Nyitókép: facebook.com

 

Megdöbbentő képsorok és fotók láttak napvilágot a hétfői ETO FC Győr-Budapest Honvéd (0-1) NB II-es mérkőzés után. Amint az több helyen is jól kivehető, a győri klub által biztosított biztonsági szolgálat emberei a második félidőben berontottak a hazai szektorban lévő szurkolók közé, és mindenkit ütöttek-vertek, akik az útjukba kerültek – gyerekeket is.

 

A magyarországi sajtóban megjelent hírek szerint a hazai szektorban lévő szurkolók közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a biztonsági szolgálat tagjai szlovák feliratú ruhákban voltak, ezért Világi Oszkár klubtulajdonostól követelnek magyarázatot a szurkolói klubok.

 

A szurkolók beszámolói és a helyszíni felvételek alapján is elmondható, hogy néhány biztonsági ember viperával, edzett acélból készül teleszkópos bottal támadt a szurkolókra.

 

 hirdetes_300x300  

Világi Oszkár a DAC-ról: A romokban heverő klub európai kupaszereplő lett

 

A klub az esetet követő napon közleményben reagált a történtekre, ebben azonban csak annyit közölt, hogy a rendbontások miatt belső vizsgálatot indít. Kiemelték azt is, hogy a mérkőzést biztosító cég két munkatársa megsérült, ami után a rendőrség egy lengyel állampolgár ellen indított eljárást.

 

 

Később Őze Balázs, a mérkőzés biztosítását végző Target Grup Zrt. területi képviselője nyilatkozott az ugytudjuk.hu-nak. Őze elmondása szerint egy 15-20 fős lengyel csapat miatt kellett beavatkozni, akik „nagyon brutális módon, minden előzmény nélkül” támadták meg egy kollégájukat, felfeszítették az ETO-szurkolóknak fenntartott raktár ajtaját.

 

„Azért mentünk be a szektorba – és itt hangsúlyoznám, hogy nem a családi, hanem az ultrák szektorába – hogy a megtámadott kollégák segítségére tudjunk sietni, és megakadályozzuk, hogy a rendbontók a többi szektoron át akár a pályáig jussanak. Amikor érzékeltem, hogy a helyzet túlmutat a mi vagyonőri jogosultságunkon, azonnal hívtam a 112-t, és rendőri segítséget kértem.”

 

fogalmazott Őze azzal, hogy a magyar focimeccsen abszolút nem jellemző magatartást mutató lengyel csoport egy jó része a rendőrség kiérkezésekor a pálya kerítését felfeszítette és elfutott.

 

„A megtámadott két kollégám nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtek, egyikük most is a kórházban fekszik. Az egyik balhét kezdeményező szurkoló pedig hétfő óta előzetes letartóztatásban van”

 

foglalta össze Őze Balázs.

 

Sulyok Szabolcs, a győri biztosítási vezető ugyancsak az ugytudjuk.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a rendbontók a pályára akartak bejutni.

 

„Én a családi szektorban voltam, amikor jött a hívás, hogy azonnal menjek fel a B-középbe mert megtámadták a kollégákat. A rendbontók megindultak a vendégek felé, az volt a céljuk, hogy előbb a vendégszektorba, majd aztán a pályára jussanak be. A két tábor közötti üres szektorba be is jutottak, de tovább nem tudtak menni.”

 

 

Miért lehettek Győrben szlovákiai biztonságiak?

 

Mint ismert, az ETO és a DAC is Világi Oszkár felvidéki magyar oligarchához tartozik. A Sportal szerint mivel a Honvéd elleni meccs kiemelt kockázatú volt, plusz erőket mozgosítottak a rendezéshez, a szurkolók szerint pedig Szlovákiából érkezett az „erősítés”.

 

A Sportalnak nyilatkozó egyik szurkoló szerint már jó ideje van egy 10-20 fős biztonsági gárda, amely tomfával, viperával felszerelkezve jár a győri mérkőzésekre.

 

A Kisalföld mindeközben megjegyzi, hogy a győri szurkolók részéről felvetődött, hogy egyáltalán jogszerűen használtak-e a biztonságiak viperát.

 

„Nos, úgy tudjuk, a vipera a közbiztonságot különösen veszélyeztető eszköznek minősül, s a 2003-as vagyonvédelmi törvény szerint Magyarországon a használata szigorúan tilos. Bár a törvény a magyar rendőrségnek kivételes esetekben engedélyezi, számukra sincs rendszeresítve a golyósvégű, teleszkópos vipera.”

 

írja a Kisalföld.hu, aki megszólaltatott egy neve elhallgatását kérő tanút is:

 

„Szokásomhoz híven csak a szünet után mentem fel az ultrákhoz. A bekapott gól után verbálisan elszabadult a pokol a győri és a kispesti drukkerek között. Ekkor úgy tűnt, a vendégdrukkerek egy része megindult felénk, s ezzel egy időben  nagyjából három  biztonsági ember bejött a szektorunkba. Volt közöttünk, aki elkezdett kiabálni, hogy fussunk, pánik hangulat alakult ki, majd elkezdődött a lökdösődés.

Nyilván nem vagyunk ma született bárányok, mi is csináltunk már hülyeségeket, de ezúttal semmi nem indolkolta a kemény fellépést. Nyilván aztán már a drukkerek sem hagyták magukat, komoly verekedés alakult ki, a biztonságiak gumibotokkal, viperákkal ütötték a győri szurkolókat, akik megmutatták, hogy bármikor kiállnak egymásért és megvédik a társaikat”

 

mesélte a szemtanú.

 

Keményen reagáltak a győri szurkolói csoportok

 

Az eseményekre reagált a győri szurkolók, szimpatizánsok, szervezett szurkolói csoportok Facebook-csoportja. Az ETO Baráti Kör közleményében megdöbbenésüket fejezik ki a szurkolók amiatt, hogy hazai környezetben saját biztonsági szolgálatuk lépett fel ellenük indokolatlan módon, felfegyverkezve.

 

Mint írják, a győri lelátó megmutatta, hogy bármikor kiállnak egymásért és megvédik társaikat.

 

„És mi soha nem fogunk meghátrálni egy közönséges gyáva bünözőgárdával szemben. Szánalmasnak és elfogadhatatlannak tartjuk hogy minket ETO szurkolókat akik esőben, fagyban, jóban, rosszban a lelátón vagyunk ilyen atrocitások érjenek.”

 

fogalmaztak a közleményben, majd pontokba szedték követeléseiket, melyeket a klubvezetés fel fogalmaztak meg:

 

– A klub részéről egy azonnali állásfoglalást kérünk, továbbá kérjük a biztonsági szolgálattal történő jogviszonyuk azonnali felmondását
-Választ követelünk arra is hogyan és miért és milyen munkát végez a szlovák biztonsági szolgálat.
-Követeljük a „szolgálatot” teljesítő személyek Örökös kitiltását a stadionból
-Hozzák nyilvánosságra a biztonsági szolgálatok tegnapi mérkőzés után írt jegyzőkönyveit
-Kérjük a klubot, hogy az elkövetők ellen azonnali hatállyal tegyen rendőrségi feljelentést
Tulajdonosi választ várunk!

 

Mint írják, a győri szervezett szurkolói csoportok a történtek miatt a biztonsági cég távozásáig kivonulnak a lelátóról.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.