Nyitókép: Körkép.sk/Puntigán

 

Nem túlzunk akkor, ha kijelentjük, hogy  Losonc városa egyre inkább népszerű „futóvárossá” válik, ahová érdeklődéssel és nagy kedvvel érkeznek az amatőr és profi futók. Ezt hűen bizonyította a múlt héten megtartott „Éjjeli futás”, melyre több, mint 350-en jelentkeztek. A legtöbben a városból és a környékéről jöttek, de érkeztek futók Besztercebányáról, Zólyomból, Pozsonyból és Magyarországról is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ha nincs a vírus és a járványellenes korlátozások, akkor az idén is lett volna Maratoni futás, de ez sajnos elmaradt. Volt viszont Ipolymenti futás a Losonc-Kalonda útvonalon, s ha… akkor lesz karácsonyi futás is.

 

 

A rendezvény az „Európai Mobilitás Hét” utolsó zárópillanata volt. Főszervezőként a Losonci Városi Hivatal, a losonci Europe Direct, a losonci Autóbusz Közlekedési Vállalat léptek fel, de az akciót több helyi vállalkozás is támogatta.

 

 

A mintegy 5,5 km hosszú táv  kiindulási és érkezési helye a losonci zsinagóga előtti tér. Itt szokatlanul gazdag program várta az érdeklődőket. Többek között rockkoncertet (FourPlayers), kerékpáros akrobatikus showbemutatót (CKnovotrial, Losonc) láthatott a közönség, de kerékpározhattak is a losonci kerékpárhálózat kerékpárjain – Pavol Baculík vezetése alatt pedig legalább százan tettek meg, egy körülbelül 6 km-es kört a város utcáin.

 

 

Az éjszakai  futóverseny gondolatát Peter Kollár vetette fel, a versenyigazgató pedig immár a megszokott módon Marián Duzbaba volt, akit a losonci futásokról szóló tudósításainkból már ismerhetnek olvasóink.

 

 

A leggyorsabb férfi és női futó a polgármesterasszony ajándékát vehette át, de minden résztvevő kapott emléklapot. A losonci futóversenyeken első ízben történt meg, hogy a jelenlévők egy nagyméretű képernyőn élőben követhették végig a verseny lefolyását.

 

 

A verseny díszvendége a füleki származású maratonfutó, Ľudmila Melicherová volt, aki a verseny végén Juraj Pelč, a megyei önkormányzat képviselőjével együtt átadta a győzteseknek a nekik járó kupákat és díjakat.

 

 

A leggyorsabb férfi futó címével a pozsonyi Leo Lendvorsky büszkélkedhetett, aki 18:42,67 perces idővel gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. A második helyet a salgótarjáni Buda Erik szerezte meg 19:05,19 perces idővel. S végül a dobogó harmadik fokára a sztregovai Sokol Miroslav állhatott 20:34,69-es idővel.

 

 

A leggyorsabb női versenyző a Szliácsról érkezett Martinská Jana volt 22:08,29-es idővel, akit Ľudmila Čániovát (Korytárky) követett 24:48,80 perces eredménnyel. A dobogó harmadik fokára a losonci Lucia Šuliová állhatott 25:41,03-as idővel.

 

 

Képek és szöveg: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.