Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Nincs könnyű helyzetben Marco Rossi magyar szövetségi kapitány az Eb-selejtező utolsó két mérkőzése előtt, hiszen komoly sérüléshullám söpört végig válogatott játékosain. Egyelőre bőven kérdéses, hogy vajon hányan épülnek fel és lesznek bevethetőek a bolgárok elleni selejtezőig.

 

Mint ismert, a magyar válogatott jelenleg csoportelső és a hátralévő két mérkőzésén összesen egy pontot kell szereznie ahhoz, hogy egyenes ágon ott legyen a jövő nyári németországi Eb-n. Marco Rossi november 7-én jelöli ki keretét a két mérkőzésre, de jelenleg még ő sem tudja, hogy a számtalan sérült játékosából kikre számíthat a két találkozón.

 

Az m4sport.hu terjedelmes cikkben összegezte, hogy milyen lehetőségek állnak az olasz-magyar szakember előtt, ha a jelenlegi sérültek közül senki nem épül fel a találkozóra, vagy éppen Rossi nem akar kockáztatni egy újabb sérülést egy frissen visszatérő labdarúgóval. Az alábbiakban a lehetséges kezdőket vesszük számba.

 

 hirdetes_810x300  

A kapusok

 

Gulácsi Péter tavalyi súlyos sérülése óta Dibusz Dénes lett az elsőszámú hálóőr. A Fradi kapusa két meccset kihagyott kisebb sérülés miatt, a Kecskemét ellen vasárnap azonban már ő állt a kapuban, így valószínűleg a Genk elleni hazai kupatalálkozón is ő védhet. Rossi már korábban úgy fogalmazott, nem lesz akadálya, hogy Dibusz ott legyen a keretben.

 

Gulácsi bár már teljes értékű edzésmunkát végez, csapatában nem került vissza a kezdőbe, csupán két kupameccsen kapott lehetőséget, ráadásul az a hír járja, hogy akár távozhat is Lipcséből.

 

A védők

 

Fiola Attila biztosan nem lesz ott a keretben, mivel a litvánok elleni selejtezőn összeszedett sérülése a vártnál súlyosabb. Willi Orbán, aki a csehek elleni barátságos meccsen sérült meg szeptemberben, akár vissza is térhet, nem biztos, hogy Rossi mester megkockáztatja szerepeltetését. Így a védelemben jelenleg Land Ádám és Szalai Attila helye tűnik biztosnak annak ellenére, hogy mindketten jelentős meccshiánnyal küzdenek.

 

Mellettük Botka Endre lehet a harmadik védő, aki legutóbb a litvánok ellen kezdő volt.

 

A közelmúlt keretei alapján még Balogh Botond (Parma), Mocsi Attila (Rizespor) és Szalai Gábor (Kecskemét) jöhetne számításba, de hármuknak összesen öt percnyi válogatott szereplése van, amit még Balogh hozott össze 2021 decemberében a San Marino elleni világbajnoki selejtezőn. Bár a válogatottnak elég egy pontot szereznie a két hátralévő meccsén, nem valószínű, hogy Rossi a bolgárok ellen kockáztatna egy újonccal – véli az M4Sport.hu.

 

Más helyszínen és időpontban, zárt kapuk mögött rendezik a bolgár–magyar Eb-selejtezőt

 

A középpályások

 

Schäfer András, Kleinheisler László, Vécsei Bálint. Egy rutinos és vállalható középpálya, de szinte biztosnak tűnik, egyikük sem lesz ott a keretben.

 

Rossi számára kellemes gond, hogy a középpálya két szélén két-két lehetősége is van, hiszen a jobboldalon Loic Nego és Bolla Bendegúz, míg a másik szélén Kerkez Milos és Nagy Zsolt is bevethető. Ugyanakkor a hiányzók miatt középen csak Nagy Ádám és Styles aki alapembernek nevezhető.

 

A súlyos sérülése után a Fradiban ismét alapembernek számító Sigér Dávid neve is felmerülhet, de az elmúlt héten ő is kisebb sérüléssel bajlódott. A selejtezők elején még biztos kerettagnak számító Baráth Péter a Ferencvárosban is csak perceket kap, így meghívása valószerűtlennek tűnik.

 

Az M4Sport szerint az újoncként esetleg a Paksban élete szezonját futó, a góllövő listán Varga utáni legjobb magyar játékos Windecker József, vagy az Újpestbe egyre inkább beilleszkedő Tajti Mátyás neve merülhet fel, kérdés azonban, hogy Marco Rossi mennyire akar váratlant húzni, illetve lehetőséget adni egy új játékosnak, hogy szokja a válogatott légkörét.

 

A támadók

 

A legutóbbi három találkozón Varga és Sallai kezdők voltak, de most mindketten combizom-szakadással bajlódnak, jelenleg úgy tűnik, egyikük sem lehet ott a következő két meccsen. A megszokott támadóhármasból így csak Szoboszlai Dominik helye biztos.

 

Sallai helyét átveheti Nego is, aki gyorsaságával kellemetlen perceket tud okozni a védőknek, akkor az ő helyén Bolla kezdene a középpályán. De valószínűbb, hogy a Gazdag-Csoboth kettősből kerül ki a befutó az első meccsen.

 

Varga helyén minden bizonnyal Ádám Martin kezdhet, aki az első két selejtezőn is kezdő volt, a folytatásban azonban az előző szezon gólkirálya kiszorította őt. Ha csak nem történik újabb sérülés, akkor a bolgárok kapuját nagy valószínűséggel a Szoboszlai, Gazdag, Ádám hármas fogja ostromolni.

 

A keretből Szoboszlainak kell arra ügyelnie, hogy az első találkozón ne kapjon sárga lapot, mert számára ez lenne a harmadik a sorozatban, ami automatikus eltiltást jelentene a Montenegró elleni ütközetről.

 

m4sport.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!