Nyitókép forrása: mti

 

A magyar versenyzők három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, valamint a férfi kajaknégyes révén további négy párizsi kvótát gyűjtöttek a pénteki döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

 

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára: a németek mögött másodikként ért célba.

 

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett.

 

 hirdetes_810x300  

Ami a nem olimpiai számokat illeti: Kopasz Bálint magabiztos versenyzéssel megnyerte a kajak egyesek 500 méteres döntőjét, a címvédőként indul Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros pedig ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren.

 

A pénteki para döntőkben Kiss Péter Pál megvédte címét KL1 200 méteren, ezzel kvótát szerzett az országnak a jövő évi paralimpiára.

 

Elúszott a szlovák olimpiai részvétel

 

A magyarokkal ellentétben kevésbé jó napot zártak a felvidéki magyar sportolókat is felvonultató szlovák csapatok.

 

A Denis Myšák, Samuel Baláž, Zalka Csaba, Botek Ádám összetételű férfi kajaknégyes nem jutott be az A-döntőbe, ezzel elúszott a 2024-es párizsi olimpiára szóló kvóta is. Mint ismert, a párizsi olimpiára 10 hajó kvalifikálja magát K4-ben. Ugyanakkor négy kontinensnek kell képviseltetnie magát, így a szlovák K4-esnek a 7. helyig kellett volna végeznie az A-döntőben.

 

Szlovákia így a ’96-os atlantai olimpia óta most először nem tudja képviseltetni magát férfi K4-ben.

 

A szlovák kajaknégyeseknek két olimpiai ezüstjük (2016 – Rio de Janeiro, 2008 – Peking) és két bronzérmük (2004 – Athén, 2020 – Tokió) van. A szlovák kajakozók közül egyedül Erik Vlček volt részese mind a négy éremgyőzelemnek.

 

A Pecsuk Katalin, Bugár Réka, Sidó Bianka, Mariana Petrušová női kajaknégyes sem volt szerencsésebb a férfiaknál. Az ő eredményük az erős mezőnyben még a B-döntőre sem volt elég.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: kajak-kenu vb

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!