Nyitókép: ng.hu

 

Megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat a Free Solo – mászókötél nélkül című alkotás, amely két hét múlva vasárnap kizárólag a National Geographic csatornán kerül bemutatásra.

 

Az Alex Honnold sziklamászóról szóló lenyűgöző alkotás március 17-én debütál a tévécsatornán. Képzeljenek el egy olyan olimpiai szintű teljesítményt, amelyért a versenyző vagy aranyérmet kap, vagy azonnal meghal – Alex Honnold sziklamászó pontosan ilyen kihívásra vállalkozott, amikor eldöntötte, hogy biztosítókötél nélkül vág neki az El Capitan 900 méteres gránitfalának, írja az NG.hu.

 

Alex Honnold holds all of his climbing gear atop the summit of El Capitan. He just became the first person to climb El Capitan without a rope. (National Geographic/Jimmy Chin)

 

 hirdetes_300x300  

A Yosemite Nemzeti Parkban található szinte függőleges sziklafalat sokan próbálták már megmászni, de többeknek még biztosítással együtt sem sikerült. Honnold vállalkozása ezért felelőtlen hazárdjátéknak tűnt az ismerősei szemében, ám a sziklamászó nem bízta tervét a véletlenre. Hét éven keresztül készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra, majd végül élete kockáztatásával, a családja és barátai tiltakozása ellenére vágott neki a világ egyik legmeredekebb sziklafalának.

 

Alex Honnold peers over the edge of Glacier Point in Yosemite National Park. He had just climbed 2000 feet up from the valley floor. (National Geographic/Jimmy Chin)

 

„Alex Honnold nagyon jó barátunk, akiről személyéről már régóta terveztünk filmet készíteni. Az El Capitan biztosítás nélküli megmászása ezután került szóba, és nagy kérdés volt számunkra, hogy egyáltalán képesek leszünk-e ezt a filmet leforgatni. Túlságosan félelmetesnek tűnt, hogy Alex egyetlen rossz lépéssel a biztos halálba zuhan, és mindez a szemünk előtt történik. De el kellett fogadnunk Alex döntését, és nagyon bíztunk benne, hogy képes lesz ezt a hatalmas teljesítményt véghezvinni”

 

– mondta Elizabeth Chai Vasarhelyi, a dokumentumfilm egyik rendezője.

 

 

A Free Solo – mászókötél nélkül című alkotást eddig több mint negyven filmes díjra jelölték. Néhány hete megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia elismerését, a legjobb dokumentumfilmnek járó BAFTA-díjat, 2019. február 24-én pedig ugyanebben a kategóriában az Oscar-díjat is kiérdemelte.

 

A Free Solo – mászókötél nélkül című film 2019. március 17-én, vasárnap 22 órakor kerül bemutatásra a National Geographic csatornán.

 

NG.HU

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!