Nyitókép forrása: 24.hu

 

Kizárta a román tornaszövetség (FRG) a korosztályos tornaválogatottból azt a három sportolót, akik magyarsága miatt megalázták és súlyosan bántalmazták 15 éves társukat a válogatott resicabányai edzőtáborában – tudatta az esetet korábban leleplező ProSport című lap pénteken.

 

A lugosi magyar fiú bántalmazói nem vehetnek részt az április 24-28-i olaszországi Európa-bajnokságon, visszatérnek a klubjukhoz, amíg az FRG lefolytatja a fegyelmi eljárást ügyükben. A Riminiben tartandó korosztályos EB-n így csak az a két junior tornász képviseli Romániát, akik nem vettek részt társuk bántalmazásában.

 

A ProSport felidézte: az agresszorok áldozatukat egy fűtőtesthez kötözték, erőszakkal alkoholt itattak vele, megnyírták, hamut szórtak fejére, levetkőztették és szexuális játékot mímeltek vele, miközben egész idő alatt azt kiabálták rá, hogy „ungure” (te magyar).

 

 hirdetes_810x300  

A lap szerint a tényfeltáró írások nyomán nemcsak a resicabányai városi rendőrség, hanem a gyermekvédelmi hatóság is hivatalból indított kivizsgálást.

 

A FRG döntéséről szintén beszámoló erdélyi Krónika című lap szerint a tornaszövetség szőnyeg alá akarta söpörni az ügyet, és korábbi állásfoglalásában mindössze a sportolók alkoholos befolyásoltságával magyarázta a megnyilvánulást. Ugyanakkor az áldozat – aki a lugosi sportklub tagja – apja a ProSportnak a történtek után csak annyit mondott: nem fordultak rendőrséghez, és nem is állt szándékában többet tenni.

 

Csakhogy miután a portál nyilvánosságra hozta az incidenst, már nem lehetett eltussolni a történteket. Annál is inkább mivel, Elisabeta Lipa, a Román Nemzeti Sportügynökség vezetője hivatalos átiratban felszólította a tornászszövetséget a resicabányai súlyos incidens kivizsgálására, és ugyanezt követelte Mihai Covaliu, a Román Olimpiai Bizottság elnöke is. Az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is vizsgálatot indított – tudatta a Krónika.

 

Múlt héten Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a román állami vezetők fellépését és a felelősök megbüntetését sürgető Facebook-bejegyzéssel reagált a ProSport leleplező írásaira a magyarsága miatt bántalmazott és megalázott 15 éves sportoló ügyében.

 

A szövetségi elnök úgy értékelte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, illetve az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést. Kelemen Hunor felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, mert „ezt nem lehet szó nélkül, illetve következmények nélkül hagyni, a magyarellenességet vissza kell szorítani”.

 

A román pártok vezetői mindeddig nem tettek közzé állásfoglalást az ügyben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.