Nyitókép: nemzetisport.hu/afp

 

A WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt eltiltotta Oroszországot négy évre az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Oroszország nem vehet részt a 2020-as tokiói olimpián és a 2022-es katari foci-vb-n sem.

 

A WADA illetékes bizottsága azután javasolta Oroszország négy évre szóló eltiltását a nemzetközi sportrendezényektől, hogy a szakellenőrök szerint manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laborjának adatbázisát, melyet januárban tettek hozzáférhetővé a WADA számára.

 

A WADA végrehajtó bizottsága hétfői, lausanne-i ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy kizárja Oroszországot a nemzetközi sporteseményekről négy évre. Ugyanakkor fontos kiemelni: azok a sportolók, akik tudják bizonyítani, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában, függetlenként indulhatnak világversenyeken. Orosz zászlót és orosz himnuszt viszont nem láthatunk sem a tokiói olimpián, sem a katari labdarúgó-világbajnokságon.

 

 hirdetes_300x300  

írja az üggyel kapcsolatban a nemzetisport.hu.

 

Oroszország hivatalosan a 2018-as phjongcshangi téli olimpián sem vehetett részt. 168 orosz sportoló semleges színekben szerepelt az ötkarikás játékokon.

 

A RUSADA-nak 21 napja van fellebbezni a döntés ellen, amennyiben él ezzel a lehetőséggel, úgy a nemzetközi Sportdöntőbíróság elé kerül a téma.

 

A WADA hozzátette, a tiltás nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőre, amelynek szintén Szentpétervár a házigazdája.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!