A pedagógussztrájk margójára közöljük Joós Andrea budapesti TEDx előadásának fő gondolatait. A biológiatanár bemutatja, hogyan dönthet egy pedagógus arról, hogy a tanterem ajtaját „börtönajtónak“ vagy „varázsterem“ ajtajának tekinti, ahol a jövőt építheti. Közhely ugyan, hogy az oktatás válságban van, Joós Andrea mégis amellett érvel, hogy a probléma részeseiként annak megoldói is lehetünk.

 

„Tanárként része vagy egy problémának, ezért a te felelősséged, hogy tégy a megoldásért!

 

Te döntöd el, hogyan tekintesz az osztályterem ajtajára, amin becsöngetés után belépsz. Börtönajtóként vagy egy varázsvilág kapujaként! Egy olyan varázsvilág kapujaként, ahol 45 perced van arra, hogy alkoss, inspirálj és motiválj.

 hirdetes_300x300  

 

Alkoss! Oktasd a gyerekeid leendő tanárait, a leendő orvosaidat vagy az országod leendő miniszterelnöknőjét!

 

Inspirálj! A gyerekek nem arra figyelnek, amit mondasz, hanem arra, ahogyan mondod.

 

Motiválj! Ki mondta, hogy a visszajelzés azonos az értékeléssel? Ha a kettőt szétválasztod, sokkal jobban tudod motiválni a gyerekeket.

 

A visszajelzés kétirányú. A diákok tükröt tartanak eléd. Pontos, azonnali és kritikus visszajelzést adnak neked. Ha ásítoznak, mobiloznak vagy unatkoznak, akkor ne rájuk panaszkodj, hanem gondold újra, mit csinálhatnál másként, úgy, hogy felkeltsd a téma iránt a figyelmüket.

 

Sokszor kérdezik, hogy „ilyen fizetés mellett hogy van ennyi energiád?” A válasz: ha ilyenné teszem a munkámat, akkor a gyerekek nem elszívják az energiámat, hanem feltöltenek.

 

Ez egy döntés. Minden nap, minden percében lehetőséged van dönteni arról, hogy milyen tanár légy!

 

A szülőknek, a döntéshozóknak, a mecénásoknak óriási a felelőssége. Becsüljék meg, értékeljék és támogassák a tanárokat, mert a beléjük fektetett energia ezerszeresen megtérül!

 

A tanároknál van a varázspálca, hogy létrehozzanak egy olyan jövőt, amilyet mindannyian szeretnénk.”

 

Tanárnak lenni: menő.

 

Joós Andrea

 

Nézd meg a teljes előadást (7 perc)! Megéri!

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!