Nyitókép: SITA/AP

 

A tokiói olimpiai játékok cseh csapatának aranyérmesei 2,4 millió cseh koronás honoráriumnak örvendhetnek, ami átszámítva 94 214 euró – tájékoztatott a Nemzeti Sportügynökség (NSA), amely a cseh sportolók díjazását hagyja jóvá.

 

Az NSA szerint az ezüstérmes csehek 1,8 millió cseh koronát (70 658 euró), míg a bronzérmesek 1,2 millió cseh koronát (47 105 euró) kapnak.

 

 hirdetes_300x300  

 „Úgy gondolom, hogy a sportolók az utolsó koronáig megérdemlik a honoráriumukat. Annak, hogy az olimpiai érmeseink világszerte népszerűsítik az országunkat, felbecsülhetetlen értéke van“

 

– jelentette ki Filip Neusser, az NSA elnöke.

 

A paralimpikonok ugyanakkora öszeget kapnak

 

Az NSA ugyanúgy jóváhagyja a juttatásokat a többtagú csapatoknak és a tokiói paralimpia érmeseinek is. Például a Barbora Krejčíkova és Katerina Siniaková cseh kettős, aki megnyerte a női párosok versenyét a tokiói olimpia tenisztornáján, 3,18 millió cseh koronát, azaz 124 833 eurót oszt szét egymás között. A paralimpikonok számára ugyanolyan nagyságú honoráriumokat készítettek elő, mint az olimpikonok számára.

 

A szlovákok díjazása alacsonyabb

 

A csehekkel összehasonlítva a szlovák sportolók díjazása a tokiói olimpián szerzett érmekért valamivel alacsonyabb. Anton Siekel, a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság (SOŠV) még az olimpiai játékok előtt arról tájékoztatott, hogy a sportolók az aranyéremért 50 ezer eurós, az ezüstéremért 40 ezer eurós, míg a bronzért 30 ezer eurós jutalmat kapnak.

 

„Az olimpikonjaink díjazása az előző olimpia óta nem változott. Ezúttal az állam is szeretne bekapcsolódni a társfinanszírozásba, de mi állami segítség nélkül is készen állunk a sportolók honoráriumának kifizetésére“

 

– mondta Anton Siekel a sport24.pluska.sk-nak.

 

Egyes sportolók semmit sem kapnak

 

Ugyanez a forrás arról is beszámolt, hogy a legnagyobb díjazásnak a szingapúri sportolók örülhetnek, ott ugyanis 849 902,53 eurót ér az aranyérem. A sport szempontjából fejlett országokban az olaszok értékelik a leginkább az aranyérmet (140 350,88 euró). Az orosz sportolók 50 682,26 eurót kapnak az aranyéremért, míg az amerikaiak 31 851,85 eurót.

 

Speciális kategóriát képeznek a britek, a norvégok és a svédek, akik az olimpiai győzteseknek nem garantálnak semmilyen díjazást.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!