Nyitókép: körkép.sk

 

Összesen 10 millió euróból szeretné enyhíteni a szlovákiai sportklubok veszteségeit a Pénzügyminisztérium. Ivan Husár sportért felelős államtitkár tájékoztatása szerint azok a szervezők is kártérítést kaphatnak, akik nem tudták megszervezni a nagyobb sportrendezvényeket a pandémia miatt.

 

Tavaly márciustól jóformán törölték a sportrendezvényeket, majd mikor engedélyezték, többnyire olyan megkötésekkel, hogy a szurkolók csak alig, vagy egyáltalán ne vehessenek részt rajtuk. Ez komoly anyagi károkat okozott sok klubnál, melyet némileg enyhítenének most EU-s forrásokból. Érdemes megjegyezni, hogy a szlovákiai sportklubok idáig semmilyen kompenzációt sem kaptak, a pandémia okozta károk enyhítése céljára szolgáló EU-s alapból származó pénzre pedig pályázniuk kell majd az érdeklődőknek.

 

Husár szerint elsősorban a professzionális klubokat támogatnák, akik a járvány ellenére folytatják a versengést nézők nélkül is. Ezt követően jöhet a többi klub, utánpótlásnevelés és az amatőr sportklubok. Legvégül kártérítésért folyamodhatnak azok az üzemeltetők vagy szervezők is, akik nagyméretű sportrendezvényeknek adnak otthont, melyek megszervezése tervbe volt véve, végül azonban le kellett fújni.

 

 hirdetes_300x300  

Öt sportág professzionális klubjainak (kosárlapba, labdarúgás, kézilabda, jégkorong, röpladba) 6 millió eurót különítenek el. Körülbelül 100 klub lehet érintett.

 

Az utánpótlásnevelésre és az amatőr sportra négy millió euró jut. Erre csak később nyitják meg a kiírást.

 

A professzionális klubok kompenzációjára szánt pénzből azokat a veszteségeket kellene legalább részben fedezni, melyek a nézők hiányából adódott. Husár azonban felhívta a figyelmet, hogy a kluboknak alá kell tudniuk támasztani, hogy milyen bevételeik voltak a járványt megelőző időszakban.

 

„A klubok pontosan tudják, hogy melyik kompenzációkat kérvényezhetik”

 

magyarázta Husár. A tervek szerint a 6 millió euróból a 2020 márciusa és decembere közti időszak veszteségeit kellene kifedni.

 

Az már most is biztos, hogy egyik klub sem tudja majd hiánytalanul „behajtani” a veszteségeit, már csak azért sem, mert Husár szerint nincs olyan vállalat vagy vállalkozás, amely 100 százalékos kompenzációt kapott volna, így nem is lenne korrekt.

 

A felhívásokat a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség (SIEA) fogja koordinálni, amely a gazdasági minisztérium alá tartozik. Arra a kérdésre, hogy mikor lazítanak annyit az intézkedéseken, hogy visszatérhessenek a nézők a stadionokba, Husár nem tudott válaszolni.

 

„Minden bizonnyal eltart még egy-két hónapig”

 

tette hozzá azzal, hogy ebben az esetben az állam ugyanúgy kompenzálná a jegyeladásból származó bevételkiesést.

 

sportnet.sme.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!