Nyitókép: sport.aktuality.sk

 

A pozsonyi Slovan 11 ponttal csoportja élén végzett az Európa Koferencia Ligában, így rögtön a nyolcaddöntőbe jutott, melyet 2023. március 9. és 16. között rendeznek meg. Következő ellenfelük kilétére a február 24-i sorsoláson derül fény.

 

Míg a csoportelsők azonnal továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, addig a csoportmásodikoknak még februárban meg kell küzdeniük az Európa Liga csoportharmadikjaival. Ebből a körből a Slovan (EKL) és a Fradi (EL) is kimarad, miután saját kupasorozataikban megnyerték csoportjukat.

 

Annyi biztos, hogy a Slovan jövő év március 9-én idegenben, majd március 16-án hazai pályán játszik majd.

 

 hirdetes_300x300  
Weiss egész Szlovákiának ajánlotta a győzelmet

 

Id. Vladimír Weiss a hektikus ősz után saját szavai szerint óriási fáradtságot érzett csütörtök este. Az „égszínkékek” legutóbb 1969-ben játszottak európai kupatavaszt, így 53 év után sikerült előbbre lépniük.

 

„Minden edző úgy dolgozik, ahogy tud, beleadja lelkét és értelmét. Nem gondolkodtam azon, hogy hány év után történik ez meg. Most más a versenymodell, mint akkoriban, nem volt annyi mérkőzés, de le a kalappal az előtt, amit a slovanisták öreg gárdája akkor elért.

Úgy veszem, hogy megteszem a klubért, amit lehet és amit tudok. Jó a kapcsolatom a tulajdonosokkal, megkértek, hogy segítsek, a fiatal Vladoért is tettem. Még akkor is, ha nem egyszerű a saját fiamat edzeni”

 

nyilatkozta csütörtök este Weiss, aki kiemelte, hogy kitűnő szakemberekkel dolgozik együtt.

 

„Már senki sem hitt bennünk, de én tudtam, hogy ha jó eredményt érünk el Bázelben, akkor valamit elérhetünk. A játékosok jól dolgoztak. Én nagyon szigorú vagyok a játékosokkal, az edzéseken és azon kívül is, de még többet akarok. Ez egy jó csapat, de még javulhatunk”

 

mondta az egyébként mindig elégedetlen szakember.

 

„Ezt a sikert az egész Slovannak, de egész Szlovákiának is adom, mert az emberek tavasszal is látnak majd minket  játszani”

 

nyilatkozta Weiss.

 

Mennyi az annyi?

 

A kupaszereplés a klubcsapatok számára nemcsak presztízskérdés, hanem komoly anyagi vonzata is van a dolognak. A szlovákiai klubok esetében egy jó szereplés sokat könnyíthet a klubtulajdonos pénztárcáján, hiszen így nem egyedül kell előteremtenie a fenntartási költségeket, fizetéseket, hanem a játékosok legalább részben „magukra dolgoznak”.

 

A Slovan mostani csoportelsőségével már túlszárnyalta a három évvel ezelőtti Európa Ligás szereplésért kapott összeget.

 

Már magában az EKL csoportkörében való részvételért 3 millió euró járt a pozsonyiaknak. Az alapszakasz három győzelme 1,5 milliót, két döntetlene 332 ezret ért. A csoportelsőségért járó bónusz 650 ezer, a nyolcaddöntőbe való bejutás 600 ezer eurót jelent a Slovan kasszájába.

 

Az égszínkékek a koefficiensek és közvetítési jogok után az EKL-ben 6,36 millió eurót gyűjtött eddig össze. Nem elhanyagolható a belépőkből származó bevétel sem, miután már a selejtezőkben is sikerült többször is megtölteni a téglamezei stadiont. Amennyiben márciusban jól veszik az akadályt a nyolcaddöntőben, úgy újabb 1 millió eurót gyűjtenek be.

 

Ez az összeg egyébként még nem elég a Slovan éves költségvetésére, mely a hírek szerint 10-15 millió euróra tehető az idén. A legjobban fizetett Slovan-játékosok több tízezer eurós fizetést vihetnek haza havonta, amiért id. Vladimír Weiss többször is elővette védenceit, mikor épp nem hozták az általa elvárt szintet.

 

sport.aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!