Nyitókép:

 

Meglepő kijelentést tett a minap a Sepsi OSK román edzője. Liviu Ciobotarius ugyan nem beszél magyarul, de azt mondta, hogy szeretné megtanulni a nyelvet.

 

A kijelentés a Székely Himnusz kapcsán hangzott el, miután a Sepsi a magyarellenes szurkolóiról is ismert Dinamo Bukarest otthonában játszott bajnokin győzött 3:0-ra. A találkozó után hagyományosan elénekelték a sepsiszentgyörgyi szurkolók a játékosok és a szakmai stáb előtt a Székely Himnuszt.

 

A sport.ro beszámolója szerint ez volt az a pillanat, amikor az addig magához képest addig meglehetősen visszafogottan viselkedő Dinamo-tábornál elszakadt a cérna, innentől kezdve kórusban sértegették a vendégeket.

 

 hirdetes_810x300  

Liviu Ciobotariu, a Sepsi román edzője meg is kapta a kérdést a meccs kapcsán, hogy ő maga ismeri-e és érti-e a Székely Himnuszt, a tréner pedig úgy válaszolt, hogy nem, de meg akar tanulni magyarul, hogy megértse a dal szövegét – ez aztán heves reakciókat vált ki a román nacionalistákból – írja a csakfoci.hu.

 

Ez egy rituálé a mérkőzéseink végén, de nem értek semmit belőle. De hallgatjuk, tiszteletből azok iránt az emberek iránt, akik eljönnek a stadionba, akik velünk utaznak idegenbe is. Tudom, hogy a székelyek himnuszát éneklik. Ez az ő daluk. Mi odamegyünk és megállunk előttük, tiszteletből irántuk. Nem tanultam meg a szöveget. Nagyon nehéz. Megtanultam arabul, de azt hiszem, magyarul nem biztos, hogy fog sikerülni. Talán lesz rá időm, ha maradok pár évet Sepsiszentgyörgyön, ha így lesz, megtanulok magyarul. Főleg, hogy a csapatban, az öltözőben és a városban is beszélnek a nyelven, így nem lehet probléma

 

mondta Ciobotariu a Dinamo elleni mérkőzés után.

 

Hogy jön ide a DAC?

 

Sepsiszentgyörgyön úgy tűnik, adott minden, amit a dunaszerdahelyi szurkoló  a MOL Arénában, vagy azon kívül hiányol. A Sepsi története során már kétszer is megnyerte a Román Kupát, sőt két Szuperkupa-győzelme is van. Az erdélyi magyar csapatnak román, a felvidéki magyar csapatnak szlovák vezetőedzője van. Míg egyikük tiszteli a magyarságot, és magyarul tanulna, addig a másik leépíti még a csapatkapitányt, Kalmár Zsoltot is, a magyar nemzeti válogatott tagját.

 

Király Zsolt: Nagy pénz, kis foci

 

A DAC, bár a bajnokságban az utóbbi években dobogós,  igazán átütő sikert nem tud felmutatni. Nem beszélve a Slovnaft Cupban mutatott, legtöbbször gyalázatos teljesítményéről.

 

A szurkolók Dunaszerdahelyen is fantasztikusak, rajtuk igazán nem múlik egy meccs sem, buzdítják szeretett csapatukat. Éneklik a Nélküledet, a magyar himnuszt, helyenként még a Székely Himnuszt is, olyan edzőt azonban László Csaba és Marco Rossi óta már régen kaptak, aki őket is tiszteletben tartotta volna.

 

A román és a szlovák ultráknak sem kell a szomszédba menniük, ha a magyarok gyalázásáról van szó. Azt azonban nehezen tudjuk elképzelni, hogy például Adrián Guľa odaállna egy ilyen eset után a kamerák elé, és ha el nem is ítéli nyíltan honfitársai viselkedését, legalább azzal tiszteletet parancsolna a kenyéradója felé, hogy azt mondja: megtanulnék magyarul, hogy értsem, mit is mondanak/énekelnek a szurkolóink. Mert a Sepsi román edzője ezt tette.

 

Attól a Guľától, aki láthatóan leépíti a DAC magyar vonalát, aki kispadra teszi a csapat szívét-lelkét jelentő Kalmár Zsoltot, aki módszeresen gyomlálja ki a magyar játékosokat, vagy a csapat karakterét évekig meghatározó játékosokat a keretből… nos tőle nem nagyon várhatunk a Ciobotariu-éhoz hasonló kijelentést.

 

A DAC legutóbb az utolsó fordulókban fogyott el a Slovan ellen, majd esett ki rögtön az első fordulóban az Európa Konferencia-Ligában. A sok-sok hangzatos ígéret (bajnokok leszünk, EKL csoportkörösök leszünk) ellenére. De nem baj, lehet összpontosítani a Niké Ligára!, ahol rögtön az első fordulóban még gólt sem tudtak szerezni a talán leggyengébb együttes, a Nagymihály ellen.

 

Joggal van elkeseredve tehát a DAC-szurkoló!

 

A DAC valamikor a magyarság bástyájának indult, rengeteg magyar állami pénzzel kitömve. A MOL stadiont és akadémiát épített, támogatja a klubot. A szurkolók úgyszintén. Mára azonban a döntéshozóknak fontosabb lett a bevétel a magyarság gyakorlásánál. Kifelé még hangzatos, hogy ők a magyar klub, de egyre kevesebben értik meg a pályán, hogy mit is kiabál buzdításként a szurkoló a B-középből, ahogy azt sem értenék meg, ha éppen elküldenék őket melegebb éghajlatra. Guľa legalábbis biztosan nem.

 

Lehet példát venni a Sepsi románjától. Őt ugyanis belekényszeríti a helyes mederbe a klubvezetés. A DAC-nál lassan már csak a lelátókon jelent valamit a magyarság. Ide jutottunk Világi Oszkár klubtulajdonos és Jan Van Daele (vő) sportigazgató vezetése alatt röpke pár év alatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.