Nyitókép: uefa.com

 

2022. május 25-én első alkalommal kerül megrendezésre az albániai Tiranában a Konferencia Liga kupa döntője. Az összecsapásban az olasz AS Roma és a holland Feyenord Rotterdam csapata mérheti össze erejét. A találkozónak a 22 500 férőhelyes Arena Kombëtare ad otthont, ahol a helyi Partizán és a Dinamót is játszik.

 

A sportfogadó oldalak szerint a találkozó esélyese inkább az olasz gárda, akire 2,4-szeres pénzt, míg a hollandok győzelmére 3-szoros pénzt fizetnek.

 

Az 1998-99-es szezon óta most először fordul elő, hogy egy évben 3 különböző kupasorozatot is indított az UEFA, és tervei szerint az elkövetkező években ez a szám nem is fog csökkenni.

 hirdetes_300x300  

 

A José Mourinho által vezetett AS Roma a most záruló olasz első osztályban vívta ki az Európa-liga csoportkörében való szereplést, amihez a 6. hely megszerzésére volt szükség. Amennyiben a csapat megnyeri a Konferencia Ligát, ez akár a Fiorentinának is kedvezhet, mely csapat szintén nemzetközi kupaszereplést jelentő helyen végzett.

 

Murinho csapatai eddig mindig diadalmaskodni tudtak valamelyik nemzetközi kupában, ha már eljutottak annak döntőjéig. Ez várhat most a Romára is. Az olasz gárda a 2017-18-as szezon óta nem végzett a Seria A dobogós helyén, rendre a 6. hely környékén végeztek. Ami azt jelenti, hogy az igazi top csapatok közé még nem sorolhatóak.

A rómaiak utoljára 31 évvel ezelőtt voltak kupadöntőben, akkor az UEFA kupa döntőjében az Inter Milán állította meg őket. Az Európai Bajnokok Ligájában (mai BL elődje) 1983/1984-ban az angol  FC Liverpool bizonyult jobbnak tőlük tizenegyesekkel. 2008-óta, amikor a csapat olasz kupagyőztes lett, komoly eredményt nem értek el.

 

A 3 védővel, gyors játékstílussal és modern felfogással felálló csapat számára eddig sikeres volt a kupamenetelés, hiszen nem kevés csapaton, köztük a Leicester City, a Bodø/Glimt norvég, vagy a Vitesse holland csapatokat is legyőzték a kieséses szakaszban a csoportkört követően.

 

Az olasz első osztály utolsó három fordulójában a Roma csupán 4 pontot szerzett, mégpedig a Torinót legyőzve. A a Venezia ellen, akiket a statisztika szerint szinte lemostak, csupán döntetlent tudtak kihozni az emberelőny ellenére, a Fiorentinatol pedig idegenben vereséget szenvedtek.

 

A római csapat első számú csatára, az angol válogatott Tammy Abraham, aki számolatlanul lövi a gólokat. Emellett a gyorsaságukat maximálisan kihasználó két szélső Nicolò Zaniolo és Lorenzo Pellegrini, valamint a kapus Rui Patrício is erőssége a gárdának.

 

A Feyenoord sem üres kézzel áll fel a döntőbe, a holland első osztályban bronzéremmel zárták a szezont, mely azonban csupán az Európa-liga selejtezőbe jutást eredményezte. Tehát érdemes lenne megszerezniük első kupagyőzelmüket a Konferencia Ligában. Ami a formájukat illeti, az elmúlt három bajnoki meccsükön a Romához hasonlóan szintén 4 pontot szereztek, ugyanis a PSV-vel döntetleneztek, a Go Ahead Eagles ellen nyertek idegenbe és otthon a Twente-t vendégül látva kikaptak.

 

A bajnokságban mutatott teljesítmény ellenére a kupasorozatban 8 győzelemmel és 4 döntetlennel veretlenek. Az általuk legyőzött csapatok közt kimagaslik a francia Olimpique Marseille, illetve a FK Partizan és a Slavia Praha is, utóbbiak még a Bajnokok-ligájában is szerepeltek. A prágaiak, ha emlékezünk, épp a Ferencvárossal szemben maradtak alul a párharcban.

 

A Feyenordnak már van nemzetközi kupagyőzelme, 1970-ben az Európai Bajnokok Ligáját, 1974-ben és 2002-ben pedig az UEFA kupát sikerült elhódítaniuk.

 

A hollandok magabiztos sok passzokra alapozott, 4-2-3-1es felállású játékot játszanak, ez volt a kulcsa annak, hogy idáig eljussanak.

 

A meccs május 25-én (szerdán ) a megszokott időpontban, este 9 órakor kezdődik.

 

A várható összeállítás:

 

AS Roma: Rui Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Cristante, Sergio Oliveira, Pellegrini, Zalewski – Zaniolo, Abraham

Feyenoord: Marciano – Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia – Til, Aursnes, Orkun Kökcü – Nelson, Dessers, Sinisterra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.