Nyitókép: MTVA

 

Csányi Sándor az M4 Sportnak adott interjút, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével a hazai labdarúgás aktuális és fontos kérdéseit érintették: a közelgő Európa-bajnokságot és a válogatott addig vezető útját, a szövetségi kapitány, Marco Rossi szerződését, az OTP Bank Liga őszi szezonját és a közeljövő lehetséges változásait.

 

Csányi Sándor a szurkolók számára megnyugtató hírrel szolgált, mint hangsúlyozta, a felnőtt válogatottat 2018 nyara óta rendkívül sikeresen irányító Marco Rossi maradása a nyári Európa-bajnokság után is biztosított.

 

„2026. január 1-ig szól a szerződése, tehát a Nemzetek Ligájában és a világbajnoki selejtezőkön biztos, hogy Marco Rossi vezeti a csapatot. Olyan a szerződése, hogy el se tud menni, ha szeretne, akkor sem”

 

mondta az MLSZ elnöke.

 hirdetes_400x285  

 

Az olasz szakember vezetésével a nemzeti csapat tavaly 1985 után először jutott ki egyenes ágon egy nagy tornára, miután veretlenül végzett Európa-bajnoki selejtezőcsoportja élén. Nyáron pedig már egymás után a harmadik Eb-jén szerepelhet a válogatott, amelyet rengeteg szurkoló szeretne Németországban buzdítani.

 

Az európai szövetség (UEFA) adatai szerint az együttes Svájc, Németország és Skócia elleni csoportmeccsére is 400 és 500 ezer közötti jegyigénylés futott be Magyarországról. Közülük azonban sorsolás után csak találkozónként 10 ezren vehetnek részt. Ezzel kapcsolatban Csányi Sándor hangsúlyozta, az MLSZ fontosnak tartotta, hogy minden szurkoló egyenlő esélyekkel indulhatott az UEFA felületén.

 

„A 400-500 ezer jegyigénylés nyilván nem ugyanennyi embert takar, hiszen többen két-három címen jelentkeztek be jegyekért az én ismerőseim közül is. Másrészt pedig 200 ezer tagja van az MLSZ Szurkolói Klubjának, tehát valószínű, hogy a zömét a jelentkezőknek ők tették ki. A másik, hogy 10 ezer jegy volt összesen, amit ki tudunk sorsolni, ki tudtuk volna más feltételekkel is, de úgy gondoltunk, hogy figyelembe véve az előbb mondott arányokat ez egy korrekt megoldás, és nem tettünk különbséget”

 

mondta.

 

Marco Rossi, fotó MTI/Koszticsák Szilárd

 

Csányi Sándor a labdarúgó-válogatott kontinenstornáig tartó programját is megosztotta: „kilencvenkilenc százalék biztonsággal lehet mondani, hogy tavasszal Törökország és Koszovó lesz az ellenfél és itthon fogunk játszani.”

 

A törökök tavaly megverték Horvátországot és Németországot is, míg a koszovóiak a leendő csoportrivális Svájccal kétszer is döntetlent játszottak a selejtezőben.

 

„Később, közvetlenül az Európa-bajnokság előtt Írországgal játszunk – a szövetségi kapitány kérése volt egy Skóciához hasonló stílusú csapat – és Málta lesz még az ellenfél. Írország idegenben, Málta itthon, valószínűleg valamelyik vidéki stadionban vagy a Groupama Arénában”

 

foglalta össze az MLSZ vezetője.

 

Az MLSZ elnöke arról is beszélt, hogy Dárdai Márton után is várható még olyan játékos, aki bár külföldön kezdte pályafutását, a magyar felnőttválogatottat fogja választani.

 

Dárdai Pál középső gyermekének választásában Csányi Sándor elmondása szerint nagy érdeme van Marco Rossinak, mert a szövetségi kapitány tárgyalt a családdal és a játékossal, bár „nagyon nem kellett győzködni” őt.

 

„Az MLSZ-ben folyamatosan figyelünk és kutatunk olyan játékosokat, akik magyar származásúak és rendszeresen játszanak valamelyik magasan jegyzett ligában, vagy pedig ifjúsági válogatottak valamelyik országban. Van még néhány olyan jelöltünk, akiket szívesen látnánk és magyar származású, még korai lenne nevekről beszélni, de azt elmondhatom, hogy biztosan lesz még ilyen.”

 

A hazai klubfutballról

 

Csányi Sándor továbbá kitért a pénteken folytatódó OTP Bank Ligára is, amelynek őszi szezonjával a színvonal növekedése szempontjából kifejezetten elégedett, a nézőszámok terén azonban még bízik az előre lépésben. Hozzátette, jelenleg is zajlik az egyeztetés arról, hogy a 2025/2026-os szezontól hogyan folytatódjon a bajnokság lebonyolítása.

 

„Szakmai szempontból úgy tűnik, hogy a 12 csapatos OTP Bank Liga és a 16 csapatos Merkantil Bank Liga egy jó kombináció. Ami komolyan felmerül, hogy két kieső legyen vagy egy, utóbbi esetben az NB I. utolsó előtti helyezettje osztályozót játsszon az NB II. másodikjával, valamint az, hogy úgy alakítsuk át a bajnokságot, hogy a háromszor 11 mérkőzés helyett kétszer 11 legyen, annak eredménye alapján pedig legyen rájátszás felső és alsó ligával. Én nem szeretem a felső-alsó ligás megoldásokat, de az is igaz, hogy a háromszor 11-es lebonyolítás igazságtalan, hiszen így valaki többet játszik otthon, mint a másik”

 

fejtette ki.

 

Az interjúban Csányi Sándor arról is beszélt, hogy szinte minden feltétel adott a budapesti Bajnokok Ligája-döntő megrendezéséhez, jó eséllyel a 2026-os finálénak lehet a házigazdája a magyar főváros.

 

„Majdnem minden feltétel megvan, hiszen nagyon sok nemzetközi mérkőzést, európai kupadöntőt és Eb-meccset rendeztünk. Az UEFA nagyon szeret Budapesten meccseket rendezni, mert szinte minden feltétel rendelkezésre áll, egyedül a repülőtéren nincs elég hely arra, hogy a magángépek itt parkoljanak, erre vonatkozóan vár az UEFA garanciákat, hogy ezt a kérdést megoldjuk. Készülünk a tárgyalásra, csak az a probléma, hogy épp egy eladási folyamat kellős közepén vagyunk, a jelenlegi tulajdonos már nem akar kötelezettséget vállalni, az állam meg még nem tud kötelezettséget vállalni, miközben nekünk a jelentkezéshez ezeket a garanciákat le kellene adni. De bízom benne, hogy ez nem lesz akadály és van esélyünk arra, hogy ez a mérkőzés, amit itthon rendezünk, a 2026-os Bajnokok Ligája-döntő legyen”

 

mondta az MLSZ elnöke.

 

A teljes interjú az M4Sport.hu-n hallgatható meg.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!