Nyitókép: Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár és Pusztai Liza sikere (Fotó: Magyar Vívó Szövetség)

 

A magyar női kardcsapat a hetedik helyen végzett vasárnap az athéni világkupaversenyen, ezzel, illetve a többi eredmény alakulásával biztossá vált a párizsi olimpiai részvétele.

 

A görögországi viadal előtt a második helyen állt a világbajnok magyar együttes, amely ezúttal a negyeddöntőben kikapott az ugyancsak a kvótáért küzdő, később ezüstéremmel záró ukránoktól, de – amint arról a hunfencing.hu oldal beszámolt – a többi eredmény úgy alakult, hogy a magyarok ötkarikás indulását már nem fenyegeti veszély. Az élmezőny összesűrűsödött, a magyar csapat azonban megőrizte második helyét.

 

A második – októberi – térdműtétje után a nemzetközi porondra ezen a versenyen visszatért Márton Anna, valamint Pusztai Liza, Battai Sugár és Szűcs Luca alkotta együttes a nyolcaddöntőben 45–26-ra verte a görögöket, majd a legjobb nyolc között 45-31-re kikapott az ukránoktól. A folytatásban szoros mérkőzésen 45-42-es vereséget szenvedett a dél-koreaiaktól, végül 45–39-re legyőzte az amerikaiakat.

Márton Anna: Amiért mentünk, azt megszereztük

 hirdetes_300x300  

 

Márton Anna az M1-nek elmondta, nagy volt a nyomás a csapaton, de amit szerettek volna elérni, azt sikerült teljesíteni.

 

„Nagyon meg akartuk szerezni a kvótát, úgyhogy ez megnehezítette a dolgunkat, ezért nem is tudtunk jól vívni, de megszereztük a kvótát, ez volt ma a feladatunk, nem pedig az, hogy megnyerjük a versenyt és ezt sikerült is teljesíteni. Ez a verseny most nem az éremszerzésről szólt, az majd az olimpia lesz.”

 

A sérülés után visszatérő vívó elárulta, a műtött térde még nincs százszázalékos állapotban, de az olimpiára csúcsformába tud lendülni.

 

„Ha azt nézem, hogy bő fél év kihagyás, két térdműtét és körülbelül egy hét vívás után így tudtam teljesíteni, annak nagyon örülök. Ha viszont azt nézem, hogy azért bedagadt és fájt, az izomzatom sem szokott még hozzá a versenyszituációhoz, akkor tudom, hogy rengeteget kell még edzenem és javítanom ahhoz, hogy visszatérjen a százszázalékos forma. De most az a cél, hogy az olimpián legyek csúcsformában, és erre minden esély megvan és mindent meg fogok tenni ennek érdekében.”

 

Márton Anna hozzátette, abban bízik, hogy a kvóta bebiztosítása után az elkövetkező versenyeken felszabadultan tudnak majd vívni, ő pedig egyre jobb formában lesz, és akkor „senki nem tudja megállítani őket az olimpián”.

 

„Többször is bebizonyítottuk már, hogy bennünk van az aranyérem is, mindenkit le tudunk győzni, de nagyon szeretnénk az olimpián olyan felszabadultan vívni, mint a világbajnokságon. Szeretnénk élvezni a vívást, nem akarunk úgy járni, mint például ezen a versenyen, hogy a nyomás miatt nem tudjuk kiadni magunkból a maximumot, úgyhogy a mentális rész egy nagyon fontos eleme lesz a felkészülésnek, amit semmiképpen nem szabad kihagyni. Minden képességünk és segítségünk megvan ahhoz, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani az olimpián, és ez az aranyérmet is jelentheti nekünk.”

 

Gárdos Gábor, a női kardszakág vezetőedzője kiemelte: úgy alakult a helyzet, hogy őket már nem lehet kipöckölni az olimpiáról, még akkor sem, ha a hátralévő versenyen egyetlen pontot sem szereznek. Az ukránok elleni elődöntőről úgy vélekedett, a fiatal csapat nehezen viselte a terhet, annak ellenére, hogy közülük hárman már kétszeres világbajnokok.

 

„Az olimpia az egészen más verseny, nagyon nehéz kijutni”

 

indokolta a kicsit gyengébb teljesítményt.

 

„Mi úgy jutunk ki, ha nem számítjuk be a következő versenyt, hogy megnyertük a világbajnokságot, háromszor harmadikok lettünk, abban benne van egy Európa-bajnoki harmadik hely, és van két hetedik helyünk, a legrosszabb pedig kiesik”

 

mondta, hozzátéve, hogy ezúttal egyik lánynak sem volt túl jó napja.

 

„Néha van ilyen a sportban, reméljük, hogy ez a fontos versenyen nem így lesz… Én az olimpiára gondolok”

 

tekintett előre.

 

Az egyéves kvalifikációs időszakban még egy csapatverseny van hátra, ezt két hét múlva a belgiumi Sint-Niklaasban rendezik, a magyarok viszont már nem szorulhatnak ki az ötkarikás mezőnyből. A csapatkvóta azt jelenti, hogy egyéniben is indulhat három kardozó. Korábban a férfi kard- és párbajtőrcsapat is kivívta a párizsi részvételt, míg női párbajtőrben, illetve férfi és női tőrben egy-egy egyéni kvóta megszerzésére van esély.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!