Nyitókép forrása: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

 

A közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában dúló háború árnyékában a sport béketeremtő természete felértékelődik – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, a budapesti atlétikai világbajnokságot megnyitó beszédében.

 

A köztársasági elnök kiemelte: a sporton keresztül megtapasztalhatjuk a nemes, tisztességes küzdelmet, s ezt az egymás tiszteletén alapuló versengést az élet többi területére is érdemes átültetni.

 

Az atlétikai világbajnokság elsősorban a kiemelkedő sportolói teljesítményről szól – mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: a szervező magyaroknak mégis jóval többről, hiszen az élsportot és az egészséges élet alapjául szolgáló tömegsportot is ünnepeljük.

 

 hirdetes_810x300  

„A sportra és sportversenyekre szükség van akkor, amikor könnyebb, és akkor is, amikor nehezebb idők járnak. Hiszen egy ilyen esemény felemel, elemel a hétköznapi problémáktól”

 

vélekedett.

 

Budapest, 2023. augusztus 19.
Gripenek a Nemzeti Atlétikai Központ felett a budapesti atlétikai világbajnokság nyitóünnepségén 2023. augusztus 19-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

 

Novák Katalin köszönetet mondott Sebastian Coe elnöknek és a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, hogy bizalmat szavaztak nekünk. „Ígérem, megszolgáljuk” – mondta az államfő.

 

Miért éppen Budapest? – tette fel a kérdést köszöntőjében Novák Katalin.

 

„Mert mi, magyarok, ezer éve állunk a vártán itt, Európa szívében. Éppen holnap ünnepeljük államalapító Szent István királyunk napját, akinek köszönhetően Magyarország a nyugati kereszténység útjára lépett”

 

fogalmazott.

 

Mert a világbajnokságon résztvevőknek és az ide látogatóknak magas színvonalú versenyfeltételeket és biztonságos körülményeket garantálunk. Mert amellett, hogy Budapest fent van a világ kulturális és turisztikai térképén, az elmúlt tíz évben hazánk több, mint negyven Európa- és világbajnokságnak, nemzetközi sportdöntőnek adott otthont – mondta Novák Katalin.

 

„Mert többet akarunk a kötelezőnél. Szívből jövő lelkesedéssel, a magyaroktól megszokott kreativitással és eredményesen kiharcolt, széles társadalmi összefogással teszünk eleget a házigazda feladatainak”

 

mondta a köztársasági elnök.

 

Budapest, 2023. augusztus 19.
Az atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu, a verseny nyitóünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én.
MTI/Illyés Tibor

 

Az államfő köszönetet mondott mindazoknak, akik a világbajnokság békés megrendezéséhez szükséges feltételeket és támogatást biztosították. „Jó, amikor képesek vagyunk egységet mutatni!” – jelentette ki.

 

„S mert jó házigazda hírében állunk, azt szeretnénk, ha Önök jól éreznék magukat nálunk. Ha az atléták életük legjobb eredményét nyújtanák. Ha a vendégségbe érkezők a sportélményen túl nemzeti kultúránkat, világszép fővárosunkat, a magyar emberek kedves, nyitott természetét és messze földön híres gasztronómiánkat is megízlelhetnék. Ezért a legjobbat mutatjuk magunkból. Olyanok leszünk, amilyennek magunkat is látni szeretnénk”

 

tette hozzá az államfő.

 

Budapest, 2023. augusztus 19.
Az atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu, a verseny nyitóünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én.
MTI/Illyés Tibor

 

Novák Katalin elmondta azt is, hogy százezreket sikerült sportolásra bírni a világbajnoksághoz kapcsolódóan.

 

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy kilenc napig reflektorfényben leszünk, a világbajnokságon kétszáz ország több ezer atlétája vesz részt, több tízezer külföldi néző és szurkolók százezrei előtt a helyszínen és milliók követik majd az eseményeket a képernyők előtt.

 

„Mi, magyarok, szeretjük a kihívásokat, és igyekszünk megtalálni és megragadni a lehetőséget”

 

hangsúlyozta Novák Katalin, hozzáfűzve: a világbajnokságon résztvevőknek és az ide látogatóknak magas színvonalú versenyfeltételeket és biztonságos körülményeket garantálunk.

 

„Szívből jövő lelkesedéssel, a magyaroktól megszokott kreativitással és eredményesen kiharcolt, széles társadalmi összefogással teszünk eleget a házigazda feladatainak”

 

emelte ki a köztársasági elnök.

 

Budapest, 2023. augusztus 19.
Az atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu a verseny nyitóünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Kitért arra is, hogy az olimpiai pályázat örökségeként épülhetett meg a ferencvárosi szabadidő- és sportpark, benne az új atlétikai központtal.

 

„Rozsdából született arany. A Duna-partra visszatért az élet. Büszke vagyok rá, hogy a szervezők a nehéz körülmények közül érkezők számára is lehetővé teszik a személyes szurkolást. Büszke vagyok rá, hogy miközben most ért véget Budapesten Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, megmutatjuk, hogy fesztiválhangulatot lehet a sporthoz kapcsolódóan is teremteni. Büszke vagyok rá, hogy százezreket sikerült sportolásra bírni a világbajnoksághoz kapcsolódóan. És büszke vagyok a szervezőkre – köztük – önkéntesekre, akiknek köszönhetően itt lehetünk ma”

 

mondta Novák Katalin, eredményes és sérülésmentes versenyzést kívánva a világbajnokság résztvevőinek.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!