Tekintettel a levegő borzalmas minőségére az állandó szmogriadók miatt csaknem mindegyik szlovákiai városban el kellene gondolkodnunk azon, hogy mindennapi életünkben elsőbbséget élvez-e az autók használata.

 

Az állami szabályozást, főleg a nagy városokban, ahol a tömegközlekedés, mint lehetséges alternatíva is létezik, nem korlátozásként kellene felfognunk, hanem esélyként. Esély az egészségügyi következmények nélküli légzésre.

 

A városközpontba csak pótdíjjal

 

 hirdetes_810x300  

A téma hagyományos úttörője Oslo. Ha a városközpontba autóval szeretnénk eljutni, akkor borsos pótdíjat kell fizetnünk a kapuknál – hasonlóan, mint az autópályákra való felhajtáskor. 2019-től a városban csak tömegközlekedési eszközök és elektromos járművek közlekedhetnek majd (..).

 

Cukor és korbács – nemcsak Párizsban

 

Párizs bevezeti az autókra ragasztható címkéket a gépjármű kora és motorjának típusa alapján. A 2000 előtt készült dízelautók sofőrjei egy szmogriadó esetén nem jutnak be napközben a francia fővárosba. A korlátozásokon kívül a párizsi polgármester néhány napon belül ingyenessé tette az autótulajdonosok számára a tömegközlekedést.

 

Tallinban egész évben ingyenes a tömegközlekedés. Hasonlóan motiválják a sofőröket a szomszédos Csehországban is, Frýdek-Místek városában.

 

Irány Peking?

 

A szlovák környezetvédelmi minisztériumnak idén kellene kidolgoznia környezetvédelmi stratégiáját. Nagyszerű lenne, ha az előbb említett intézkedéseknek legalább a töredéke bekerülne. Nem elfogadható, hogy a szmogriadó során csak a sportolást és a gyerekek kinti mozgását korlátozzák, mint most nálunk. Ez már csak egy lépésre van a védőmaszkok egész napos használatától, mint Pekingben. Ezt pedig nem szeretnénk.

 

A nyugat-európai civilizációban az erősebbeket korlátozzák, hogy a gyengébbek is túléljenek. A közúti forgalom leggyengébb eleme a gyalogos. Korlátozni tehát a motorral közlekedőket kell.

 

aktuality.sk – Komentár Zola Mikeša: Smog ako v Číne či Oslo bez áut? Musíme si vybrať

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!