Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A jelek szerint közel sem megy minden olyan flottul a komáromi futballstadion projektje körül. Az átfogó felújítást a magyar kormány támogatja 4 milliárd forinttal (mintegy 12 millió euró), ám a projekt engedélyeztetése feltűnően lassan halad. A KFC háza táján az utóbbi időben azt tapasztalják, mintha a városvezetés szándékosan és indokolatlanul lassítaná az engedélyeztetési eljárást és próbál nyomást gyakorolni a klubra, hogy saját elképzelését kikényszerítse.

 

Bár a városi televízióban megjelent riportban Keszegh Béla polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy elhárult az „utolsó akadály” is a stadionfelújítás projektje elől, a helyzet korántsem ennyire idillikus. A vonatkozó képviselői ülésre augusztus 18-án került sor és már akkor sok támadás érte a klubot egyes városi képviselők részéről, akik úgy érezték, nem voltak kellőképp beavatva a stadion megtervezésébe.

 

Az nem teljesen világos, hogy a stadion jelenlegi szerkezete miatt eleve behatárolt és a nemzetközi előírásoknak megfelelő ingatlanberuházási tervhez mit tudtak volna érdemben hozzátenni a képviselők. Ennek ellenére kifogásolták, hogy a felújítást bemutató építészmérnökök „kész tények elé állították őket”. Volt olyan városi honatya, aki ki egy családi ingatlanhoz hasonlította az 5300 férőhelyes, szigorú UEFA-szabályoktól függő stadionterveket.

 

 hirdetes_810x300  

Egy másik képviselő azt szerette volna megtudni Keszegh Bélától, hogy igaz-e, hogy a polgármester a DAC vezetőségével tárgyalt az MLSZ-nél, illetve milyen célja volt a látogatásnak. A polgármester először úgy reagált, hogy az adott képviselő valamit félreérthetett, mivel nem a DAC vezetőségével és nem az MLSZ-nél járt, melyet később kiegészített azzal, hogy Felcsúton érdeklődött a magyar félnél az építkezésről, mert állítólag a KFC nem informálta kellően a várost.

 

A klub szerint azonban a polgármester válasza nem teljesen világos, hiszen a beruházás során számos olyan engedélyezés és véleményezés történik, amelyről a tulajdonost törvényből adódóan is kötelesek tájékoztatni, másrészt pedig a tulajdonos (azaz Komárom városa) írásos hozzájárulása nélkül meg sem kezdődhetett volna az építkezés engedélyeztetése.

 

A klub szerint a városvezetés rúgta fel a megállapodást

 

A város vezetése és a klub között tapintható a feszültség. Az egyik ütközéspont a város azon követelése, hogy a KFC klub vezetésében kapjon alanyi jogú helyet Komárom egyik küldötte. Ezt azzal indokolják, hogy az összes, nagyobb támogatást kapó klubnál is így fognak eljárni. Keszegh Béla polgármester állítása szerint ebbe az összes komáromi sportklub beleegyezett. Továbbá, hogy Komárom 205 ezer eurós éves támogatásban részesíti a klubot, ami több, mint az összes többi sportszervezetnek adott támogatás összesen. A város ezért teljes rálátást akar a KFC ügyeire.

 

A klub kezdetben nem is emelt kifogást a dolog ellen, ám később a városvezetés keményített a feltételeken és a KFC alapszabályának megváltoztatását is követelte olyan értelemben, hogy a város delegáltját a mindenkori polgármester jelölné ki.

 

„Nem szerencsés, hogy a város vezetése ily módon akar beleszólni a klub belső ügyeibe. Nem létezik ésszerű és törvény adta indok arra, hogy a stadionépítés jóváhagyásának folyamatát így késleltessék és az éves támogatás visszafogásával is sakkban tartsanak bennünket. Ha a a város valamiféle rálátást akar a stadion ügyeibe, azt megértjük. De felrúgni egy korábbi úriemberek közti megállapodást és menet közben keményebb feltételeket szabni, nem túl sportszerű. Már eddig is rengeteg időt vesztettünk az engedélyeztetés adminisztratív lassítása miatt, most pedig alapszabálymódosítást várnak el tőlünk, ami megint csak szükségtelen és időigényes feladat.”

 

reagált a klub vezetése a Körkép.sk megkeresésére, hozzátéve, hogy a városvezetés által megküldött módosító javaslat több pontatlanságot is tartalmazott. Ráadásul a korábbi egyezséggel szemben nem tartalmazta, hogy szavazati jog nélküli vezetőségi pozíció létrehozását kérik.

 

„Úgy érezzük, mintha csak a KFC és a szurkolók érdeke lenne a stadion felújítása. Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a városvezetés úgy akarja feltüntetni a KFC-t, mintha miattunk állna a beruházás, holott a mi érdemünk is, hogy Komárom egyáltalán a térképre került egy kvázi 4 milliárd forintos beruházás megvalósulásával. Egyébként pedig nem világos, milyen szerepet töltene be a város küldöttje, milyen feltételek alapján választanák őt ki, ért-e majd az építkezésekhez, egy stadionhoz, vagy legalább szívügye-e a komáromi labdarúgás”

 

reagált megkeresésünkre a KFC.

 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a stadionnal kapcsolatos engedélyeket már sikerült kiváltani, az érintett telken lévő fabarakk elbontásának engedélyét viszont még mindig nem, mivel a polgármester továbbra is visszatartja az ehhez szükséges dokumentum aláírását.

 

 

A polgármester blokkolja az éves támogatást

 

Ami a klub idei támogatási összegét illeti: a város a klubot az elmúlt években évi 71 ezer euróval támogatta.

 

(Az alábbi kritériumok alapján:
– regisztrált felnőtt és ifjúsági sportolók száma,
– szlovák válogatott sportolók száma az egyes korosztályokban,
– kerületi, országos és nemzetközi versenyeken elért eredmények,
– a sportág olimpiai jellege,
– a sporttevékenységek jelentősége a város számára, a tevékenység költségigénye és a pénzügyi támogatás célszerűsége,
– edzői képesítés).

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a KFC több száz gyereket kapcsol be az utánpótlás-nevelési programjába, évről évre jobb eredményeket érve el. Ennek ellenére a város az éves sporttámogatást idén év elején a korábbi 71 ezerről 51 ezer euróra, majd májusban a koronaválságra hivatkozva 34 ezer euróra csökkentette. (Összehasonlításképp: a röplabdacsapat csak elenyésző összeggel kapott kevesebbet, az azóta megszűnt kosárlabdaklub pedig hozzávetőlegesen 29 ezer eurót. Nem tudjuk azonban, hogy ezen klubok a koronakrízis utáni vagy a korábbi, magasabb összeget kapták-e meg).

 

Az összeggel a sportklub működését támogatja a város, ami nem összekeverendő azzal az évi 250 ezer eurós támogatással, amelyet a stadion felújítása után fog fizetni a város, és amit kizárólag rezsiköltségre fordít majd a klub.

 

A polgármester visszatartja az összeget, és ahogyan azt a képviselő-testületi ülésen és a sajtóban is mondta, szeretne mindent egy kalap alatt rendezni –

 

azaz, addig nem fizet a KFC-nek, amíg a klub nem fogadja el a polgármester feltételeit. Vagyis, amíg nem jutnak dűlőre a stadiont illető kérdésekben, a város a működési támogatást sem folyósítja. 

 

Veszteséges városi céget nyomnának a stadion mögé

 

Természetesen nem csak kompetenciaharc zajlik a háttérben. Az augusztusi testületi ülésen többször is felmerült, hogy a városi Calor kft. biztosíthatná a hőszolgáltatást az új stadionban. Plusz a város által nyújtott 205 ezer eurós támogatást a megkötések miatt a klub kizárólag rezsiköltségre fordíthatja. Más szavakkal, a város a stadion felújítását meglovagolva a Calor Kft.-be csorgatná át a KFC támogatásának egy részét. A gond az, hogy a vállalat, amelyet a városvezetés menedzsel, évek óta veszteséges.

 

A klub ezirányú kérdésünkre úgy reagált:

 

„Bár nem a mi tisztünk pálcát törni a városi cégek teljesítménye felett, furcsának találjuk a KFC vezetőségét ért bírálatokat, miközben a városi távhőszolgáltató, de más városi cégek is veszteségesen működnek. Jelenleg lehetetlen felbecsülni, hogy milyen energiaköltségei lesznek az új objektumnak, de azt azért nem nehéz belátni, hogy szigorú nemzetközi előírások kötnek minket. Egy bizonytalan jövőjű vállalattól függővé tenni a klubot és a megújuló stadiont nem lenne felelősségteljes döntés.”

 

Információink szerint a város egyelőre nem változtatott legutóbbi feltételein, a klub pedig a szeptember 17-én esedékes testületi ülésen vázolhatja saját verzióját, ahol a program szerint az említett városi energiavállalatok tevékenysége is napirendre kerül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.