Nyitókép: dac1904.sk

 

“A futballban sokan csak végletekben gondolkodnak, mintha csak a mennyország és a pokol létezne” – nyilatkozta Jan Van Daele a molcsapat.hu-nak. A DAC sportigazgatóját Kalmár Zsolt távozásáról és az egyelőre gyengébben muzsikáló csapatról kérdezték.

 

“Amikor jók vagyunk, akkor is látjuk a problémákat, és most, hogy gondjaink vannak, szintén nem gondoljuk úgy, hogy minden rosszra fordult. De tagadhatatlan, hogy a rajt nem sikerült jól, és ennek az okait kicsit korábban kell keresnünk.”

 

mondta Van Daele, aki szerint két kulcsfontosságú eseményre vezethető vissza a DAC gyenge szezonrajtja. Az egyik a tavalyi szezonban gólkirályi címet szerző Nikola Krstovic átigazolási ügye, a másik pedig a grúz csapat elleni Konferencia Liga-párharc.

 

“Krstovic egészen kimagasló játékos, nem véletlen, hogy már topligás csapat játékosa. A DAC soha nem kívánja akadályozni a játékosok előrejutását, és ha egy transzfer gazdaságilag és sportszakmailag is gyümölcsöző, arra igent mondunk. Az azonban nem mindegy, hogy mikor, és mi azt szerettük volna, hogy a Konferencia Liga-selejtezőkön még számíthassunk a játékosra.”

 

 hirdetes_810x300  

közölte a DAC sportigazgatója azzal, hogy bár a játékos végül pályára lépett a Dila Gori ellen, de nem tudott segíteni rajtuk.

 

„Nem akarom őt hibáztatni a kiesésünkért, egy csapat, egy klub vagyunk, és több hibát is elkövettünk a grúzok elleni párharcban, de azt leszögezhetjük, hogy mind a legjobb és leggólerősebb játékosunk ügye, mind a Dila Gori elleni kiesés komoly hatással volt a csapatunkra.

A játékossal való huzakodáson még túltettük magunkat, sajnos azonban a grúzok elleni kiesés komoly csapást mért a csapat kollektív, illetve a játékosok önbizalmára is. Talán kicsit túlságosan magabiztosan is mentünk bele a párharcba, mindenesetre sok hiba egyszerre okozta a kiesést, és ott álltunk július végén egy önbizalmát és házi gólkirályát vesztett csapattal”

 

sóhajtott nagyot Van Daele.

 

Ezt a negatív hangulatot még meg tudta fejelni a klub azzal, hogy elköszönt a közönségkedvenc Kalmár Zsolttól, aki hat évig szolgálta a sárga-kék klubot.

 

“A kiesés után igencsak kemény hangú, tisztázó jellegű beszélgetések zajlottak a klubnál. Nem a hibást kerestük, hanem arra törekedtünk, hogy mindenkinek megismerjük a szándékait, illetve tudassuk a klub terveit. Zsoltot természetesen nagyon sokra tartjuk, nemcsak a játéktudását, de a csapatért tett erőfeszítéseit is, de akadt, amiben nem értettünk egyet.”

 

mondta Jan Van Daele, majd azzal folytatta, hogy

 

„Szlovákiában némileg kiismerték Zsolt játékát, az összes ellenfelünk tudta, hogyan lehet frusztrálni a csapat 10-esét, és ennek sokszor a csapat játéka látta a kárát.”

 

A sportigazgató elmondása szerint ezután úgy gondolták, hogy ahhoz, hogy újraépítsék magukat és egy sokoldalúbb futballra képes csapatot hozzanak létre, fájdalmas áldozatokra van szükség.

 

„Mivel úgy éreztük, Zsoltnak is szüksége lenne egy megújulásra, megszületett a közös döntés”

 

magyarázta a sportigazgató, aki ezzel némileg szembement annak a retorikának, melyet a klub vezetett a csapatkapitány távozása kapcsán. Eddig ugyanis mindenhol azt hangsúlyozták, hogy „engedélyezték” Kalmár távozását.

 

A mezei szurkoló viszont látta, hogy Adrian Gula nem szívesen adott már lehetőséget a magyar válogatott középpályásnak, végül már nem csak a játéklehetőségtől, hanem a csapatkapitányi karszalagtól is megfosztotta őt. Ezek után aligha ért bárkit is meglepetésként, hogy Kalmár az első érte érdeklődő klubbal megegyezett annak ellenére, hogy élő szerződése volt a dunaszerdahelyiekkel.

 

Kalmár Zsolt a DAC szurkolóinak: Mi még találkozunk! – Így búcsúztatták a kapitányt! (Képek, videók)

 

Jan Van Daele saját bizonyítványukat magyarázva olyan hangzatos mondatokat puffogtatott a molcsapat.hu-nak adott interjúban, mint hogy „az elején vannak a folyamatnak, amelynek remélhetőleg egy kiismerhetetlenebb, többféle játékrendszerben és harcmodorban is veszélyes csapat lesz a végeredménye”, vagy hogy „ez nem megy egyik pillanatról a másikra”, és hogy „az idei csapat sem gyengébb, mint a tavalyi”.

 

Amiről azonban még mindig nem esik szó, hogy mikor vonják felelősségre az kispadon ülő Adrián Gulát, aki most már több mint egy éve irányítja a csapatot, mely az utolsó fordulókban mondhatott búcsút a szinte kézben érzett bajnoki címnek, és akivel sikerült rögtön az első fordulóban kiesni az EKL-ből. Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy hat forduló alatt mindössze nyolc pontot sikerült begyűjtenie a csapatnak, melynek öltözőjében egyre kevesebb a magyar szó.

 

“Az a negatív spirál, amibe a DAC került az európai kudarccal, egyszer véget ér és átfordul, és erre nincs is jobb alkalom, mint egy csúcsrangadó. A Slovan legyőzése mindig óriási fegyvertény, de most különösen fontos lenne, mert visszaadná a játékosok és a csapat önbizalmát. A szurkolóink mögöttünk állnak, a szokásos atmoszféra lesz a stadionban a vasárnapi rangadón. Nincs pánikhelyzet, egyszerűen csak egy nehezebb időszakot élünk meg, de ilyen sokszor van a futballban.”

 

zárta gondolatait Jan Van Daele.

 

Körkép.sk, molcsapat.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.