Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

A Szlovák Labdarúgó-Szövetségnek a napokban sikerült nagyot alkotnia. Mint az Kárpát-medence-szerte közismert, a szlovákiai stadionokból csak ritkán jöhet el úgy a felvidéki magyar, hogy ne illetnék trágár vagy épp nemzetgyalázó jelzőkkel. Ez történt tavaly decemberben a Slovan-DAC rangadón is, ahol a hazai (értsd szlovák) közönség jó részének elsődleges célja az volt, hogy a megjelent magyarajkú szurkolókat gyalázza.

 

A DAC a mérkőzésen tapasztalt játékvezetői hibákon kívül a hazai szurkolók ismétlődő nemzetgyalázása miatt is tilatakozott a SFZ-nél. A Slovan otthonában megrendezett rangadón ugyanis a pozsonyi szurkolók több alkalommal is magyarellenes rigmusokat skandáltak. Ez az 58. percben csúcsosodott ki, amikor a skandálásba az egész stadion bekapcsolódott – ezt a pillanatot a televíziós közvetítés is rögzítette.

 

A SFZ ült a témán néhány hétig, fogjuk rá, hogy az ünnepek akadályozták a bizottságot munkájában. Végül, január 12-én megjelent a Fegyelmi Bizottság döntéseinek lajstroma. A nagybetűs BÉKE és Fair Play nevében szurkolói miatt a Slovant 3000 (nem írtuk félre: háromezer!) eurós bírság kifizetésére kötelezték:

 

 hirdetes_300x300  
  • pirotechnika használatáért,
  • vulgáris megnyilvánulásokért,
  • nemzetgyalázó megnyilvánulásokért,
  • a biztonságiak trehánysága miatt (a szurkolók be tudták vinni a pirotechnikát a stadionba)
  • és mert a pirotechnika használata miatt nem tudták időben elkezdeni a mérkőzést.

 

forrás: futbalnet.sk

 

Ugyanezen jegyzékben olvashatjuk azt is, hogy a meccs miatt megbüntetik a DAC-ot is, amiért szurkolói vulgárisan és provokatívan nyilvánultak meg a mérkőzés alatt. A klubnak 500 eurót kell kifizetnie birságként.

 

forrás: futbalnet.sk

 

Ezek után, ha osztunk-szorzunk picit, eljutunk oda, hogy nem hogy 3000 eurót „nem ér” a magyargyalázás a fővárosi stadionban, hanem ennél is kevesebbre büntetik azokat, akik a „K…va magyarok”, „Vágd fejbe a magyart!”, és még sorolhatnánk stílusú rigmusokat kiabálják a felvidéki magyarságra.

 

Vehetnénk tehát ezt úgy is, hogy a szlovák szövetség megüzente: bárki nyugodtan gyalázhat bennünket, elég, ha cserébe letesz az asztalra pár száz eurót.

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.