Bár a karácsonyt békés, meghitt ünnepnek képzeljük el, a valóság sokszor mást mutat. Az ünnep közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk. Szigyártó Adrienn pszichológus szerint, ha ablakpucolás helyett belső takarítást végeznénk, az ünnep is stresszmentesebb lehetne.

 

Mondhatni egy új népbetegség a karácsonyi stressz, a béke és a szeretet ünnepe hektikus, csillogó-villogó, idegpróbáló stresszforrássá változott. A sok feladat, az ajándékvárlás, sütés-főzés, fabeszerzés, takarítás mind erősíti bennünk a szorongást, nem beszélve arról, hogy a karácsonyi dugókban, a zsúfolt nagyáruházakban sem könnyű nyugodtnak maradni.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

 „Sok oka van ennek az ünnepi stressznek, de a legnagyobb az, hogy olyan kihívásokat állítunk magunk elé, amelyeket nem tudunk teljesíteni. Például próbáljuk őrizni a hagyományokat, s azt tanultuk, hogy tiszta lakással kell várni a karácsonyt, de régen a tiszta szobából kellett még tisztábbat varázsolni, arról nem is beszélve, hogy nem csak egy háziasszony volt a családban, így meg lehetett osztani a feladatokat. Most azonban egy kaotikus, rendetlen lakást próbálunk minél kevesebb idő alatt teljesen puccba tenni. Nem is beszélve arról, hogy ha belül rendetlenség van bennünk, azzal próbálunk kompenzálni, hogy a lakásban teszünk rendet”

 

fogalmaz a pszichológus. Szigyártó Adrienn azt ajánlja, hogy ablakpucolás helyett inkább próbáljunk meg belsőleg takarítani, az ünnepi időszak amúgy is az év vége, a számvetések ideje.

 

2b2c9a0c9367a9aea72be5be912c7c28

 

A szakember szerint ugyanez történik az ajándékozás terén is, mert szép hagyomány az, hogy ajándékot adunk a szeretteinknek, de régen valami kézzel készített dologgal lepték meg egymást, mi azonban a kommunizmus után úgy érezzük, hogyha vattából és almából készült Mikulás díszíti a fánkat, akkor szegényes karácsonyunk van, és próbálunk a gyermekeinknek is mindent megvenni, ezzel kompenzálva más hiányosságokat.

 

(…) Hozzáteszi: ezért vannak ilyenkor a nagy családi veszekedések is, mert stresszesek vagyunk, ugyanis nem reális feladatokat állítunk magunk elé, hanem elérhetetleneket, s az emiatt felgyülemlett idegességünket másokon vezetjük le.

 

(…)

 

Székelyhon.ro, Új népbetegség: a karácsonyi stressz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!