Mától Szlovákia veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Örüljünk vagy sírjunk? Örüljünk-e, hogy ily nagy megtiszteltetés éri az országot; vagy sírjunk, hogy pont most történik ez, amikor az EU eddigi legnagyobb válságait éli?

 

Egy biztos, nehéz körülmények között adja át Hollandia a stafétát Szlovákiának. Az elmúlt években sorra halmozódtak az európai válságok. Nyakunkon a déli mediterrán tagállamok társadalmi és gazdasági válsága. Ezt kissé árnyékba szorította a migránsválság, ám a görög helyzet és az eurozóna problémái attól még igenis jelen vannak. A migránshelyzet kezelésekor tanúsított brüsszeli impotens politika hozzájárult a Brexithez. A britek kilépése viszi a napokban a prímet, hab az új elnöknek szánt eurotortán. (..)

 

Örüljünk vagy sírjunk? Az átlag közép-európai polgár nagy valószínűséggel egyiket sem teszi. Brüsszel még mindig túl messze van. Az európai eszme elveszett; csak a játszóterek, utak, kohéziós alapok és kvóták amik maradtak nekünk. A brüsszeli politika kudarca ez. A lényeges fejlesztések elmaradtak, fiataljaink elvándoroltak, a nyugat-kelet közötti gazdasági szakadék nem szűkült. A jelen helyzet üde színfoltja a V4-ek összefogása és fellépése. Közép-Európa országait összekovácsolták a bevándorlók. Országaink, racionális döntéseket hozva, eddig a legeredményesebben kezelték a migránsáradatot. Ezt a valós európai és keresztény hagyományokon alapuló gondolkodást kell majd az elnöki székből is átültetni az Unióban. Nehéz menet lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Örüljünk vagy sírjunk? Gondolkodjunk! Az EU-s elnökségben elsősorban a PR lehetőséget látom. Jó reklám lehet ez az országnak és a valós európai értékeknek. Jó reklám lehet ez a V4-nek. Egyben egy óriási lehetőség tárulkozik elénk rámutatni az országban zajló problémákra: a korrupciós ügyekre, a támogatások igazságtalan elosztására, az iskoláink helyzetére, munkanélküliségre és szociális helyzetre, kisebbségügyi kérdésekre, stb. Van fél évünk, hogy addig üssük a vasat amíg meleg.

 

Nagy Dávid: Elnöki ügy ( forrás: nagydavid.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!