Hallottuk, hogy érdekes állást sikerült megszereznie. Többet is megtudhatunk?

 

Szakmai szempontból érdekes munka, gyakorlati szempontból nagy nehéz feladat segíteni Ukrajna decentralizációjában.

 

Kifejtené, miben áll az Ön munkája Ukrajnában? Milyen pozícióról van szó?

 

 hirdetes_300x300  

Ukrajna szeretne átruházni több hatáskört a régióknak és az önkormányzatoknak, amelyek, ahogy nálunk is, nem rendelkeztek saját, valódi kompetenciákkal. Ráadásul közöttük sokkal nagyobb különbségek vannak, mint a szlovákiai régiók és önkormányzatok között voltak.

 

Tehát a helyi, regionális és területi önkormányzatok képviselőivel együttműködve, mint szakértő igyekszem megtalálni az új felelősségek kezelésének a módját, pénzügyi forrásait, igyekszem meghatározni a prioritásokat és összekapcsolni több önkormányzatot a hatékonyabb működés érdekében. (…)

 

Mikortól lép munkába?

 

Aktívan februártól, hetente, és adott időközönként Dnyepropetrovszk-ban, Odesszában, Lvovban és Kijevben.

 

Ki kereste meg a lehetőséggel?

 

Az ukrán fél megszólította a Community of Democracies nevű nemzetközi szervezetet és a lengyel Demokráciáért Európai Intézetet, és ők kerestek meg engem, hogy érdekelne-e a lehetőség.

 

(…)

 

Eddigi működése alatt mi lepte meg ott leginkább?

 

A havi átlagbér a városokban 50 euró, az embereknek nincs munkájuk, de még az utolsót is odaadnák. Nagyon hálásak, de egyúttal szomorúak és kétségbeesettek.

 

A javadalmazását nem árulja el…

 

Nem kapok érte fizetséget és semmilyen jutalmat. A szállást és az útiköltséget a szervezők állják.

 

(…)

 

A hollandok népszavazáson utasították el az EU és az Ukrajna közti együttműködési szerződést. Hogy látják ezt az ukránok?

 

Az ország keleti és nyugati felében eltérően értékelik. De az ország európai irányultságú részének még mindig nagy elvárásokat támaszt az EU-tagállamok felé.

 

Gondolja, hogy Ukrajnának sikerülhet Putyin és oligarchái árnyékából kilépnie és Szlovákiához hasonlóan integrálódik Nyugat felé?

 

Mi a nyugati demokratikus szerkezetbe integrálódtunk, de Szlovákia még mindig nagymértékben az oligarchák kezében van. Ukrajna számára is ez egy nagyon hosszú folyamat lesz. De az ország európai irányultságú része elkötelezett ebben az irányban, ezért segítenünk kell nekik.

 

Topky.sk, EXKLUZÍVNE Po Miklošovi a Dzurindovi je na Ukrajine ďalšie naše politické eso: Pomoc k západu!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!