Nie je jednoduché posudzovať vládu Viktora Orbána z pohľadu slovenského Maďara. Najmä, keď zoštátňovanie súkromných dôchodkových fondov alebo pokusy o reguláciu masmédií sú na Slovensku „špecialitou“  ľavice.

Viktor Orbán sa musí znova naučiť vládnuť“ – tvrdili sme na Körkép.sk ešte v máji 2010. Nie bezdôvodne, ako sa to aj neskôr ukázalo. Naši čitatelia nás preto nemôžu považovať za zástancov Fidesz-u. No zároveň považujeme za poburujúce, keď kritika ohľadom Maďarska je takmer výhradne negatívna, zaslepená, zlomyseľná alebo tendenčná.

 

Nepáči sa nám ani to, že správy o našom južnom susedovi, podľa ktorých si milióny Slovákov formulujú svoju mienku, sú postavené na fabuláciách a vedomých skresleniach. Ešte poburujúcejšie a hanebnejšie je, keď toto pácha jeden, aj po maďarsky hovoriaci novinár liberálno-pravicového denníka SME. Pohár Petra Morvayho pretiekol po jeho správe o sobotňajšom mierovom pochode v Budapešti.

Peter Morvay

Peter Morvay sa narodil v roku 1968. Študoval dejepis a politológiu v Prahe. Istú dobu žil aj v maďarskom Segedíne. Pôsobil ako novinár v rôznych českých a slovenských novinách. V redakcii denníka SME pôsobí od roku 2003. Podľa jeho profilu sa prevažne zaoberá Českom a Maďarskom. Z pohľadu počtu jeho článkov to znamená, že počas decembra a januára sa každý druhý jeho článok zaoberal Maďarskom alebo Fidesz-om, najmä však Viktorom Orbánom. Keby sme sa pozreli do jeho dávnejšej publikačnej činnosti, tento pomer by bol ešte výraznejší. Jeho najmiernejšími označeniami v tejto téme sú: populista, antidemokratický, čierna diera na mape, cár Orbán, hrdina extrémnej pravice a podobné.

 hirdetes_810x300  

Čím horšie, tým lepšie?

Vo svojej sobotňajšej správe o mierovom pochode v Budapešti nazval Peter Morvay svoj článok na SME online najskôr „Orbánovi stúpenci prirovnávajú tlak EU a USA k Trianonu“ (pozn. nie náhodou, veď na slovo Trianon spozornie každý správny Slovák). Čo sa týka počtu zúčastnených, poznamenal, že „skutočné číslo zostalo pod pôvodne avizovanými stotisícmi. V pondelňajšom, tlačenom vydaní denníka sa už Morvay zmienil len o niekoľkých desaťtisícoch obdivovateľoch Orbána. O nepravdivosti tejto správy sa môžete presvedčiť z nasledujúceho videa, alebo z ktorejkoľvek správy maďarských médií.

takto vyzerá pár desiatok tisíc ľudí?

Pondelňajšie vydanie denníka SME obsahuje až tri! články o tejto akcii (jeden z nich spolu s fotografiou na titulke), všetky od Morvayho. Ani v týchto článkoch sa nevyhýba takým prirovnaniam ohľadom organizátorov ako: „extrémistickí, polovojenskí, irredentní“, ako si to môžete prečítať, ale objavuje sa aj skrytý antisemitizmus, čím chcel poukázať na „kvalitu“ demonštrantov, ktorých organizátori na akciu povolali. Morvay dbal aj na použitie slov ako Trianon, Maďarská garda alebo Felvidék, ktoré samozrejme vyvolajú očakávaný efekt medzi slovenskými čitateľmi (len doteraz stovky komentárov na SME online).

Autor sa samozrejme pokúša všade, kde sa dá, zapliesť do akcie aj SMK, hoci je to dosť silené. Hlavne, aby mohol po voľbách 10. marca opäť povedať, čo už raz povedal:

Prečo?

Cieľom tohto článku nie je očistenie Maďarska v domácej tlači. Orbánova vláda si vo viacerých aspektoch zaslúži medzinárodnú kritiku, ktorú musí riešiť. Ale to, aby sa jeden slovenský novinár v monopolnej situácii dlhodobo a takto zákerne vyjadroval o jednej konkrétnej krajine, aby sa články jedného nedotknuteľného manipulátora v takejto miere vyhýbali akejkoľvek objektívnosti, je neskutočný a jedinečný prípad v slovenskej žurnalistike.

Čo ženie Petra Morvayho?

Ak sa Vám páčil článok, hlasujte naň na vybrali.sme.sk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!