(…)

A szlovák állampolgárságuktól önkényesen megfosztott felvidéki magyarok ügyében is fekszik egy petíció az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) asztalán.

 

(…)

 

Ezen kívül még két másik ügyben a PETI-hez benyújtott három folyamodványt vették számba a sajtótájékoztatón. A kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása ügyében Lomnici Zoltán immár másodízben fordult társszerzőként petícióval EP-hez.

 hirdetes_810x300  

 

A harmadik ügy a Benes-dekrétumoké, hatályon kívül helyezésük ügyében immár több rendben keresték meg polgárok az európai fórumokat.

 

(…)

 

A közösségi és egyéni sérelmek rendjén a diszkrimináció, az etnikai megkülönböztetés és alkotmányellenes jogfosztás mellett a rasszizmus és xenofóbia is gyakran felüti a fejét az erdélyi és felvidéki magyarokkal szemben. Az utóbbiak kollektív bűnösségét statuáló Beneš-dekrétumok azért is produkálnak jelenkori jogkövetkezményeket, mert 2007-ben a szlovák parlament nemhogy eltörölte, hanem megerősítette azokat.

 

Elsődleges cél tehát a fent említett petíciók napirenden tartása; már az is eredmény, hogy befogadták őket, intézésük folyamatban van, mert már kettőt intézetlenül zártak le.

 

(…)

 

Annyi előrehaladás mindenképpen történt, hogy a román és szlovák kormány álláspontja és az Európai Bizottság szakvéleménye ki van kérve ezen ügyekben.

 

Csáky Pál felvidéki képviselő a PETI alelnökeként és Peter Jahr német képviselő koordinátorként sokat tehetnek, az Európai Néppárt támogatásával, az ügymenetben – rövidesen el fog hát dőlni, hogy a Petíciós Bizottság továbbra is a bürokratikus ügykezelés, a problémák látszatkezelésének vonalán marad-e, s a főbenjáró magyar ügyek süllyesztőjének bizonyul-e, vagy pedig az európai polgárok érvényesíteni tudják a közvetlen demokrácia alapelvén alapuló petíciós jogukat.

 

Tőkés László honlapja: tokeslaszlo.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!