Nyitókép: sita/EPA/MOHAMMED BADRA

 

2023-ban Lionel Messi kapta az Aranylabdát. Az argentin válogatottat decemberben világbajnoki címre vezető legenda nyolcadik alkalommal zsebelte be a labdarúgás legrangosabb egyéni elismerését. A nyártól már az Inter Miamiban futballozó Messi a France Football szavazásán a Manchester City-vel triplázó Erling Haalandot, valamint a világbajnoki döntőben triplázó Kylian Mbappét előzte meg.

 

Messinek az a David Beckham nyújtotta át nyolcadik Aranylabdáját, aki nyáron az Inter Miamihoz csábította.

 

Messi először 2009-ben lett aranylabdás, majd sorozatban még háromszor vehette át a díjat. Ezt követően – főként Cristiano Ronaldóval rivalizálva – páratlan években ért a csúcsra, 2015-ben, 2019-ben és 2021-ben is őt választották a világ legjobb labdarúgójának.

 

 hirdetes_300x300  

A 2022-es katari világbajnokságon 7 góllal és 3 gólpasszal vezette végső győzelemre Argentínát, a franciák ellen fináléban is duplázott, a torna legjobb játékosának választották. A PSG-ben is szépen termelte a gólokat és gólpasszokat, bár a francia csapattal nem futott kiemelkedő szezont, végül a világbajnokságon nyújtott szenzációs teljesítménye döntőnek bizonyult.

 

Bárhol is vagy, Diego, nagyon boldog születésnapot! Ezt a díjat neked és Argentínának ajánlom

 

Lionel Messi kijelentette, ezt az elismerést az argentin válogatottal és néppel közösen nyerték meg, majd Diego Maradonának és hazájának ajánlotta a díjat, miután átvette David Beckhamtől.

 

Messi a díj átvétele után megköszönte azoknak, akik rá szavaztak, majd egyből megemlítette a vb-győztes argentin csapattársait:

 

„Ezt a díjat az argentin válogatottal nyertük közösen, ez egy elismerés az egész csapat, a stáb és az argentin nép számára. Ezt együtt nyertük meg!”

 

Később a decemberi vb-győzelmet pályafutása legkülönlegesebb győzelmének nevezte, pedig volt néhányban része.

 

„Fontos volt számomra a világbajnoki trófea, csak ez hiányzott a pályafutásomból. Sok kupát elnyertem, de ez volt a legkülönlegesebb, nagyon sok argentin vágyott rá.”

 

Messi mögött két fiatal támadó, Erling Haaland és Kylian Mbappé végzett a szavazáson, őket sem felejtette ki a beszédből.

 

„Erlingnek és Kyliannak üzenném, hogy fantasztikus szezont zártak, egyéni- és csapatszinten egyaránt.”

 

Haalandról azt mondta, mindent megnyert csapatával, ő is megérdemelte az Aranylabdát és kétség sem férhet hozzá, hogy egyszer itt állhat majd.

 

Végül köszönetet mondott családjának, feleségének: „az ő támogatása nélkül nem futhattam volna be ilyen karriert” – mondta.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.