Nyitókép: körkép.sk

 

A szlovák-orosz játékosmozgás alapvetően nem túl gyakori a labdarúgásban, főleg nem az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése óta. Sok helyen eleve a szurkolók is negatívan fogadják az orosz játékosokat, vagy bírálják azokat, akik hajlandóak az orosz bajnokságba igazolni.

 

Mikor pár napja a Fortuna Liga második leghatékonyabb góllövője, Moses Cobnan az FK Krasznodarhoz igazolt, sok kritikát kapott a Zólyombrézó klubvezetése, amiért tárgyaltak és üzleteltek a háborús agresszor országból származó klubbal – hívja fel a figyelmet a sportnet.sme.sk.

 

Mint megjegyzik, az a tény sem segített, hogy a klub számára történelmi átigazolással Cobnan a szlovák liga egyik legdrágább légiósa lett. A kis község klubjának kasszájába több mint egymillió euró folyt be az ügyletért, miközben az összeg még nőhet a bónuszoknak köszönhetően.

 

 hirdetes_300x300  

Most azonban fordított irányú átigazolás várható. A championat.ru szerint ugyanis a DAC érdeklődik egy reményteli orosz labdarúgó iránt.

 

A téli átigazolási időszak január 25-től kezdődik, a játékosok pedig február 21-ig írhatnak alá. Georgiy Sulakvelidze orosz gyökerű grúz játékos, aki az orosz harmadosztályban játszik. Ebben a szezonban nyolc mérkőzést játszott le és két gólt lőtt. Az orosz sajtóban már kész tényként kezelik a játékos DAC-ba való érkezését.

 

A 22 éves középpályás a Sportnet szerint Balogh Norbert helyére érkezhet, aki a Homonna elleni kupakiesés után került ki a DAC keretéből. Ugyancsak kérdéses, hogy meg tudja/akarja-e tartani a dunaszerdahelyi klub Nikola Krstovičot.

 

Sulakvelidze ősszel ugyan szerződést hosszabbított a Dinamo Moszkvával, így is csak a szezon végéig kellene maradnia. A sárga-kékek viszont tárgyalhatnak a játékossal, ha pedig komolyra fordulna a dolog, már télen is csatlakozhatna a csallóköziekhez, épp csak a moszkvai klubbal kellene megegyezni. A szezon után ugyanakkor ingyen is átléphetne a DAC-hoz.

 

Egy 2020-as tweet az orosz játékosról

 

A DAC cáfol

 

Akármennyire is biztosra veszik az orosz sajtóban Sulikvelidze átigazolását, a DAC cáfolta a hírt. Jan Van Daele sportigazgató a sport-express.ru-nak azt nyilatkozta, hogy a játékos iránti érdeklődésről szóló információknak „nincs igazságalapjuk”.

 

Nincsenek kitiltva szlovák földről az orosz játékosok

 

Ahhoz, hogy egy orosz állampolgár beléphessen az Európai Unió területére, vízumra van szüksége. Szlovákia további kilenc országgal együtt 2022 szeptemberétől felfüggesztette az oroszoknak való vízumkiadást. Ez azonban nem gátolja az orosz sportolókat. A szlovák hoki extraligában például 8 orosz játékos is szerepel jelenleg.

 

Pillanatnyilag az orosz sportolóknak ugyanazon az eljáráson kell keresztülmenniük, mint az afrikai játékosoknak, tehát kissé hosszadalmas papírozáson.

 

Nem a DAC-ban lenne az egyetlen orosz focista

 

Ha a DAC cáfolata ellenére mégis leigazolnák az orosz játékost, nem ő lenne az egyedüli aki a Fortuna Ligában szerepelhet. A Slovannál ugyanis van egy fiatal játékos, Kirill Nikitin, aki jelenleg az A-csapattal készül. Tigran Barseghyan sérülése miatt pedig akár még lehetőséget is kapha Vladimir Weiss csapatában.

 

„Igyekszünk segíteni, hiszen nem könnyű neki. Ő egy 19 éves srác, aki el van választva a családjától. Nem mehet haza karácsonykor sem és a szülei sem jöhetnek Szlovákiába”

 

nyilatkozta a Sportnetnek Vladimír Gála, a Slovan B edzője.

 

A DAC jelenleg a Fortuna Liga tabellájának második helyén áll mindössze három ponttal lemaradva a listavezető Slovan Bratislava mögött.

 

sportnet.sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.