Az elmúlt időben egyre többet hallani Soros Györgyről, hiszen a magyar kormány retorikájában ő jelenik meg a világ megváltoztatásán ügyködő, kormányoktól független nemzetközi hatalmi ág szimbolikus alakjaként.

 

(…)

 

Holott – így a ballib sajtó – Soros György az egész világon olyan nemes eszmék gyakorlati megvalósításán dolgozik, mint a jogállamiság, a tolerancia, a kisebbségek integrációja – és a többi. Persze érezzük, hogy ennél azért jóval többről van szó.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Elsőként azt kell belátni, hogy a „civilizált” világban klasszikus értelemben vett háborúk a második világháború óta nincsenek. Persze „fejlett országok” is vívnak háborúkat, de nem egymás ellen, hanem a világ valamelyik távoli pontján, a „demokrácia védelmében” avatkoznak be a számukra szimpatikus és jövedelmező rezsimek hatalomra segítése vagy hatalmon tartása érdekében. Gyakran azonban a „civilizált országok” nem a saját katonáikat küldik harcba, hanem az érdekeiknek megfelelő csoportot segítik pénzzel, fegyverrel, kiképzőkkel.

 

(…)

 

Az újfajta hadviselés támogatását szolgálja az úgynevezett „soft power” is: gyakorlói kezdetben olyan államok voltak, melyek felismerték, hogy egy ideológia akár még a fegyvernél is hatékonyabb eszköz lehet.

 

(…)

 

A cégek által gyakorolt „soft power” első generációjának szimbolikus alakja pedig Soros György. Az általa alapított és támogatott civil szervezetek persze látszólag mindig egy-egy „jó ügyért” állnak ki: oktatnak, védenek, fellépnek – s nem utolsósorban aggódnak. Valójában azonban ideológiát terjesztenek, amivel önálló hatalmi ággá váltak. Évtizedek kemény munkájával kisajátítottak maguknak olyan nehezen körülhatárolható fogalmakat, mint a „demokrácia” és a „jogállamiság”.

 

(…)

 

Emlékezzünk vissza: Magyarországgal szemben rendszeresen az volt a gond uniós részről, hogy bár a jogszabályokat nem sértettük meg, az azok mögött meghúzódó értékeket igen. Jelenleg ugyanez zajlik Lengyelország kapcsán, csak itt az Unió már kísérletet sem tett arra, hogy bebizonyítsa a konkrét jogsértést, hanem egyből az értékeket kéri számon.

 

(…)

 

Kovács István: Háttérhatalom és hippikapitalizmus

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!