2023. október 10-én nagyszabású ünnepségre került sor, amelyen Komárom városa a 2022-es év legjobb sportolóit díjazta. 

 

A 2022-es év elismerésben részesített sportolói a következők:

 

Az év legjobb komáromi sportolója Ifjusági–olimpiai sportág–csapatsport kategóriában: Kajak & kanoe klub Komárom K2 sportolói: Tóth Ľudovít és Doktorík Dominik.


Dominik Doktorík már 10 éve kajakozik, Tóth Ľudovíttal együtt készül a világ- és Európa-bajnokságra. Legnagyobb sikerének a világbajnoki 6. helyezést tartja. Egy napon olimpikon szeretne lenni.

 hirdetes_300x300  


Tóth Ľudovít 10 éves kora óta kajakozik. Legnagyobb eredményének a világbajnokságot tartja, ahol a 6. helyen végzett és olimpiai reményeket nyert. Kihívása az, hogy világbajnok legyen, majd később olimpiára kerüljön.


2022-ben a pozsonyi Zemník-tavon indultak az egyik legnagyobb kajakos eseményen – Olimpiai Reménységek 2022, ahol a Tóth–Doktorík összeállításban K2 1000 méteren 1. helyezést értek el, K2 1000-en és K2 200 m kategóriában pedig szlovák bajnokok lettek.

 

 

A 2022-as év legjobb komáromi sportolója Ifjusági–olimpiai sportágegyéni kategóriában: Bugár Réka a Kajak & kanoe klub Komárom sportolója. A Komárno Kajak & kanoe klub 18 éves tehetséges kajakosa. 2022-ben tagja volt a szlovák junior válogatottnak és a Szlovák Kupa rangsorában 2. helyezést ért el. A szlovák rövidpályás bajnokságon 4 szlovák bajnoki címet szerzett / K1-ben 200 m-en, K1-ben 500 m-en, K2-ben 200 m-en, K2-ben 500 m-en/. Kiváló eredményt ért el a Szegedi junior világbajnokságon, ahol 500 m-en K2-ben ezüstérmet nyert.

 

A 2022-as év legjobb komáromi sportolói felnőtt, olimpiai sportág–csapatsport kategóriában: a Spartak UJS Komárno röplabdaklub játékosai.


A komáromi röplabdázók 2022-ben élvezhették a Szlovákia bajnoki cím megszerzését, és megnyerték a Szlovák Kupát is, lényegében mindent megnyertek, amit egy klub megszerezhet a szlovák röplabda színterén. Ráadásul a klub a 2021/2022-es szezonban Komárom városát képviselte a rangos Bajnokok Ligájában, egyértelműen a történelem legsikeresebb szezonja volt a Spartak UJS Komárno Röplabda Klub számára, amely nagymértékben tette láthatóvá városunkat, mert ezek a sikerek gyorsan ismertté váltak a nyilvánosság előtt. Az úgynevezett „duplát” egy év alatt megszerezni ritkaság, a bajnoki címet és a kupát sem minden nap nyerik el, így a 2022-es év ebből a szempontból igazán különleges volt a klub számára.

 

A 2022-as év legjobb komáromi sportolója felnőtt–olimpiai sportág–egyéni sport kategóriában: Mlynarčík Peter.


Peter Mlynarčík gyetvai származású, de a 2020/2021-es és a 2021/2022-es szezonban Komáromban tevékenykedett, amikor nemcsak játékos kvalitásaival, hanem tapasztalt hozzáállásával és a tipikus csapatjátékos példájával is gyorsan alkalmazkodott az új környezethez, ami motiválja ahhoz, hogy mindig a legjobb legyen. Ezért is lett Szlovákia képviselője, és a Komáromban töltött idő alatt két címet nyert a Komárom csapatával, valamint megnyerte a Szlovák Kupát. 2022-ben a komáromi röplabdázókkal Szlovákiában mindent megnyert, amit klubjával együtt nyerhetett, nevezetesen:


Szlovákia bajnoka röplabdában 2022-ben, férfi extraliga, 1. hely a Komárom csapatával – A 2022-es Szlovák Kupa győztese, férfi röplabda, 1. hely a Komárom csapatával, valamint további sikeres versenyek.

 

 

A 2022-as év legjobb komáromi sportolója ifjúsági–nem olimpiai sportág–egyéni sport kategóriában Szayka Hanna Sára.


Szayka Hanna Sára 4 évesen került a KEMPO harcművészethez. Másodfokú narancssárga öv birtokosa. Az Eötvös utcai Általános Iskola 3. osztályába jár.


A Szlovák Kempo szövetség válogatott tagja, az edzője Szayka Róbert. Az antalyai IFK KEMPO világbajnokságon 3x 1. helyezést, 1x ezüstöt szerzett a Kempo Budapesti Világkupán pedig 2x 1. helyezést, 1x ezüstöt szerzett.

 

A 2022-as év legjobb komáromi sportolója felnőtt–nem olimpiai sportág–csapatsport kategóriában Slovenská federácia Kempo – Szayka Kempo Dojo Komárno lett. A Szlovák Kempo Szövetség 1995-ben alakult, majd 1996-ban lett hivatalosan bejegyezve.


A komáromi Szayka Róbert és a tatabányai Weiszengruber János alapította. A felnőtt edzések 1995-től es a gyermekedzések pedig 1998-tól indultak. Az edzéseket Szayka Róbert, 6.danos Mester tartja.


A 2022-es csapateredmények:


Bicske Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokság – csapat bronzérem
KEMPO EURÓPAI BAJNOKSÁG Törökország, Antalya, csapat bronzérmet szereztek.
Az UWSKF KEMPO Budapest Világkupán csapata ezüstérmet szerzett.



A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója felnőtt–nem olimpiai sportág–egyéni sport kategóriában Szalai Lajos lett.

 

 


Komáromi származású. Nagybátyja, Karol Zsapka kezdeményezésére, aki ekkor már a Szlovákia képviseletében és a komáromi Royal Sportlövőklub tagja volt, aktív tagja lett a klubnak. Felügyeletével, edzőként kezdett el sportlövészetet végezni a puska szakágak történelmi fegyvereivel. A sportszeretet és a kitartás meghozta első nemzetközi sikerét a portugáliai Európa-bajnokságon, ahol a Szlovákia képviseletében ezüstérmet szerzett. Ettől az évtől kezdve Szlovákia képviselőjeként részt vett világ-, Európa- és más nemzetközi bajnokságokon. 2022-ig további ezüstérmet szerzett az említett világversenyeken. 2013 óta Szlovákia többszörös bajnoka különböző puskakategóriákban. 

 

A 2022-as év legjobb Komáromi sportolója senior–veterán sport kategóriában Hrabovsky Patrik lett. 33 éves korában Patrik Hrabovsky a harcművészettel kezdett foglalatoskodni.


Minden edzésen részt vett, edzést soha nem hagyott ki, és ha ideje engedte, Magyarországra is járt edzeni. Ez pedig azt eredményezte, hogy 2022-ben a törökországi Antalyában rendezett KEMPO világbajnokságon 1 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérmet nyert.


Jelenleg egy kék öv büszke birtokosa, Európa és világ többszörös bajnoka. Tagja a Szlovák Kempo Szövetségnek. Tanára Szayka Róbert.

 

2022 legjobb komáromi edzője Tarr Juraj, aki az egyik legsikeresebb gyorsasági kajakos. 2008-ban Pekingből és a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáról kétszeres olimpiai ezüstérmes, négyszeres világbajnok, világ- és Európa-bajnoki érmes.


Aktív sporttevékenységét 2019-ben fejezte be. Edzői pozícióban maradt a „komáromi anyahajóban” – a Kajak & Kanoe klubban. Gazdag aktív pályafutása során szerzett tapasztalatait továbbadja a junioroknak – a komáromi gyorsasági kajakos fiatal feltörekvő generációjának. Tanácsokat ad nekik a sportedzésekben, motiválja őket a felelősségteljes és szakszerű sportedzésekre. Remek teljesítményekkel köszönik neki munkásságát. Hiszen Szlovákiában a legjobbak között vannak, és kezdenek érvényesülni nemzetközi szinten is. 2022-ben neveltjei sikeresen képviselték Szlovákiát a junior Európa-bajnokságon és a junior világbajnokságon.

 

 

Komárom város 2022-es sportszemélyisége Knihár Michal lett.


Az 1980-as években a Spartak Komárno úszóegyesület megalapításával újította meg a komáromi úszótevékenységet. Tanítványai 1990-ig számos Szlovák bajnoki címet szereztek, 1990-től 1996-ig úszóedzőként dolgozott Ausztriában. 2006-ban külföldről hazatérve a Delta Komárno Úszóklubban folytatta edzői munkáját, és ismét sok kiváló úszót képezett ki.


Irányítása alatt értékes érméket és címeket szereztek a sportolók Szlovákiában, Szlovákia képviselői Maitz Miklós, Marian Dragúň, Bielik Kevin, Kušík Alex, Miriama Szászová lettek.
Úszósikereivel Európa számos pontján képviselte Komáromot.

 

A komáromi sport fejlődéséért kategória díjazottja 2022-ben: Ladislav Ódor, aki 2016 óta foglalkozik gyerekek edzésével. Ez egy mini kajak kategória, ahol 8-12 éves korig indulnak versenyzők. A szlovák bajnokságon 6 érmet szereztek, ebből 2x arany, 3x ezüst, 1x bronz. A Szlovák Kupában szereplő futamokon összesen 86 érmet szereztek neveltjei, ebből 46x arany, 18x ezüst, 22x bronz.

 

Botek Ádám – a komáromi gyorsasági kajak növendéke, a Rendőrségi Sportközpont tagja, Szlovákia képviselője a gyorsasági kajakban.


Botek Ádám a gyorsasági kajak Mekkájában – Komáromban – született. Kiskorától kezdve több sportággal is foglalkozott, de végül 10 évesen a kajakozás vonzotta be.


A kajakozás alapjait a Komáromban a Kristína Medovčíková edző adta át, 18 évesen Likér Péter vette át. Egy nagyon igényes edzőként nagy lehetőségeket látott benne, és arra koncentrált, hogy evezési technikájának fejlesztésével növelje természetes erejét és hatalmas állóképességét. 2022-ben a müncheni Európa bajnokságon ezüstérmet szerzett 500 méteres K4-ben Baláž, Myšák és Zalka társaságában, K2-ben pedig Vlčekkel azonos pályán hetedik lett.

 

 

Buday Mária

(Komárom Város hivatalos oldala alapján)


Fotók: Komárom Város hivatalos oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!