Nyitókép: MVLSZ/Derencsényi István

 

Ráhangolódásként az első csoportmeccsén 15-8-ra győzte le Romániát a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon.

 

vizes világbajnokság, férfi vízilabda, D csoport, 1. forduló:
Magyarország–Románia 15-8 (5-2, 5-2, 2-3, 3-1)
gólszerzők:
Vámos, Zalánki 3-3, Manhercz, Nagy Á, Jansik Sz. 2-2, Német, Fekete, Angyal 1-1, illetve Georgescu, Fulea 2-2, Lutescu, Colodrovchi, Neamtu, Prioteasa 1-1

 

A magyar csapathoz betegsége miatt egyelőre nem csatlakozott az olimpiai bajnok Varga Dénes, mellette pedig Pohl Zoltán maradt ki a 15 fős keretből.

 

 hirdetes_300x300  

Előzetesen egy kellemes bemelegítő meccsnek ígérkezett a találkozó, hiszen a románok 2013 óta először jutottak ki világbajnokságra a horvátországi Európa-bajnokságon elért nyolcadik helyükkel. A két csapat a vb-ken ezt megelőzően hatszor találkozott egymással, a magyarok mérlege százszázalékos, legutóbb decemberben a Komjádi uszodában rendezett E.ON Kupán ugyancsak 15-8-ra diadalmaskodtak házigazdaként.

 

A nemzeti együttes mindössze 18 másodperc után megszerezte a vezetést Vámos Mártonnak köszönhetően, a rivális azonban egy szép kapáslövéssel, majd a szélről emberelőnyből szerzett góllal fordított. A magyarok ugyan sok hibával játszottak, de a legutóbbi vb legértékesebb játékosának választott Zalánki Gergő ötösével, Német Toni góljával és Nagy Ádám pattintásával így is simán fordítottak, a dudaszó előtt pedig még Vámos is betalált újra (5-2).

 

A folytatásban a románok előbb a szélről, váratlan pozícióból, majd centerből is bevették Vogel Soma kapuját, ám ezúttal is sorozatban érkeztek válaszul a magyar gólok: Manhercz és Nagy ötösből, Jansik Szilárd centerből volt eredményes, Vogel pedig ott folytatta, ahol Fukuokában a döntőben abbahagyta, büntetőt védett.

 

Ezután a 150. válogatott meccsét ünneplő Zalánki percei következtek, előbb szemkápráztatóan pattintott a léc alá, majd védekezésben hátulról ütötte ki a ziccerben lévő román center kezéből a labdát. A Pro Recco balkezes sztárja a következő támadást egy szabaddobásgóllal zárta le (10-4).

 

A fordulást követően is a románok szerezték az első gólt, de Fekete Gergő egy rossz bejátszást megmentve válaszolt, Vogel pedig újabb ötöst védett. Elöl a marseille-i kapcsolat, azaz Manhercz és az ugyancsak 150-edszer válogatott Angyal Dániel összejátéka után utóbbi gyönyörűen húzott a hálóba közelről. Vogel eszén végül a harmadik román tudott túljárni büntetőből, majd lefordulásból is betalált a rivális, amely meg is nyerte így a játékrészt (12-7).

 

Az utolsó nyolc percre a magyar kapu előtt a vb-újonc Bányai Márk kapta meg lehetőséget, az első magyar gólt Vámos szerezte – neki ez volt 299. a válogatottban –, majd Georgescu lövése egy blokkon megpattanva került a kapuba. Manhercz kiszorított helyzetből talált be, az utolsó percben pedig Jansik sapka nélkül állította be a 15-8-as végeredményt, lemásolva ezzel a decemberi összecsapást.

 

A magyarok szerdán az olaszokkal találkoznak, annak az összecsapásnak a nyertese várhatóan csoportgyőztesként közvetlenül a negyeddöntőbe jut.

 

Varga Zsolt: Voltak nagyon jó megoldásaink védekezésben, de azért hibáztunk is, talán kicsit még feszültebbek voltak a srácok, elvégre ez volt az első mérkőzésünk a vébén. Fokozatosan sikerült felőrülnünk a románokat, akadtak olyan periódusok, amelyek tetszettek. Az volt a legfontosabb, hogy elkezdjünk játszani, működjenek a mechanizmusok, a tanulságokat leszűrve lépésről lépésre igyekszünk fejlődni, és kevesebb gólon tartani az ellenfeleinket.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!