Mikor a Smer bejelentette az egyfordulós megyei választás ötletét, temérdek kritikát kapott, a kétfordulós választás pedig hirtelen a demokrácia bástyájává vált. (…) A koalíciónak szemére lehet vetni, hogy a módosítást anélkül fogadta el, hogy az ellenzékkel megegyezett volna, de ezt nem teheti.

 

Csakhogy az egyfordulós választás, mint olyan, legitim választás. Rengetek polgármestert is így választunk, több száz éve így választják a brit képviselőket, az amerikai szenátorokat és elnököket is. Igen, ez a rendszer korlátozza a taktikázást, a valaki ellen történő szavazást és nagy meglepetéseket is okozhat, de ebben rejlik a demokrácia eleganciája. Hacsak nem olyan választásokat akarunk, mint Oroszországban, ahol Vlagyimir Putyin megválasztására 1,001-es szorzót adnak a fogadóirodák.

 

De épp az egyfordulós választások kiszámíthatatlansága az, melytől a Smernek tartania kellene, főleg a hosszú idő óta csökkenő támogatottsága miatt. Ráadásul, az SNS nélkül a Smer – Most-Híd koalíció sokkal gyengébb lesz. A történelem arra int bennünket, hogy ha valaki a múltban megpróbált önmaga számára előnyös választási rendszert kiépíteni, azzal többnyire megégette magát vele.

 

 hirdetes_300x300  

Vlagyimír Mečiar  1998-ban az egy választási körzettel azt érte el, hogy egész Szlovákiában ellene lehessen szavazni, és a polgárok éltek is a lehetőséggel. Ezt követően Mikuláš Dzurinda kormánya intézte el a kétfordulós megyei választásokat – ahol a koalíciót megelőzte a HZDS és meggyőző többséget szerzett.

 

Nem kell ezért túl sok fantázia ahhoz, hogy lássuk, a Smeren az egyfordulós trükk sem segít és Besztercebányán kívül lehetőséget ad arra, hogy Kotlebáék kezére játsszon legalább még egy megyét. Egy igazságérzet-túltengésben szenvedő ember talán azt mondaná, hogy a megyeelnöki széket Milan Uhrík is megérdelmi, aki az ĽSNS házi propagandistája Kotleba gépezetében.

 

 

HNonline.sk, Peter Tkačenko: Darček pre Kotlebu

 

Nyitókép: atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!