Nyitókép: Reuters

 

Indul a 2024-es párizsi olimpián Olga Charlan ukrán vívó, akit csütörtökön kizártak a milánói vívó-világbajnokságról, miután nem fogott kezet orosz riválisával, Anna Smirnovával. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kivételt adott a 32 éves mikolajivi szülöttnek, és ha nem is kvalifikálja magát a következő olimpiára, versenyezhet a francia fővárosban.

 

Vívás: Az ukrán Olga Charlan nem volt hajlandó kezet fogni orosz riválisával. Kizárták

 

Alternatívát kínált neki

 hirdetes_810x300  

 

Miután megnyerte az 1. menetes párharcot Smirnova ellen, Charlan nem volt hajlandó kezet fogni orosz ellenfelével, de felajánlotta neki, hogy „összeérinthetik“ vívótőreiket. Mivel nem kapott választ Smirnovától, elhagyta a sportpályát.

 

Smirnova óvást nyújtott be Charlan ellen, mert nem mutatott „tiszteletet” azzal, hogy nem fogott vele kezet, ami a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szabályai szerint ún. fekete kártya, azaz kizárás a versenyből.

 

„Egyedülálló kivétel”

 

Thomas Bach NOB-elnök Charlannak írt levelében kijelentette, hogy „csodálatos, ahogyan kezeli ezt a hihetetlenül nehéz helyzetet”. Mivel az ukrán vívó elveszítette az esélyt arra, hogy kvalifikálja magát a párizsi olimpiára, Bach – mint egykori olimpiai bajnok vívó –  „egyedülálló kivételt” adott neki.

 

Charlan egy nappal azután vett részt a világbajnokságon, hogy az ukrán sportminisztérium felfüggesztette azoknak a nemzetközi versenyeknek a bojkottját, amelyeken orosz vagy fehérorosz sportolók semleges helyzetben vesznek részt.

 

Vadym Hutcajt ukrán sportminiszter megvédte Charlant, és hangsúlyozta, hogy ez provokáció volt Smirnova részéről.

 

Elina Szvitolina ukrán teniszező is elismerte Charlan azon döntését, hogy nem fogott kezet orosz ellenfelével. Ő maga az orosz és fehérorosz teniszezőkkel vívott párbajok után az ukrajnai háború kitörése óta nem teszi meg ezt a gesztust. A FIE szerint a büntetés jogos, és teljes mértékben megfelel a szabályoknak.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!