Pavol Milan volt rendőrnyomozó három éven át vizsgálta Szlovákia legnagyobb áfacsalási ügyét, múlt héten pedig személyes vallomást tett arról, mekkora mocsárba süllyedt ez az ország. Szavait hallva a hideg futkos az ember hátán, és azt érzi, lehetetlen, hogy ez következmények nélkül maradjon.

 

(…)Pavol Milan arra jött rá, hogy ha valaki olyan nagyüzemi szinten űzi az ipart, mint Milan Chovanec, akkor nem működhet politikai kapcsolatok nélkül. Itt már nem elég egy „ismerős” az adóhivatalban, sokkal komolyabb kapcsolatok kellenek. Chovanec gyanúsítottként azt vallotta, hogy a Smer három erős embere fedezte őt: Stanislav Kubánek, a párt eperjesi megyei főnöke, Jozef Buček belügyi államtitkár és Michal Kopčík, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

 

Pavol Milan azt is elmondta, miért tartja hitelesnek Chovanec vallomását. Egyszer sem kapta rajta, hogy találgatna vagy mellébeszélne. Amit az ügyek gazdasági hátteréről mondott, azt a nyomozók ellenőrizték, és minden ült. Vallomásában töviről hegyire mindent elmondott, így a nyomozó pontos képet kapott arról, hogy „mi zajlott, hogy zajlott és kinek mi volt a feladata”. (…)

 

 hirdetes_810x300  

A volt nyomozó azt is elmesélte, miért távozott a rendőrségtől. Egyebek mellett felettesei miatt, „akiket nem azért ültettek vezető posztokra, hogy a munkájukat végezzék, hanem hogy azoknak az érdekeit védjék, akik oda ültették őket”. (…)

 

Köszönhetően Pavol Milan megszólalásának, megint egy kicsit pontosabban ismerjük, „hogyan működik a rendszer”, melyben a miniszter közeli munkatársak a fogaskerekek. Az exnyomozó szavaiból hitelt érdemlően tudjuk, hogy a „rendszer úgy van beállítva, hogy a politikai hátterű ügyeket ne vizsgálják ki”. Hogy ez a „rendszer” létrejött és működik, azért Robert Kaliňák a felelős, ezért megengedhetetlen, hogy belügyminiszter maradjon.

 

Trend/Új Szó – Marian Leško: Svedectvo Pavla Milana

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!