(..)

Úgy gondolja, hogy a jelenlegi generáció „szegényebb” mint a 20 évvel ezelőtti?

 

A pénzügyi válság óta megnövekedett azoknak a száma, akik nap mint küzdenek azért, hogy legyen mit enniük. Ezt láthatjuk az élelmiszerbankok számának növekedésén is, amelyeket az államok a szegények érdekében működtetnek, akik nagyon rá vannak utalva. Ezt nem csak a leginkább érintett déli országokban látni, de az olyan sikeres gazdaságokban is, mint például Nagy-Britannia. Az is fontos, hogy hogyan definiáljuk a szegény embert. A szegénységnek több formája létezik, nem jelenti automatikusan az anyagi hiányt.

(..)

Ön szerint megszűnt a középosztály?

 hirdetes_810x300  

 

Európa több tagállamában is láthatjuk, hogyan stagnál a középosztály, sok ember szociális helyzete az utóbbi években inkább romlott, mint javult. A folyamatos fejlődés ígérete már tárgytalan. Az európai közösségek nagy részében inkább a szegényebb csoportok növekedésének vagyunk szemtanúi, másrészt pedig a gazdag emberek vagyonnövekedésének. Ahogy említettem, a mai fiatalok számára ma már nem garantált, hogy jobban fognak élni, mint az előző generáció.

 

Ha egyes politikusok vagy közgazdászok ennek ellenkezőjét állítják, hazudnak. Ha őszinték lennének, akkor kerek perec megmondanák, hogy a jelenlegi, de a következő generáció sem fog már olyan jólétben élni, mint a szüleik vagy nagyszüleik. 20 évvel ezelőtt még feltételeztük, hogy a fiatalok életszínvonala javulni fog. Most, a jelenlegi gazdasági körülmények között ez már nincs így. Az egész rendszer nem vált be. A kapitalizmus csődöt mondott.

 

Miben?

 

Úgy gondolom, hogy a globális gazdasági kapcsolatok fejlődése, vagyis a liberálkapitalizmus a hidegháború vége óta megmutatta, hogy nem hozott jobb gazdasági stabilitást és magasabb életszínvonalat. Erről meggyőződhettünk a gazdasági válság idején 2008-2009-ben. Személyes véleményem szerint a kapitalizmusnak súlyos örökletes hibái vannak, leginkább a gazdasági növekedés támogatása az egyén fáradhatatlan kapzsiságán keresztül. Ezt csak úgy lehet kijavítani, ha az állam vezető szerepet tölt be majd a gazdaságban. Ez a szociáldemokrata nézet, amelyről azt gondolom, hogy helyes. (..)

 

Szóval a krízis megoldása ön szerint a szociálpolitika?

 

Úgy mondanám, hogy megoldás a jobb- és baloldali politika kombinálása lenne. Az EU közös piacának stabilitása érdekében kombinálnunk kellene a tagállamok költségvetésének hatékonyabb felügyeletét és a szociális folyamatok bővítését. (..)

 

pravda.sk – Christian Schweiger: Mladá generácia sa už nebude mať lepšie ako jej rodičia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!