Nyitókép: A három draftolt szlovák, Juraj Slafkovský (jobbra), Filip Mešár és Šimon Nemec, SITA/Graham Hughes/The Canadian Press via AP

 

Csütörtökről péntekre virradóra rendezték az NHL 2022-es játékosbörzéjének 1. fordulóját, és bár voltak erre utaló jelek, mégiscsak pozitívan sokkolta a szlovák jégkorongszerető közösséget, hogy rögtön elsőként draftolták Juraj Slafkovskýt.

 

A fiatal, mindössze 18 éves játékos neve a pekingi olimpián vált igazán ismertté, mikor is remek teljesítményével segítette a szlovák válogatottat.

 

Slafkovský ezzel megdöntötte az eddigi szlovák rekordot, melyet Marián Gáborík tartott, akit 2000-ben a harmadik helyről draftolt a Minnesota Wild.

 

 hirdetes_300x300  

Hogy teljes legyen az öröm, rögtön a második helyen is egy szlovákot, Šimon Nemecet szólították, rá a New Jersey Devils csapott le. A Montreal Slafkovský után még az első körben draftolta Filip Mešárt is (szintén szlovák játékos).

 

„Arról, hogy egyes is lehetek, valamikor a világbajnokság és az NHL Scouting Combine után értesültem. Nem tudtam, mit várhatok, de mikor hallottam, hogy Kent Hughes kimondta, hogy Szlovákiából választották játékost, akkor, ‘wow'”

 

nyilatkozta Slafkovský a draft helyszínén, a montreáli Bell Centerben.

 

Az őt kiválasztó Montreal Canadiens vezérigazgatója, Kent Hughes a draftolás után elmondta, hogy minden játékost alaposan kielemeztek, ez alapján jutottak arra, hogy Slafkovskýt draftolják az első helyen.

 

„Teljesítette minden feltételünket”

 

mondta Hughes.

 

„Hittem abban, hogy ez megtörténhez, de bárki ott köthetett volna ki (Montrealban – a szerk. megj.). Hisz láttuk, hogy Šimon rögtön utánam jött. Ez valami hihetetlen számomra, a szüleim és mindenki számára, akik támogattak, és az egész szlovák hokinak is. Rettenetesen sokat jelent ez nekem.”

 

nyilatkozta Slafkovský az RTVS-nek.

 

Az újabb sokk

 

Slafkovský elsősége nyilván semmit nem vett el abból az örömből szlovák körökben, mikor másodikként Šimon Nemec neve hangzott el, ezzel pedig ő lett a legmagasabban draftolt szlovákiai védő, összességében pedig a hatodik védő a Tátra alól, akit az NHL-klubok az 1. körben választottak ki – 2005 óta pedig az első.

 

„Végtelenül meglepődtem, ez csodálatos. Szlovákok az első és a második helyen. Mikor gyerekek voltunk, álmodtunk ról és most teljesült”

 

nyilatkozta Montreálban Nemec.

 

Az utóbbi időszakban sérüléssel bajlódó 18 éves Mešár harmadik szlovákként került ki az első körből, és Slafkovský társa lesz a Montrealban. Idáig mindössze ötször fordult elő, hogy az NHL-es klubok az első körben két szlovák jégkorongozót választottak ki, utoljára 2005-ben. A mostani választás tehát több szempontból is történelmi a szlovák jégkorongsport számára.

 

„Ez őrületes, örülök, hogy Montreálba megyek, ahol Juraj is lesz”

 

mondta a draft után Mešár.

 

A klubok az első körben 32 játékost választottak ki, a legtöbbet Kanadából (9 játékos), majd az USA (7). Szlovákia 3 kiválasztott játékosával az 5.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!