Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni iraki küzdelem hozzájárul a terrorizmus megelőzéséhez Franciaországban

 

– jelentette ki a francia elnök hétfőn Irakban, ahova egynapos hivatalos látogatásra érkezett.

 

„A terrorizmus elleni fellépés itt, Irakban arról is szól, hogy megelőzzük a terrorcselekményeket a saját földünkön”

 

– magyarázta Francois Hollande az iraki terrorellenes szolgálat egyik Bagdadhoz közeli bázisán, az Iszlám Állam elleni küzdelemben részt vevő francia katonák előtt mondott beszédében.

 

„Minden, ami hozzájárul Irak újjáépítéséhez, fontos lépés afelé, hogy megelőzzük az Iszlám Állam csapásait a saját területünkön”

 

 hirdetes_300x300  

– hangsúlyozta. A francia államfő szerint 2017 a terrorizmus feletti győzelem éve lesz.

 

A francia hadsereg az iraki csapatokat 500 fős kontingenssel, benne kiképzőtisztekkel, katonai tanácsadókkal és tüzérséggel támogatja a terrorszervezet elleni harcban. Emellett a francia légierő légicsapásokat mér az Iszlám Állam szíriai és iraki állásaira. A katonai szövetség jelenleg az ISIS által két évvel ezelőtt elfoglalt Moszul felszabadításáért indított iraki offenzívát segíti.

 

„A tét Moszul visszahódítása. Ahhoz, hogy sikerüljön, a következő hetekben képezniük, támogatniuk, kísérniük kell az iraki erőket, és a legjobb tanácsokat kell adniuk számukra”

 

– mondta az elnök a francia katonáknak, akik közvetlenül nem vesznek részt a szárazföldi harcokban. Az Iszlám Állam elleni nemzetközi küzdelem két és fél évvel ezelőtti kezdete óta a Washington vezette koalícióban részt vevő országok vezetői közül Hollande az első, aki Irakba látogatott.

 

MTI

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!