikerre Magyarországon!

 

Asbóth József még a harmincas években vezette az európai ranglistát, Gulyás István döntős volt 1966-ban a francia nyílt teniszbajnokságon egyéniben, ott volt akkor a legjobb tíz férfijátékos között. Aztán a férfiaknál Taróczy Balázs folytatta a sort, aki párosban kétszeres Grand Slam-győztes volt. A nőknél pedig Temesvári Andrea ért el kimagasló sikereket a közelmúltban, női párosban szintén nyert Grand Slam versenyt.

 

Aztán sokáig hosszú csönd, mígnem előbb jött a tavalyi Davis-kupa diadalmenet! Az oroszok magabiztos legyőzésével 22 év után újra a Davis-kupa világcsoportba jutott Magyarország. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar labdarúgó válogatott 1986-ban volt utoljára VB résztvevő, tehát 32 éve, és idén se lesz ott.)  Nemsokára jönnek a belgák, vagyis Fucsovicsék játszanak odakint a teniszezők világcsoportjában.

 

Pár hónapja még küzdöttünk a srác nevének helyes kiejtésével, ma már a kisgyerekek is azt szajkózzák, hogy akárhogy is fáj, Fucsovics Marci itt a sztár, nem pedig Eppel Marci, a magyar gólkirály! Mert Melbourne-ben, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a legjobb 16-ba jutott a magyar teniszező, és csak a későbbi győztes Federer tudta őt megállítani nagy küzdelemben.

 

És Babos Tímea sem akármilyen szezonkezdetet produkált.! Két Grand Slam-döntő, egy bajnoki cím az Australian Openen, tizenhárom mérkőzésből tizenegy győzelem! Nem akármilyen teljesítmény! A világ élvonalába robbant a magyar tenisz!

 

Babos Tímea

 

Miközben a válogatott labdarúgók új edzővel készülődnek a Kazahsztán elleni barátságos mérkőzésre, ami valamikor márciusban lesz. Miközben 24 pozíciót rontva az 57. helyen állnak a FIFA világranglistáján.

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!