Nyitókép: waterpolo.hu/gettyimages

 

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a honlapján kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt már korábban egy évvel eltolt, idén május 13-29-re tervezett eseményt 2023. július 14. és 30. között bonyolítják le. Mindez azt is jelenti, hogy a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t 2024 januárjára halasztják.

 

A FINA közleménye szerint a fukuokai szervezőbizottság és az érdekeltek egyetértettek a halasztásban, így „2023-ban biztonságosan és sikeresen lehet megrendezni a vb-t”. A közlemény szerint, amely Husain Al-Musallamot, a FINA elnökét is idézi, a szervezet folyamatosan kapcsolatban van a sportolókkal, edzőkkel és minimalizálná a vírushelyzet versenyzésre gyakorolt hatását, ugyanakkor nem tud elmenni az omikron variáns okozta nehézségek mellett.

 

A 17 napos világbajnokságra 2400 versenyzőt és 500 ezer nézőt vártak, de a házigazda város már múlt hétfőn jelezte, hogy nem tudja megrendezni az eseményt.

A 2024-es esztendő így elképesztően sűrűnek ígérkezik a vizes sportágakban, hiszen a januári világbajnokság mellett a párizsi olimpia, Európa-bajnokság és többek között a budapesti rövidpályás vb is vár majd a versenyzőkre.

 hirdetes_300x300  

 

A 2022-es versenynaptárat hamarosan frissíti a szervezet. Amint ez megtörténik, többek között a Magyar Vízilabda Szövetség is megvitatja és dönt a hazai versenysorozatok lebonyolításáról és menetrendjének esetleges megváltoztatásáról.

 

Märcz Tamás, az olimpiai bronzérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a szövetségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy bár számítani lehetett a halasztásra, remélték, hogy más megoldás születik, esetleg beugrik egy másik rendezőváros.

 

„Úgy tűnik, ez nem válhatott valóra, pedig a sportolók, a játékosok számára ideálisabb lett volna, ha ebben az évben rendezik meg az egyébként már egyszer elhalasztott világbajnokságot.”

 

fogalmazott a szövetségi kapitány azzal, hogy így 2024-re nagyon sűrűre ígérkezik a versenynaptár, ezt pedig még át kellene gondolniuk az illetékeseknek.

 

„Összességében nem örülök a döntésnek, ugyanakkor így is lesznek események, amikre készülhetünk. A Világliga júliusi döntőjére szeretnénk kijutni, az egy jó lehetőség a válogatott számára, és augusztus végén, szeptember elején jön az Európa-bajnokság, erre a két eseményre koncentrálunk majd. A mostani döntéssel egyszerűbb lesz egy pihenőidőszakot is beiktatni a játékosok számára, ez a vb megrendezése esetén rövidebb lehetett volna csupán. A következő napokban ligaülést is lesz, ott a válogatottak programját, a találkozók, összetartások, edzőtáborok időpontját is meg tudjuk majd határozni.”

 

mondta Märcz Tamás.

 

A hírt az 2021-es esztendőben az év csapatának választott magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila is kommentálta.

 

„Finoman fogalmazva nem vagyok boldog… Ez a halasztás alapjaiban rengeti meg a következő évek programját, egyúttal felvetődik bennem néhány kérdés. Melyik lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs világliga? Mikor lesz az olimpiai selejtező? Két-háromhavonta ilyen eseményeken ott lehet ugyan lenni, de szakmailag felkészíteni, csúcsformába hozni csapatot az abszurditás határát súrolja. Kíváncsian várom a további fejleményeket, mert a kérdéseimre a válaszokat hamarosan meg kell kapnunk, hogy nekikezdjünk az újratervezésnek, ami minden bizonnyal a hazai programot is érinti, amiről a ligaülésen beszélünk majd. A jó oldala a történéseknek, hogy az elmúlt évek meglehetősen intenzív terhelése után lesz alkalmuk pihenni a játékosoknak, ami után gőzerővel készülhetünk az Európa-bajnokságra.”

 

fogalmazott Bíró.

 

waterpolo.hu, MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.