Nyitókép forrása: a KFC Komárom fb-oldala

 

Az A-csapat az országos II. liga élmezőnyébe tartozik, hamarosan indulhat a stadionépítés és a gyakorlópályák kialakítása, teljes gőzzel működnek az utánpótláscsapatok. Június folyamán a KFC Komárom két utánpótláscsapata is egy franciaországi tornán vett részt, ahonnan szép eredményekkel tértek haza. Ennek apropóján érdeklődtünk az utánpótlás-nevelésről és annak hátteréről a lila-fehér klubnál. Kérdéseinkre Konczer András, a klub sajtószóvivője válaszolt.

 

Miként alakult, hogy két komáromi utánpótláscsapat is kijutott a franciaországi tornára?

 

Proaktív módon kerestünk olyan nemzetközi tornákat, melyekkel az utánpótlásjátékosaink képességeinek fejlődését tudjuk motiválni. A tornákra nevezés útján jutottunk, a legfőbb kritériumként igazolnunk kellett, hogy a KFC egy sokrétű utánpótlásbázissal rendelkező professzionális klub.

 hirdetes_300x300  

 

Az eredményből ítélve ez sikerült is. Összesen mennyi fiatal utazhatott ki a KFC színeiben?

 

Összesen tizenhat U17-es és tizenhét U15-ös játékost nevezhettünk a két csapatba.

 

Egy franciaországi út során óhatatlanul is felmerül, hogy ki térítette az utazással és szállással kapcsolatos költségeket?

 

Részben a szülők, részben a klub. A KFC autóbuszával jutottunk el a helyszínekre. A hosszú út ellenére ez remek lehetőséget biztosított a csapategység megerősítésére, hiszen a következő évfolyamban az U15-ből többen is az U17-ben folytatják majd.

 

Milyen eredményeket értek el a csapatok?

 

Az U17 és U15 versenyek eltérő versenyrendszerben zajlottak. Az U17 három vereséggel nyitott, de a kezdeti megilletődöttséget kiheverve három meggyőző győzelmet aratott, így sikerült a 9. helyet megkaparintania. Az U15 masszív és stabil játékkal, egy akciógólt sem kapva, két győzelemmel, két vereséggel és négy döntetlennel zárt, a helyosztókon pedig egy elveszített és egy megnyert büntetőpárbaj után a 11. helyen végzett.

 

fotó forrása: a KFC Komárom fb-oldala

 

Hogyan értékelték a tornán való részvételt a játékosok és az edzők?

 

Edzőink pozitívan értékelték a lehetőséget, hogy különböző játékstílusokkal is találkozhattak, valamint felmérhették játékosaink képességeit a hazai bajnokságtól eltérő közegben is.

 

Ez azt jelenti, hogy sikerült olyan új tapasztalatokat gyűjteniük, amit majd hazai pályán kamatoztathatnak?

 

Egyértelműen, főleg a taktikai és mentális képességek fejlesztése terén.

 

Nézzünk egy kicsit mélyebbre! Mennyi utánpótláscsapatot működtet a KFC jelenleg?

 

Tízet – U8, U9, U10, U11, U12, U13, U14, U15, U17, U19, valamint készülőben van az U7 is.

 

fotó forrása: a KFC Komárom fb-oldala

 

Ez rengeteg csapat. Milyen gyakorisággal tudnak edzeni a fiatalokkal?

 

Az előkészítő kategóriákban (U8-U11) a heti kétszeri edzéstől fokozatosan emelkedik a terhelés, az U19-ben már akár heti ötször is találkoznak a játékosok A nyári és téli felkészülés során az U13-tól kezdve két fázisú edzéseket tartunk.

 

Mennyi edző dolgozik az utánpótláscsapatokkal?

 

Jelenleg nyolc edző dolgozik a fiatalokkal, de az új korosztályok bevezetésével további emelkedéssel számolunk szakembereink számában.

 

Milyen részben kell beszállniuk a szülőknek az utánpótlás nevelésbe?

 

A 2019/20-as szezontól kezdődően már nem kell a szülőknek hozzájárulniuk csapataink működtetéséhez.

 

Hamarosan kezdődik a nyári szünet. Milyen programokat terveznek a nyár folyamán az utánpótláscsapatoknak? 

 

A KFC által kerül megrendezésre a MOL Summer Cup U13 július 27-én magyar, szlovák, cseh és osztrák csapatok részvételével, U11-es csapatunk júniusban Salzburgban szerepel nemzetközi versenyen, illetve helyszínt biztosítunk a KFC Summer Soccer Camp számára is.

 

 

Ha jók az információink, több játékosuk is felkeltette a szlovák utánpótlás-válogatottak figyelmét…

 

A jelenlegi játékosaink közül többen is meghívót kaptak a nyugat-szlovákiai labdarúgó szövetségtől (ZSFZ). Közéjük tartozik a 2005-ös születésű, friss U15-ös gólkirály Kis Dávid, aki 3 napot töltött Dunaszerdahelyen egy háromnapos válogatott tornán. A 2006-os korosztályból pedig kilenc játékosunk is – Križan Attila, Kováč Tomáš, Tóth Dávid, Matúš Štupický, Adam Halász, Pákozdi Máté, Ferenczi Tamás, Peter Hrala és Nagy Ákos – nyugat-szlovákiai válogatott összpontosításokon vehetett részt.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.